You are here
Home > ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ > Το περιουσιακό χαλά το μομέντουμ…

Το περιουσιακό χαλά το μομέντουμ…

του Τάσσου Ελευθερίου

Τὸ σπίτι ποὺ γεννήθηκα κι ἂς τὸ πατοῦν οἱ ξένοι,
στοιχειὸ εἶναι καὶ μὲ προσκαλεῖ· ψυχή, καὶ μὲ προσμένει.

Τὸ σπίτι ποὺ γεννήθηκα ἴδιο στὴν ἴδια στράτα
στὰ μάτια μου ὅλο ὑψώνεται καὶ μ᾿ ὅλα του τὰ νιάτα.

Τὸ σπίτι, ἂς τοῦ νοθέψανε τὸ σχῆμα καὶ τὸ χρῶμα·
καὶ ἀνόθευτο καὶ ἀχάλαστο, καὶ μὲ προσμένει ἀκόμα.

ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ

 

Ακόμα κι αν ορισμένοι δηλώνουν πανέτοιμοι για τον περιβόητο οδυνηρό συμβιβασμό, όσον αφορά στο Κυπριακό, δεν μπορούν να παραγνωρίσουν το γεγονός ότι το περιουσιακό αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα αγκάθια των διαπραγματεύσεων, καθώς δύσκολα θα γίνει κατανοητό από τον πρόσφυγα ότι ο «σημερινός χρήστης» θα έχει δικαίωμα στην απόφαση του τι θα γίνει με το σπίτι, το χωράφι, το οικόπεδό του στα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πάντως, Αναστασιάδης και Ακιντζί συμφώνησαν ότι το ατομικό δικαίωμα στην περιουσία είναι σεβαστό και ότι θα υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι διαχείρισης του περιουσιακού μετά τη λύση. Όπως δήλωσε, όμως, ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα, μετά την τελευταία συνάντηση των δύο πλευρών, πρόσφυγες, ιδιοκτήτες και παρόντες χρήστες θα έχουν επιλογές που θα αφορούν τις απαιτήσεις τους. Οι επιλογές θα αφορούν την αποζημίωση, την ανταλλαγή και την αποκατάσταση περιουσίας, ενώ αναφέρθηκε και σε ανεξάρτητη επιτροπή περιουσιών, η οποία θα απαρτίζεται από ίσο αριθμό Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Με λίγα λόγια, αυτό που γίνεται αντιληπτό (και ας μας διορθώσει κάποιος νομικός, αν είναι τέτοιο τελικά το ζήτημα) είναι πως νομιμοποιείται η κλοπή των περιουσιών μας. Το πρόβλημα βρίσκεται στη φράση «παρόντες χρήστες», κατά την ταπεινή μας άποψη. Η «συμφωνία» (αν και δεν μας ενημέρωσε ο Πρόεδρος για κάτι τέτοιο) εξισώνει παντελώς το δικαίωμα του ιδιοκτήτη, του πρόσφυγα, του εκτοπισμένου με το δικαίωμα του «χρήστη», που απέκτησε την περιουσία ως προϊόν της εισβολής και της κατοχής.

Χωρίς ίχνος λογικής (αν αφήσουμε στην άκρη ολόκληρο χάρτη του ΟΗΕ), οι δηλώσεις Άιντα μετατρέπουν τους έποικους σε «παρόντες χρήστες», νομιμοποιώντας έτσι τα εγκλήματα πολέμου της Τουρκίας. Αλλά επειδή ο κύριος Άιντα είναι ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, ας τον υπενθυμίσουμε το Άρθρο 17 της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού:

  1. Κάθε άτομο, μόνο του ή με άλλους μαζί, έχει το δικαίωμα της ιδιοκτησίας.
  2. Κανείς δεν μπορεί να στερηθεί αυθαίρετα την ιδιοκτησία του.

Αν δεν γίνεται κατανοητό ότι οι πρώτες δηλώσεις για το περιουσιακό στερούν αυθαίρετα την ιδιοκτησία των νόμιμων κατόχων, τότε η λύση που απαιτούμε, ως πολιτεία και ως κοινωνία, δεν πρόκειται να τερματίσει την κατοχή, αλλά θα της δώσει πλήρη υπόσταση, δεν πρόκειται να αφήσει το παρελθόν πίσω, αλλά θα μας φέρει ένα βήμα πριν την οριστική «τακτοποίηση», τη διχοτόμηση και την παλαιστινιοποίηση, μετατρέποντας τους νόμιμους κατοίκους του τόπου σε φιλοξενούμενους «παρόντων χρηστών». Ύστερα, ας μιλήσουν για «φόβους» οι διάφοροι acceptionists, που δεν δίνουν δεκάρα για τους πρόσφυγες και τις πραγματικές παραμέτρους του προβλήματος…

Comments are closed.

Top