Του Αλέκου Μιχαηλίδη
Αν υπάρχει έστω και ένας νοήμων άνθρωπος που δεν καταλαβαίνει ότι αυτό που συζητείται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι η οριστική διχοτόμηση της Κύπρου και ο ενταφιασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τότε μπορεί και να μας… ψεκάζουν.
Μπορεί ο Πρόεδρος να θυμώνει επειδή «οτιδήποτε συμφωνείται θα ανακοινώνεται», αλλά ο κ. Ακιντζί δεν μπορούσε να περιμένει. Σε δηλώσεις του σε τουρκικά ΜΜΕ ο εκπρόσωπος των Τ/κ στις διαπραγματεύσεις δεν άφησε τίποτα κρυφό. Ακόμα κι αν δεχτούμε ότι αυτά που δήλωσε δεν συζητήθηκαν στο τραπέζι, δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι δεν αποτελούν αξιώσεις του κατοχικού ηγέτη.
Πέραν του ονόματος «Ενωμένη Κυπριακή Ομοσπονδία», ο Μουσταφά Ακιντζί ξεκαθάρισε πως το νέο μόρφωμα, την ομοσπονδία θα την αποτελέσουν το ε/κ και το τ/κ κρατίδιο. Καθένα από τα δύο ιδρυτικά κρατίδια θα χορηγεί τη δική του εσωτερική ιθαγένεια. Επιτέλους. Τελειώσαμε με το παραμύθι της επανένωσης. Αν αυτό που αξιώνει ο κ. Ακιντζί δεν είναι διχοτόμηση και νομιμοποίηση της εισβολής, τι άλλο να πούμε εμείς;
Ο κατοχικός ηγέτης αναφέρθηκε επίσης και στο δικαίωμα της εγκατάστασης, σημειώνοντας ότι οι Ε/κ και οι Τ/κ θα δικαιούνται να εγκατασταθούν στις περιοχές της επιλογής τους, αλλά, ενώ θα έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις τοπικές εκλογές καθώς και στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δεν θα ισχύει το ίδιο και στις βουλευτικές εκλογές «για να μην ανατρέψουν οι Ελληνοκύπριοι, που διαθέτουν την πληθυσμιακή πλειοψηφία, τη διζωνικότητα και την πολιτική ισότητα». Άρα οι Ελληνοκύπριοι που εγκαθίστανται σε περιοχές υπό τ/κ διοίκηση δεν θα έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις βουλευτικές εκλογές. Και κάποιοι ακόμα θεωρούν πως η λύση που συζητείται είναι δημοκρατική και βιώσιμη. Πάντως, το εδαφικό και το θέμα των εγγυήσεων δεν συζητήθηκε ακόμα.
Κάτι που πέρασε απαρατήρητο εδώ και καιρό είναι ότι έχουν σταματήσει παντελώς οι έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ. Ο Ακιντζί δήλωσε στους Τούρκους δημοσιογράφους, που επισκέπτονταν το νησί για τη 41η επέτειο της εισβολής, ότι υπάρχει συμφωνία για μη διενέργεια γεωτρήσεων, ενόσω συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις. Σημειώνεται πως το θέμα αυτό προώθησε η Άγκυρα από τον Δεκέμβριο, ζητώντας τη μεσολάβηση της Αθήνας. Επομένως, ένα νόμιμο κράτος, η Κυπριακή Δημοκρατία, εκχωρεί την κυριαρχία του χάριν διαπραγματεύσεων με το ψευδοκράτος και μετά από απαίτηση της Τουρκίας, η οποία θα έπρεπε να βρίσκεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Τις πταίει; Θα απαντήσει η ιστορία…
Εν τέλει, ακόμα κι αν ο Ακιντζί δημιουργεί μυθοπλασίες, είναι σαφές πως τα πιο πάνω δεν αποτελούν κάτι απομακρυσμένο από την πραγματικότητα των διαπραγματεύσεων. Καθίσταται ξεκάθαρο πως τα δύο ιδρυτικά κρατίδια και οι δύο ιθαγένειες οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στη διχοτόμηση. Όποιος εθελοτυφλεί, καλό θα ήταν να το ξανασκεφτεί και να αναρωτηθεί γιατί τα ανθρώπινα και τα δημοκρατικά δικαιώματα γίνονται θυσία στον βωμό της υποτιθέμενης πολιτικής ισότητας και της χωριστής πλειοψηφίας.
Μετά από αυτό, δεν είναι φρόνιμο άραγε να «κινδυνολογούμε», όπως ούρλιαζε ο Πρόεδρος, προκειμένου να αντιδράσουμε στο έκτρωμα που θέλουν να ονομάσουν και «Ενωμένη Κυπριακή Ομοσπονδία»; Αρκετές παραχωρήσεις δεν κάναμε ως Ελληνοκύπριοι, για να μπορεί ο Ακιντζί να αραδιάζει τις αξιώσεις του, σάμπως και βρίσκεται στη θέση του θύματος; Ας γίνει επιτέλους κατανοητό: Θα παλέψουμε ως το τέλος, για να τερματιστεί η κατοχή, να εφαρμοστούν πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματα, να αποτραπεί η νομιμοποίηση της κατοχής και της διχοτόμησης, να επιστρέψουν όλοι οι πρόσφυγες στα σπίτια τους, να αποκατασταθεί η δημοκρατία, η δικαιοσύνη και η ισότητα, μακριά από διζωνικές και διχοτομικές λύσεις, να ζήσουμε επιτέλους ελεύθεροι στη δική μας πατρίδα, χωρίς να έχουμε τον κ. Ακιντζί στις οθόνες μας να αναλύει πώς θα επικυρώσει τα τετελεσμένα της εισβολής του 1974. Τετέλεσται. Τελεία και παύλα.