You are here
Home > ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ > Η Γενεύη. Ένας ακόμη τραγέλαφος;

Η Γενεύη. Ένας ακόμη τραγέλαφος;

Του Γιώργου Τάττη

Για ακόμη μια φορά, φαίνεται ότι το πολιτικό προσωπικό της Κυπριακής Δημοκρατίας, αδυνατεί να προσαρμοστεί στις επιταγές του ευρύτερου Διεθνούς και ρεζιλεύεται, παρασέρνοντας μαζί του και ό,τι σοβαρό απέμεινε. Στην Γενεύη, είδαμε και επίσημα πλέον, να αναιρούνται όλες οι δεσμεύσεις του Πρόεδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας (που ρεζιλεύτηκε και υποβαθμίστηκε κι αυτή μεταξύ άλλων). Από τις φανφάρες για δήθεν Διεθνή/πολυμερή, μέχρι το επίσημο κάλεσμά του ως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και την δήθεν πραγματοποίηση της «Διεθνούς», εάν και εφόσον οι χάρτες που θα κατατίθεντο θα ανταποκρίνονταν στο υπάρχον πλαίσιο συμφωνίας. Μένει μόνο να δούμε, εάν συνδεθούν και τα υπόλοιπα εναπομείναντα ζητήματα – που είναι πολλά – με την ασφάλεια και τις εγγυήσεις. Οι κυβερνώντες πάντως, υποσχέθηκαν ότι θα συζητούντο μόνο τα ζητήματα που αφορούν τον διεθνή παράγοντα, και ως εκ τούτου αποκλειστικά η Ασφάλεια και οι Εγγυήσεις, στην Πενταμερή Διάσκεψη.

Συνεχίζοντας, έστω και την ύστατη ώρα, οι κομματάρχες του «Ενδιάμεσου» αποφάσισαν να αποχωρήσουν από το τελετουργικό και την παρακολούθηση των συνομιλιών της Πενταμερής Διάσκεψης, καταδικάζοντας απερίφραστα την τροπή που πήραν οι συνομιλίες. Αυτό φυσικά, μπορούσε να γίνει μία ώρα νωρίτερα, πριν να στηρίξουν με τη στάση τους τη προδιαγεγραμμένη αποτυχία της Γενεύης. Δεν έπραξε το ίδιο όμως και η Συμμαχία Πολιτών, όπου ο εκπρόσωπος και πρόεδρός της κ. Λιλλήκας, εξακολουθεί να παρευρίσκεται μέχρι τέλους, αν και επίσημα διαφωνεί. Μπορούν να λεχθούν πολλά για αυτή του τη στάση, αλλά και να εξαχθούν πολλά συμπεράσματα στο που αποσκοπεί. Ας αφήσουμε όμως τις προθέσεις του και την κριτική αυτών για μετέπειτα. Προέχει ο οργάνωση ενάντια σε αυτή την τραγική πραγματικότητα που αντιμετωπίζουμε σαν Κυπριακός Ελληνισμός.

Το μόνο που μπορούμε να ευχηθούμε, είναι να βγούμε όσο το δυνατόν αλώβητοι από αυτή τη διαδικασία. Τα νομικά προηγούμενα που δημιουργήθηκαν, οφείλουν και πρέπει να εκμηδενιστούν. Η συντονισμένη προσπάθεια για τη μη συνέχιση της υποβάθμισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, επιβάλλει και συντονισμένο αγώνα. Η αποδοχή της εκ περιτροπής προεδρίας και του δικαιώματος αρνησικυρίας εκ μέρους των Τ/κ, αποτελεί παράφορη καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της κυρίαρχης οντότητας να αποφασίζει για το μέλλον της. Άλλο η αποδοχή των δικαιωμάτων μίας κοινότητας, κι άλλο η πολιτική ισότητα δύο πληθυσμιακά άνισων πληθυσμών, σε τόπο μάλιστα που φωνάζει ότι αποτελεί Ελληνικό έδαφος. Όσο κι αν προσπαθούν κάποιοι να μας αποδείξουν ότι αυτή η Πολυμερής, αποτελεί «σταθμό» για την καλή εξέλιξη του Κυπριακού, οι διεθνείς συνθήκες, οι νομικοί περιορισμοί και η διπλωματία μας αποδεικνύει το αντίθετο.

Λόγω αυτών, οφείλουμε όλοι, Δηκοϊκοί, Εδεκίτες, υποστηρικτές της Συμμαχίας Πολιτών, των Οικολόγων και της Αλληλεγγύης, αλλά και ανένταχτοι πολίτες και κινηματίες, να διατρανώσουμε την αντίθεση μας με την υποβάθμιση των ζωών μας. Ανεχτήκαμε πολλά. Καιρός να τους αποδείξουμε ότι είμαστε ένα ενεργό πολιτικό και ιστορικό υποκείμενο, ικανό να τραβήξει την μοίρα του μπροστά, αυτόνομο και αυτεξούσιο. Όλοι σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο, στην Κυπριακή Πρεσβεία της Αθήνας, στο Κυπριακό Προξενείο της Θεσσαλονίκης, αλλά και σε όλα τα μέρη που πονούν αυτό τον τόπο. Καλή Λευτεριά!

Top