You are here
Home > ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ > Μοντ Πελεράν, μέρα δεύτερη: Προλαβαίνουν να «λύσουν» το Εδαφικό;

Μοντ Πελεράν, μέρα δεύτερη: Προλαβαίνουν να «λύσουν» το Εδαφικό;

Του Αλέκου Μιχαηλίδη

Ένας άνθρωπος είναι το σύνολο των πράξεών του.
Τι έχει κάνει, τι μπορεί να κάνει. Τίποτε άλλο.

ΜΑΧΑΤΜΑ ΓΚΑΝΤΙ

Τον Οκτώβριο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος (κατόπιν εντολής φανταζόμαστε) υπογράμμιζαν ότι στην Ελβετία (δεν είχε οριστεί ακόμα η ακριβής τοποθεσία των συνομιλιών) θα συζητείτο μόνο το Εδαφικό και συνδεόμενα ζητήματα, δηλαδή το Περιουσιακό. Τις μέρες που ακολούθησαν, διαφάνηκε ότι θα ζητηθούν όλα τα εκκρεμή κεφάλαια, αλλά χωρίς να κυριαρχήσουν στο Μοντ Πελεράν. Φαίνεται όμως, ότι τα πάντα στο χιονισμένο τοπίο ακολουθούν την ατζέντα της κατοχής και των εκεί εκπροσώπων της.

Γιατί; Γιατί εδώ και δύο μέρες (αν δεν ξεκινήσουμε από το Σάββατο και την άφιξη των «ηγετών») το Εδαφικό μοιάζει εντελώς απομακρυσμένο, σύμφωνα με τις υποδείξεις του Μουσταφά Ακιντζί και του εκπροσώπου του, Μπαρίς (=ειρήνη) Μπουρτζιού, ο οποίος στις 27 Οκτωβρίου παραληρούσε για το «λάθος» του δικού μας κυβερνητικού εκπροσώπου Νίκου Χριστοδουλίδη περί συζήτησης μόνο του Εδαφικού και του Περιουσιακού στην Ελβετία.

Αφού, λοιπόν, χθες κυριάρχησαν οι φωτογραφίες, οι πλάκες, τα χαριεντίσματα και μια εισαγωγική συζήτηση για το τι θα ακολουθήσει, σήμερα συζητήθηκαν τα τέσσερα ανοιχτά κεφάλαια, πλην του Εδαφικού. Της Οικονομίας, των Ευρωπαϊκών θεμάτων, της Διακυβέρνησης και του Περιουσιακού. Στο Περιουσιακό υπήρξε η διαφωνία περί «market value», κάτι που δεν συνδέεται άμεσα με το Εδαφικό. Η έξυπνη τουρκοκυπριακή πλευρά επιμένει να επικρατήσει η αγοραία αξία του 1974 συν τον πληθωρισμό, ενώ η ε/κ πλευρά ζητά να επικρατήσει αγοραία αξία με σημερινές τιμές. «Αγγίχτηκαν», παράλληλα, και κεφάλαια του Περιουσιακού που συνδέονται με το Εδαφικό, χωρίς ωστόσο να ειπώθηκε πως υπήρξε οποιαδήποτε σύγκλιση. Χωρίς να ξεκαθαρίστηκε ποιος θα έχει τον πρώτο λόγο στην περιουσία, τι σημαίνει «συναισθηματικός δεσμός» (άκουσον άκουσον) και στα πόσα χρόνια θα ορίζεται, τι εστί σημαντική βελτίωση στην περιουσία και τι θα ισχύσει στο ενδεχόμενο σύστασης ειδικών περιοχών.

Θα συζητηθεί, πάντως, το Εδαφικό. Και δημιουργείται η εξής απορία: Είναι αρκετές έξι-εφτά ώρες (10-1 και 17:30-20:30) για να λυθούν τα κριτήρια αυτού του τόσο σημαντικού ζητήματος; Είναι αρκετές αυτές οι ώρες (με το διάλειμμα για μεσημεριανή ξεκούραση) για να βρεθεί άκρη σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα που χρειάστηκε να «μετακομίσει» στο Μοντ Πελεράν; Διότι, η Πέμπτη θα «θυσιαστεί» για τα ανακοινωθέντα και η Παρασκευή για τα εθιμοτυπικά, όπως συνηθίζεται. Ποιός μας κοροϊδεύει σε αυτό το παραμύθι; Ποιός «άγγελος εξάγγελος» μας ήρθε από μακριά χαϊδεύει τα αυτιά μας με υποσχέσεις για «πρόοδο» και «λύση μέχρι το τέλος του έτους»; Εκτός και αν πρόκειται περί παρεξήγησης. Εκτός κι αν είναι τόσο σπουδαίοι οι διαπραγματευτές μας, ένθεν και ένθεν της τράπεζας, που μέσα σε λίγες ώρες θα λύσουν ένα ζήτημα που δεν κατόρθωσε κανένας να λύσει από το 1974. Ή εκτός κι αν η ατζέντα όντως καθορίζεται από την πλευρά των θυτών και έχει δίκαιο ο Ακιντζί που απειλώντας εξηγεί πως αν κατατεθούν χάρτες θα έχει οριστεί ημερομηνία για πενταμερή ή πολυμερή διάσκεψη. Εκτός και αν έχει υιοθετηθεί ήδη η άποψή του περί «συναισθηματικού δεσμού» και η παραίσθησή του, όπως εκφράστηκε στη διακαναλική διάσκεψη της 4ης Νοεμβρίου: «Δεν υπάρχουν 160.000 πρόσφυγες που είναι στη ζωή στην ε/κ κοινότητα. Τουλάχιστον 40.000 έχουν πεθάνει, κι αν μιλάνε για παιδιά και εγγόνια ότι είναι πρόσφυγες, δεν είναι δίκαιο αυτό». Αν ναι, τότε αρκούν λίγα λεπτά για να τον στείλουν στον αγύριστο ή κατευθείαν στον αφέντη Ερντογάν… Εδώ είμαστε ΟΛΟΙ πρόσφυγες. Ας μας μετρήσουν.

Top