You are here
Home > ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ > Ταμείο στήριξης: Ο εμπαιγμός των προσφύγων ένεκα προεκλογικών

Ταμείο στήριξης: Ο εμπαιγμός των προσφύγων ένεκα προεκλογικών

 

Του Σιλουανού Νικολάου

Στο πλαίσιο των προεκλογικών εξαγγελιών, οι οποίες δίνουν και παίρνουν την τελευταία περίοδο, η κυβέρνηση εξήγγειλε πρόσφατα την εγκαθίδρυση ταμείου για αποζημίωση των προσφύγων με την «παραχώρηση ετησίας αποζημίωσης για απώλεια χρήσης για τις κατεχόμενες περιουσίες».

Την πιο πάνω θέση, βεβαίως, υιοθέτησαν ή και προανήγγειλαν πιο πριν επιτελεία υποψηφίων. Μάλιστα, κάποια από αυτά διαμαρτύρονται ότι ήταν ιδέα του δικού τους υποψηφίου το θέμα των αποζημιώσεων και το επιτελείο του προέδρου Αναστασιάδη, ουσιαστικά «έκλεψε» την ιδέα.

Ας σταθούμε όμως στο ζήτημα καθ’ αυτό. Αρχικώς, η πιο πάνω πρόταση ακούγεται καλή, καθώς οι πρόσφυγες είναι οι πρώτοι σε αυτόν τον τόπο από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας που απώλεσαν περιουσίες και ιδιοκτησίες, ωστόσο το πρόβλημα αυτής της θέσης είναι ότι αυτή η ιδέα είναι ξεκομμένη από το όλο θέμα του κυπριακού το οποίο δυστυχώς συζητείται εντελώς ξεχωριστά.

Δηλαδή, αντί σε ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό να προταθεί ένα πλαίσιο στρατηγικής, που να έχει σκοπό και στόχο την επανεγκατάσταση των προσφύγων, την επανενσωμάτωση των κατεχόμενων εδαφών μας στο νόμιμο κράτος της Κύπρου, την επαναφορά των πολιτικών δικαιωμάτων των προσφύγων στους τόπους τους και μέχρι να εκπονηθεί αυτή η στρατηγική, την οικονομική ενίσχυση τους, έχουμε ξεκομμένα όλα τα πιο πάνω με την απλή οικονομική ενίσχυση των προσφύγων.

Είναι πραγματικά κοροϊδία, καθώς οι πρόσφυγες έχουν γίνει πρόσφυγες λόγω της πολιτικής της Τουρκίας για «επανάκτηση της Κύπρου». Με το να δίνει κάποιος ένα επίδομα ξεκομμένο από τη στρατηγική απελευθέρωσης είναι σαν να αποδέχεται το ίδιο το κράτος τα τετελεσμένα της εισβολής και της κατοχής και προσπαθεί με οικονομικά μέσα να «επουλώσει» τον πόνο των προσφύγων οι οποίοι προφανώς αυτό που θέλουν είναι να αναπνεύσουν ελεύθεροι στους τόπους που γεννήθηκαν.

Είναι ο μεγαλύτερος εμπαιγμός, τέτοιες προτάσεις να έρχονται προεκλογικά για να αντλήσουν έτσι τα κόμματα ψήφους από τον προσφυγικό πληθυσμό. Με αυτό τον τρόπο αμβλύνουν παράλληλα και το πνεύμα αγωνιστικότητας και ελπίδας σε όλο τον λαό καθώς αυτή η προσπάθεια ίσως να έχει ως αποτέλεσμα τον εφησυχασμό και την παντοτινή εξαφάνιση απασχόλησης του λαού με το κυπριακό.

Θα ήταν καλό να συνέλθουν τόσο οι υποψήφιοι όσο και τα επιτελεία και να ξανασκεφτούν πραγματικά τι πάει να πει πρόσφυγας. Προφανώς, εμείς η νέα γενιά δεν γνωρίζουμε, δεν βιώσαμε κατ’ ακρίβεια την προσφυγιά, αλλά καταλαβαίνουμε ότι είναι μεγάλος ο ψυχικός πόνος της απώλειας της περιουσίας, του χωριού, της πανήγυρις, των παιχνιδιών, των δένδρων, των χωραφιών, της τοπικής περηφάνιας και της προσφοράς στην κοινότητα.

Είναι μεγάλη συναισθηματική και οντολογική η απώλεια για τους πρόσφυγες της Κύπρου και είναι κρίμα έτσι απλά για κάποιους ψήφους να γίνονται τέτοιου είδους εξαγγελίες, ανεξάρτητα από την υπόλοιπη πολιτική που προτάσσουν οι υποψήφιοι για εξεύρεση λύσης του κυπριακού.

Top