You are here
Home > ΕΠΕΤΕΙΑΚΑ > Οι μοτοσυκλετιστές δεν ξεχνούν

Οι μοτοσυκλετιστές δεν ξεχνούν

Ως συντακτική ομάδα του Γαλατικού Χωρίου, θεωρούμε χρέος μας να κρατάμε τις μνήμες μας άσβεστες, κυρίως σε ό,τι αφορά τα τραγικά γεγονότα που συνέβησαν σ’ αυτόν τον βασανισμένο τόπο. Σε αυτό το πλαίσιο παραθέτουμε πολύ περιληπτικά τα γεγονότα που συγκλόνισαν την πατρίδα μας στις 11 και 14 Αυγούστου του 1996 και είχαν ως αποτέλεσμα τη δολοφονία των Τάσο Ισαάκ και Σολωμό Σολωμού. Τα γεγονότα στιγμάτισαν τον κάθε έναν από εμάς σε όποιαν ηλικία και αν ήμασταν όταν αυτά συνέβησαν. Και ίσως αποτέλεσε το λίπασμα που μεγάλωσε τον σπόρο που έθαψαν βαθιά μέσα μας γενιές αντίστασης και αγώνων. Τον σπόρο της Ελευθερίας.

Στις 2 Αυγούστου 1996, η Κυπριακή Ομοσπονδία Μοτοσυκλετιστών (ΚΟΜ) με τη συμμετοχή της Πανευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Μοτοσυκλετιστών (ΠΟΜ) διοργανώνει την πορεία «Βερολίνο – Κερύνεια, 2 με 11 Αυγούστου 1996». Κεντρικό σύνθημα «Για έναν κόσμο χωρίς σύνορα – ζήσε ελεύθερα – οδήγησε ελεύθερα». Ως πολιτικό πλαίσιο της πορείας τέθηκε το ζήτημα της εφαρμογής των ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Η πορεία ξεκίνησε από το Βερολίνο με 150 μοτοσυκλετιστές από Ιταλία, Ιρλανδία, Γερμανία, Αυστρία, Φιλανδία, Δανία, Γαλλία, Αγγλία, Πορτογαλία, Σλοβενία, Νότιο Αφρική, Αμερική και Κύπρο. Στην Ελλάδα η πορεία ενώνεται με τους Ελλαδίτες μοτοσυκλετιστές και φθάνει στον Πειραιά, όπου από εκεί με πλοίο ξεκίνησαν την κάθοδό τους στο νησί. Παρά την προσπάθεια της ματαίωσης της πορείας από την κυβέρνηση και την προσπάθεια καλλιέργειας τρόμου, η συμμετοχή στο νησί ήταν συγκινητική. 7.ΟΟΟ Κύπριοι μοτοσυκλετιστές και μη στήριξαν και αγκάλιασαν αυτήν την προσπάθεια. Της πορείας προπορευόταν το προεδρείο της FEM και οι ξένοι μοτοσυκλετιστές, πιο πίσω οι Ελλαδίτες και τέλος οι Κύπριοι. Δεν θα σταθούμε στα υπόλοιπα γεγονότα που συνέβησαν, δηλαδή την προσπάθεια ματαίωσης της πορείας η οποία πλέον κινήθηκε ως λαϊκή απαίτηση. Στόχος είναι η αναφορά στους μάρτυρες εκείνων των ημερών.

Στην πορεία ο πόθος για ελευθερία συγκρούεται με το αδιάλλακτο πρόσωπο της κατοχικής δύναμης. Πρώτος νεκρός, στις 11 Αυγούστου, ο Τάσος Ισαάκ, ο οποίος έτρεξε να βοηθήσει έναν σύντροφό του που είχε παγιδευτεί στη νεκρή ζώνη. Ο Ισαάκ αφήνει την τελευταία του πνοή κάτω από τα χτυπήματα των υπηρεσιών ασφαλείας του ψευδοκράτους, του τούρκικου στρατού και των γκρίζων λύκων. Στις 14 Αυγούστου, μετά την κηδεία του Ισαάκ, ο ξάδελφός του Σολωμός Σολωμού περνά στα κατεχόμενά μας εδάφη και ανεβαίνει στον ιστό της τούρκικης σημαίας. Ο Σολωμός ακολουθεί την πορεία του Ισαάκ. Μέσα σε μια λίμνη αίματος αφήνει την τελευταία του πνοή κάτω από τον ιστό της σημαίας που μας θυμίζει πως μέχρι σήμερα υπάρχει κατοχή. Μέσα σε τρεις μέρες η γη ποτίζεται με το αίμα δύο παιδιών της.

Φέτος, όπως και τα τελευταία χρόνια, πιστοί στο ραντεβού τους, οι μοτοσυκλετιστές τιμούν τους ήρωες Τάσο Ισαάκ και Σολωμό Σολωμού που δολοφονήθηκαν από τον τούρκικο στρατό και τους γκρίζους λύκους. Για αυτόν τον λόγο, η «Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ – Σολωμού» διοργανώνει μονοήμερη πορεία από όλες τις πόλεις προς το Κοιμητήριο Παραλιμνίου, όπου θα τελεστεί το τρισάγιο των δύο ηρώων. Για περισσότερες πληροφορίες για την πορεία και τα γεγονότα του 1996 πατήστε εδώ.

Top