You are here
Home > ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ > «Σταθείτε όρθιοι στην Κύπρο, μην κάνετε βήμα πίσω»

«Σταθείτε όρθιοι στην Κύπρο, μην κάνετε βήμα πίσω»

Του Αλέκου Μιχαηλίδη

Ο καιρός θα ’ταν όμορφος στο δάσος,
θα ’ταν όμορφος στο δάσος,
αν δεν κουφαίνονταν τα φύλλα απ’ τον κρότο,
αν δεν πάγωνε ο ήλιος απ’ τον τρόμο.
Έι, τα παιδιά αν δεν τρώγανε σκουπίδια,
η βροχούλα αν δεν έκαιγε καλύβια,
ο καιρός θα ’ταν όμορφος στο δάσος…

Δ. ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ

Σε πλήρη ευθυγράμμιση με τον Μουσταφά Ακιντζί και το αλησμόνητο «Μα θέλετε και τη Μόρφου;» φαίνεται να βαδίζει ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, καθώς, κατά τη συνάντηση που είχε με την «πρόεδρο της βουλής» του ψευδοκράτους, Σιμπέλ Σιμπέρ, δήλωσε πως η πόλη δεν πρέπει να δοθεί στους Ε/κ, επειδή είναι από τα πιο εύφορα εδάφη του νησιού.

Ο νεοσουλτάνος, χωρίς καμιά επιφύλαξη, υπενθυμίζει ξανά στους Ελληνοκυπρίους που επαναλαμβάνουν ότι η Τουρκία θέλει λύση τώρα πως η κατοχική δύναμη θέλει, προφανώς, «λύση» κομμένη και ραμμένη στα δικά της μέτρα, καταδικασμένη να αποτύχει. Αν αυτό δεν γίνεται κατανοητό, τότε κάποιοι δεν φαίνεται να τα έχουν τετρακόσια. Άλλωστε, η δήλωση του Ερντογάν περί μη υποχώρησης από το σχέδιο Ανάν αποδεικνύει και το πόσο υπολογίζει την πλευρά μας η τουρκική πλευρά.

Πάντως, τις προάλλες στο Νταβός ο ίδιος ο κατοχικός ηγέτης δήλωνε πως ενώ οι Τ/κ είπαν ένα ισχυρό ΝΑΙ πριν 12 χρόνια, αυτό δεν ήταν αρκετό και έμειναν εκτός ΕΕ, πράγμα που φαίνεται να «αναγνωρίζει» και ο ηγέτης του κράτους-δολοφόνου Ταγίπ Ερντογάν. Όπως φαίνεται και από τις τελευταίες δηλώσεις, η Τουρκία (η χώρα δηλαδή που ευθύνεται για το Κυπριακό) δεν είναι καθόλου έτοιμη να υπαναχωρήσει προκειμένου να κτίσουμε ένα κοινό μέλλον, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι. Κι ας επιμένει ο Άντρος Κυπριανού πως ο Ακιντζί κάνει ό,τι θέλει και πως η Άγκυρα θέλει λύση.

«Σταθείτε όρθιοι στην Κύπρο, μην κάνετε βήμα πίσω», ήταν η προτροπή-διαταγή του Ταγίπ Ερντογάν (ή ενός δικτάτορα ολοκληρωτικού καθεστώτος) στη Σιμπέλ Σιμπέρ, αναφερόμενος στις συνομιλίες. «Εμείς ως Τουρκία δεχτήκαμε 2 εκατομμύρια 500 χιλιάδες Σύριους στη χώρα μας. Γιατί εσείς δεν τους κάνετε πολίτες; Γιατί φοβάστε από τους πολίτες;», ήταν η απορία του αναφορικά με τους δέκα χιλιάδες Τούρκους που ζητούν «υπηκοότητα» της «ΤΔΒΚ», σύμφωνα με δημοσίευμα της Μιλλιέτ. Για να συμφωνήσει και ο Αχμέτ Νταβούτογλου, σημειώνοντας μετά από την απάντηση «η ε/κ πλευρά εναντιώθηκε»: «Αυτά δεν γίνονται κοιτάζοντας άλλους».

Επομένως, το ρεπορτάζ της Μιλλιέτ αναδεικνύει ένα πράγμα: Πως η Τουρκία, η τουρκική κυβέρνηση, ο Ταγίπ Ερντογάν και ο Αχμέτ Νταβούτογλου δεν δίνουν δεκάρα για τους Ελληνοκύπριους. Επιμένουν στην «ευημερία» του «λαού» του ψευδοκράτους (εφόσον οι λαοί είναι δύο;), επιμένουν στην όσο το δυνατόν λιγότερη «παράδοση» εδαφών, επιμένουν στη «μετεξέλιξη» σε δύο κράτη («είστε μικρό κράτος, ανοίξτε τις πόρτες σας» ήταν η συμβουλή του Νταβούτογλου). Δεν χρειάζεται όμως περίσσια γνώση για να κατανοήσει κανείς τα πιο πάνω, μόνο λογική. Κάτι από το οποίο φαίνεται να απέχουν συνειδητά όσοι εναποθέτουν τις ελπίδες τους στην Τουρκία ή σε ηγέτες κατοχικών καθεστώτων. Αν δεν γίνει πλήρως αντιληπτό πως η Άγκυρα και το ψευδοκράτος δεν θα κάνουν «βήμα πίσω» (κατά τον Ταγίπ) προκειμένου να εδραιώσουν την κυριαρχία τους στον βορρά και να εγκαθιδρύσουν τη συγκυριαρχία τους στον νότο, τότε είμαστε καταδικασμένοι να παρασιτούμε σαν αμοιβάδες, καρτερώντας «προσκλήσεις» για ψάρι στον Βόσπορο (ή στην Κερύνεια τα επόμενα χρόνια). Κι ούτε πως η κατοχή εξακολουθεί να υφίσταται, ούτε πως θα έπρεπε να απαιτούμε, όχι μόνο τη Μόρφου, αλλά κάθε γωνιά και κάθε χωριό αυτού του νησιού. Προς το παρόν, για κάποιους «είναι ένα μεγάλο πρόβλημα ο Πενταδάκτυλος», για άλλους «ευεργεσία», καθώς περήφανος κρύβει τη Μόρφου, την Κερύνεια, την Καρπασία… Πού καιρός για επιστροφές; Θα θυμώσει ο νεοσουλτάνος.

Top