You are here
Home > ΓΙΑ ΤΟ ΧΩΡΙΟ > Γιατί Γαλατικό Χωριό (Λίγα αρχικά λόγια)

Γιατί Γαλατικό Χωριό (Λίγα αρχικά λόγια)

Ξεπερνώντας το γεγονός ότι ούτε μαγικά φίλτρα έχουμε, ούτε πέσαμε στη χύτρα όταν ήμασταν πιτσιρικάδες, ούτε μας συμπαθεί κανένας Πανοραμίξ, είμαστε αναγκασμένοι να δώσουμε ορισμένες εξηγήσεις για το δικό μας «Γαλατικό Χωριό».

Μας συνδέουν πολλά με το ανυπότακτο χωριό, το οποίο αντιστεκόταν σθεναρά στους Ρωμαίους γύρω στο 50 π.Χ., με τη βοήθεια του Αστερίξ και του Οβελίξ, ενώ όλη η Γαλατία ήταν ήδη υπό κατοχή. Όχι, δεν υποτιμάμε την κατάσταση, αντιθέτως. Κι ούτε πέσαμε από τα σύννεφα ξαφνικά κι αποφασίσαμε να χτίσουμε καριέρες πάνω στο Κυπριακό, όπως κάνουν πολλοί τώρα τελευταία. Είμαστε εδώ, μεγαλώσαμε με το βλέμμα στον βορρά και τη σκέψη στην κατοχή.

Ερχόμαστε από μακριά, δεν ζήσαμε την εισβολή, μα είμαστε ένα με τον Ονήσιλο, τον Ρέαλεξη, τον Ευαγόρα, τον Κυπριανό, φυγαδεύσαμε τους Φιλικούς το 1821, κάψαμε το κυβερνείο των Άγγλων το 1931, πολεμήσαμε το 1897, τ0 1912-1913, στον Α’ και Β’ Παγκόσμιο, δώσαμε μάχες στον Μαχαιρά, βαδίσαμε λεύτεροι στην αγχόνη το 1957, αντισταθήκαμε το 1963-1964, ήμασταν στον Πενταδάκτυλο και στον Άγιο Ανδρέα τον Ιούλη του ’74, στις Πορείες Γυναικών, ήμασταν στην πορεία των μοτοσυκλετιστών το 1996, διαδηλώσαμε υπό καταρρακτώδη βροχή ενάντια στο σχέδιο Ανάν και είμαστε ακόμα ζωντανοί.

Δεν γράφουμε τα πιο πάνω ούτε για να οικειοποιηθούμε τόσους και τόσους αγώνες, ούτε για καλή βαθμολογία στον διαγωνισμό «επαναστατικού πνεύματος». Δεν επιμένουμε στην απελευθέρωση ούτε για να κοιμηθούμε επιτέλους ήσυχοι, ούτε για να γράψουμε αυτοβιογραφίες και απομνημονεύματα. Κατανοούμε το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του τόπου. Καταλαβαίνουμε την επικινδυνότητα της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, άλλως διχοτόμηση, αντιλαμβανόμαστε τι είναι ρεαλισμός και τι σουρεαλισμός σε αυτό το νησί.

Είμαστε έτοιμοι να κρατήσουμε ανυπότακτο το γαλατικό χωριό που λέγεται Κύπρος, θα το κάνουμε πάση θυσία, όσα ρουθούνια κι αν χρειαστεί να ανοίξουν. Είμαστε έτοιμοι να παλέψουμε πλάι σε οποιονδήποτε συλλαμβάνει το μεγαλείο του αντικατοχικού αγώνα, πλάι σε οποιονδήποτε κατανοεί ότι η ελευθερία κι η δημοκρατία δεν θα έρθουν ούτε μέσω Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ούτε μέσω καφέδων και ζιβανιών. Είμαστε έτοιμοι να ανακόψουμε διχοτομικές λύσεις και να αλλάξουμε επιτέλους αυτή την κοινωνία, που κατακρεουργείται από πολιτικούς, πρέσβεις, επενδυτές, που καλλιεργούν «κουλτούρες λύσης».

Δεν τελείωσε τίποτα, παρά μόνο τα παραμύθια. Τώρα αρχίζουν όλα. Θα σταθούμε απέναντι σε φυλετικούς διαχωρισμούς, σε υποχωρήσεις και «οδυνηρούς συμβιβασμούς», θα τα δώσουμε όλα προκειμένου να χτίσουμε επιτέλους τη ζωή μας σε ένα ελεύθερο (χωρίς ζώνες) γαλατικό χωριό, με πολίτες που θα έχουν το δικαίωμα να διασχίζουν κάθε σπιθαμή αυτής της εσχατιάς, από τη Μόρφου μέχρι το Βαρώσι κι από την Κερύνεια μέχρι τον Απόστολο Ανδρέα, χωρίς χωριστές πλειοψηφίες, ποσοστά, δύο συνιστώντα κρατίδια και εγγυητή το τουρκικό κράτος.

Θα μας βρείτε μέσα στην κοινωνία, στον δρόμο. Δεν καθόμαστε μπροστά από έναν υπολογιστή, δεν αλλάζουμε την ουσία, αποκαλούμε το πρόβλημα πρόβλημα, την κατοχή κατοχή, την Τουρκία Τουρκία. Θέλουμε να συζητήσουμε με όλες τις τάσεις της κυπριακής κοινωνίας. Μην αφήσετε τη μοίρα μας στα χέρια των ισχυρών και όσων πλουτίζουν από γλέντια στην ουδέτερη ζώνη. Ας το παλέψουμε μαζί, για να έχουμε δικαίωμα στο αύριο…

Comments are closed.

Top