You are here
Home > ΓΙΑ ΤΟ ΧΩΡΙΟ > Επαναλαμβάνοντας Εαυτόν

Επαναλαμβάνοντας Εαυτόν

Της Συντακτικής Ομάδας

 

Αποφασίσαμε λοιπόν να δώσουμε κάποιες μικρές απαντήσεις σε σχόλια και απόψεις που γράφτηκαν για εμάς είτε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είτε στην σελίδα μας, είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου – ακόμη και σε συζητήσεις πρόσωπο με πρόσωπο. Δεν κάνουμε προσπάθεια να διασκεδάσουμε εντυπώσεις, ούτε να χλευάσουμε . Θεωρούμε όμως ορθό να κάνουμε για ακόμη μια φορά ξεκάθαρο το τι είμαστε, με τέτοιο τρόπο ούτως ώστε να μην αφήνουμε περιθώριο σε σχόλια και αντιδράσεις που απέχουν από τον ρεαλισμό και την πραγματικότητα όσο η γη από το φεγγάρι. Επομένως θεωρούμε πως τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να καταστήσουμε ξεκάθαρο το τι ακριβώς εκφράζει η Ομάδας μας, προς αποφυγή οιονδήποτε παρεξηγήσεων.

«Πείτε στα ίσα αυτό που θέλετε: Διχοτόμηση»: Εξαρχής επιλέξαμε ως σύνθημα μας το ούτε κατοχή, ούτε διχοτόμηση γιατί μπορεί σε τέσσερις λέξεις να εκφραστεί το μεγαλύτερο μέρος της φιλοσοφίας μας. Ταυτόχρονα κάνουμε ξεκάθαρα αναφορά στο αρχικό μας κείμενο «για μας» πως δηλώνουμε έτοιμοι να ανακόψουμε διχοτομικές λύσεις. Επιπρόσθετα σε πλειάδα κειμένων μας (π.χ. Ενωμένη (;) Κυπριακή Ομοσπονδία, Το βατερλό των δικοινοτικών συνομιλιών κ.α) αναφερόμαστε ξεκάθαρα στο ενδεχόμενο νόμιμης διχοτόμησης, υπο το προσωπείο λύσης. Αντιλαμβανόμαστε ότι η λογική μας πως για εμάς διχοτόμηση δεν μπορεί να επέλθει μόνο μέσω της ανέγερσης τειχών κατά μήκος της πράσινης γραμμής αλλά και μέσω νόμιμων οδών – προτάσεων λύσης – σχεδίων, μπορεί να προκαλεί αντιδράσεις και φοβίες, εν τούτοις θα επιμείνουμε στην άποψη μας και καλούμε κάθε αναγνώστη σε διάλογο με σκοπό την ανάπτυξη των επιχειρημάτων μας.

«Είστε προκατειλημμένοι»: Εξαρχής δηλώσαμε πολέμιοι της ΔΔΟ. Δεν το κρύψαμε, δεν το προωθήσαμε με διαφορετικό περιτύλιγμα, δεν το εξωτερικεύσαμε σιγά σιγά. Όπως αναφέρουμε και στην σελίδα μας «Δεν επιμένουμε στην απελευθέρωση ούτε για να κοιμηθούμε επιτέλους ήσυχοι, ούτε για να γράψουμε αυτοβιογραφίες… Καταλαβαίνουμε την επικινδυνότητα της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, άλλως διχοτόμηση, αντιλαμβανόμαστε τι είναι ρεαλισμός και τι σουρεαλισμός σε αυτό το νησί». Επιπρόσθετα, προσπαθήσαμε χωρίς συναισθηματισμούς, ωραία σκηνικά και πομπώδεις λόγους να αποδομίσουμε κομμάτι κομμάτι την ΔΔΟ (π.χ. Λύση και όχι παρωπίδες, Πολιτική Ισότητα και Αντιδημοκρατική Έφεση, Η μετεξέλιξη του ψευδοκράτους σε συνιστών κρατίδιο κ.α).

«Είστε ασόβαροι – καρτούν σκέτο»: Όπως δηλώσαμε από την πρώτη μας δημοσίευση η ταύτιση με το γαλατικό χωριό δεν είναι τυχαία. Μας συνδέουν πολλά  με «το ανυπότακτο χωριό, το οποίο αντιστεκόταν σθεναρά στους Ρωμαίους γύρω … ενώ όλη η Γαλατία ήταν ήδη υπό κατοχή». Βάσει αυτού έχει επιλεγεί και ο τίτλος της διαδικτυακής μας πρωτοβουλίας. Η κριτική θα ήταν ορθότερο να εστιάζεται στα άρθρα και στο περιεχόμενο!

Η διαφορά μας είναι συγκεκριμένη. Λέμε αυτά που ο κάθε ένας μας κατανοεί, αλλά μέσα σε ένα κλίμα επιθετικότητας απέναντι σε όποιον αρθρώσει λέξη ενάντια στο μομέντουμ, την ΔΔΟ κτλ, φοβάται να τα εκφράσει. Δεν γεννάμε ειδήσεις. Διαβάζουμε, διασταυρώνουμε, κρίνουμε και τοποθετούμαστε. Δεν διεκδικούμε το βραβείο πατριωτισμού ούτε το παράσημο αγωνιστή της λύσης. Παλεύουμε όμως για μια λύση που θα κατοχυρώσει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Θα διασφαλίσει την επιβίωση μας, το μέλλον μας, την εξέλιξη μας. Που θα στηρίζεται σε γερά θεμέλια, σε αξίες όπως η ελευθερία και η αξιοπρέπεια. Που θα δικαιώνει νεκρούς και αγέννητους. Είμαστε η νέα γενιά που κάποιοι προσπάθησαν να καταδικάσουν σε ισόβια γονατιστή στάση. Και η οποία μετά από την επιδρομή των μελισσών του Ονήσιλου ηλεκτρίστηκε και σηκώθηκε. Γιατί οι μέλισσες του Ονήσιλου αγαπητή Γιώτα δεν θα μπορούσαν να είναι τίποτα περισσότερο από μήνυμα αφύπνισης και αντίστασης.

Top