You are here
Home > ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ > Οι μοτοσυκλετιστές δείχνουν τον δρόμο

Οι μοτοσυκλετιστές δείχνουν τον δρόμο

Του Σιλουανού Νικολάου

«Είμαστεν τζιείνοι που ’μαστεν τζι εμείς τζιαι τα παιθκιά μας, ο σπόρος εν’ ο ίδιος, το ίδιον χωράφιν», θα απαντούσε ο Δημήτρης Λιπέρτης. Για να σχηματοποιήσει ξανά την έννοια της μνήμης, τη σημασία της, την ανάγκη της σε έναν τουρκοκρατούμενο τόπο. Να υπογράψει εκ νέου πως ο Τάσος και ο Σολής ήταν άνθρωποι από το χώμα αυτής της πατρίδας, όχι υπερήρωες παραμυθιών.

Από ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Μνήμης Ισαάκ – Σολωμού

Ακόμη μια πρωτοβουλία των μοτοσυκλετιστών της Πρωτοβουλίας Μνήμης Ισαάκ – Σολωμού θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα του Σαββάτου (10/08) στο οδόφραγμα της Δερύνειας. Μια εκδήλωση που θα προσπαθήσει να αναδείξει και να υπενθυμίσει σε όσους ξεχνούν ότι ο μόνος κίνδυνος για οριστικό ενταφιασμό της κατεχόμενης γης μας είναι η λήθη.

Η λήθη είναι αυτή που ενταφιάζει Πατρίδες και όχι τόσο η προσωρινή αδυναμία κράτους και λαού να ανακτήσουν τα εδάφη τους. Είναι η λήθη που εδραιώνει την ηττοπάθεια του λαού,  που υποβιβάζει το πολιτιστικό επίπεδό του, που ρίχνει νερό στον μύλο της οριστικοποίησης της κατοχής ολόκληρου του νησιού και εν τέλει υποδουλώνει ολόκληρο τον λαό στους άρχοντες, ισχυρούς και ιμπεριαλιστές.

Από την άλλη, η διατήρηση της μνήμης είναι αυτή που ενώνει τον ίδιο τον λαό και του δίνει παράλληλα εφόδια αντίστασης και διατήρησης του ίδιου του πολιτισμού του στη γη των πατεράδων και μανάδων του. Η διατήρηση της μνήμης μας δίνει σκυτάλη από τους ήρωες μας να συνεχίσουμε τον αγώνα με κάθε μέσο για να πραγματώσουμε το μεγάλο ιδανικό της ελευθερίας. Για αυτή την ελευθερία που θυσιάστηκαν ο Βαγορής, ο Μάτσης, ο Αυξεντίου και εσχάτως, στις δικές μας μέρες, ο Τάσος και ο Σολής.

Η Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού εκτός από τη διατήρηση της μνήμης έχει και ένα άλλο μεγάλο επίτευγμα: Δημιούργησε και δημιουργεί μια κουλτούρα κοινού αγώνα, ανεξαρτήτως ιδεολογικών διαφορών, ενάντια στην κατοχή. Δημιουργεί εκδηλώσεις παλλαϊκές, αυθαίρετες, ανεξάρτητες, μα ταυτόχρονα δυναμικές. Θα μπορούσε να ειπωθεί ότι, δυστυχώς, είναι η μόνη πραγματικά αντικατοχική πρωτοβουλία που αγκαλιάζει κόσμο απλό και αυθεντικό μα προπάντων ελεύθερους πολίτες που αγωνιούν για το μέλλον αυτού του τόπου.

Η λύση λοιπόν είναι μία: Η μνήμη. Εξάλλου, το λέει και η ίδια η ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας: ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ – ΔΕΝ ΤΗΝ ΠΟΥΛΑΜΕ.

Top