You are here
Home > ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ > Πρωτοβουλία Πολιτών Ενάντια της Παράστασης του ΘΟΚ στην Κατεχόμενη Σαλαμίνα

Πρωτοβουλία Πολιτών Ενάντια της Παράστασης του ΘΟΚ στην Κατεχόμενη Σαλαμίνα

Παραθέτουμε αυτούσια την ανακοίνωση της εν λόγω Πρωτοβουλίας:

Με ιδιαίτερη ανησυχία και απογοήτευση παρακολουθούμε τις τελευταίες μέρες τη διαδικασία που ακολουθείται για το ανέβασμα της τραγωδίας «Ιππόλυτος» του Ευριπίδη στο κατεχόμενο αρχαίο θέατρο της Σαλαμίνας στις 11/9/2015.

Ο ρόλος του πολιτισμού για την εδραίωση της ειρήνης και την ανάπτυξη του αλληλοσεβασμού ανάμεσα στους ανθρώπους είναι αναμφισβήτητος. Η χρησιμοποίηση, όμως, του πολιτισμού ως εργαλείου εκμετάλλευσης των συναισθημάτων των πολιτών είναι παραπλανητική και επικίνδυνη. Κυρίως όταν γίνεται από ένα κρατικό θέατρο που ανήκει εξ ολοκλήρου στους φορολογούμενους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας και όχι σε ένα προσωρινό συμβούλιο.

Από την πρώτη διερευνητική πιθανών αντιδράσεων διαρροή στον Τύπο τον Ιούνιο του 2015 και από τις ανακοινώσεις που ακολούθησαν μέχρι και την τελική απόφαση πραγματοποίησης της παράστασης έχουν προκύψει σοβαρά ζητήματα, εθνικής, πολιτικής, νομικής, οικονομικής και ηθικής σημασίας, τα οποία ουδείς εκ των διοργανωτών είχε την «ευαισθησία» να θίξει ή έστω να συζητήσει.

Εμβρόντητοι παρακολουθούμε το «στήσιμο» μιας παράστασης η οποία βαφτίστηκε» ειρηνική και επαναπροσεγγιστική, δημιουργεί όμως εύλογα ερωτήματα σε σχέση με πολλά θέματα, ανάμεσα στα οποία

– Το αίτημα του Κρατικού μας Θεάτρου προς τις κατοχικές αρχές για εξασφάλιση «άδειας χρήσης» του αρχαίου θεάτρου της Σαλαμίνας και και όχι από το αρμόδιο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

– Την απεμπόληση του δικαιώματος για παραχώρηση άδειας από το αρμόδιο Τμήμα Αρχαιοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας του Υπουργείου Συγκοινωνιών & Έργων.

– Την έμμεση κατάργηση της σωρείας καταγγελιών της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Πανεπιστημίου Κύπρου στην UNESCO και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς για τις παράνομες αρχαιολογικές ανασκαφές και τη σύληση των αποθηκών του Τμήματος Αρχαιοτήτων στη Σαλαμίνα.

– Την κατάφωρη παραβίαση του Νόμου 71/1970 (περί Ιδρύσεως του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου) όσον αφορά την μη ενημέρωση και γνωμοδότηση της Καλλιτεχνικής Επιτροπής του Θ.Ο.Κ.

– Την υπερσυγκέντρωση εξουσιών στο Δ.Σ του Θ.Ο.Κ.

– Την εσκεμμένη απόκρυψη της λέξης «κατεχόμενη» Σαλαμίνα, στην επίσημη ανακοίνωση της θεατρικής παράστασης.

– Την ανάθεση της ευθύνης για την ασφάλεια και ομαλή διεξαγωγή της παράστασης σε κατεχόμενο στρατιωτικά έδαφος στις δυνάμεις του ψευδοκράτους.

– Την ανάληψη του κόστους της δωρεάν παρακολούθησης της παράστασης καθώς και τη δωρεάν μεταφορά των θεατών με λεωφορεία στην κατεχόμενη Σαλαμίνα.

Ζητούμε και αναμένουμε την άμεση απάντηση από όλους τους αρμόδιους φορείς της Κυπριακής Δημοκρατίας για όλα τα πιο πάνω ζητήματα.

Η όλη διαδικασία της εν τω κρυπτώ και έξω από τις νόμιμες διαδικασίες ληφθείσας απόφασης για διεξαγωγή της παράστασης αυτής προωθεί την νομιμοποίηση των τετελεσμένων της εισβολής και κατοχής και μετατρέπει τον πολιτισμό σε υπηρέτη άλλων σκοπιμοτήτων.

Η συμμετοχή κρατικού θεάτρου σε φεστιβάλ που διεξάγεται σε κατεχόμενη περιοχή του ίδιου κράτους συνιστά μια θλιβερή και αναξιοπρεπή παγκόσμια πρωτοτυπία και μοναδικότητα!

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΟΚ ΝΑ ΜΑΤΑΙΩΣΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΣΑΛΑΜΙΝΑ

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΕΤΑΙ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΑΚΥΡΩΣΕΙ ΤΗ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ…

ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΝΑ ΘΕΣΕΙ ΤΕΡΜΑ Σ΄ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΜΟ.

Top