You are here
Home > ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ > Καθηλωμένοι στο ίδιο σκηνικό

Καθηλωμένοι στο ίδιο σκηνικό

Του Σιλουανού Νικολάου

Παρακολουθώντας τη συνέντευξη του προέδρου Αναστασιάδη στις 26 Φεβρουαρίου, αλλά και λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι ο κατοχικός ηγέτης διέκοψε τις συνομιλίες για έναν λόγο που αφορά καθαρά την παιδεία των Ελλήνων αυτής της νήσου, οδηγούμαστε σε ένα και μόνο συμπέρασμα: Η παρούσα διαδικασία για ακόμη μια φορά οδηγείται σε αδιέξοδο, είτε προσωρινό είτε όχι, που αποδεικνύει περίτρανα την αποτυχία της παρούσας διαδικασίας.

Τα ερωτήματα δε που προβάλλουν μερικοί για να στηρίξουν τη συνέχιση της παρούσας διαδικασίας, τύπου: «Μα δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο» ή «Η κατοχή και το στάτους κβο θα συνεχίζεται αιωνίως αν σταματήσουμε τον διάλογο», αντιστρέφονται στους ιδίους, καθώς η παρούσα διαδικασία οδηγεί στη μη πρόοδο, στις συνεχείς διακοπές και στην κωλυσιεργία που έχει ως αποτέλεσμα το χάσιμο πολύτιμου χρόνου, κάτι που εδραιώνει την κατοχή.

Είναι δηλαδή η ίδια η πολιτική των «συνομιλιών» που οδηγεί στην όξυνση της κατοχής και του προβλήματος, καθώς εδώ και 40 χρόνια που ακολουθείται αυτή η διαδικασία, στη μετά εισβολή εποχή, δεν φαίνεται ούτε ένας Τούρκος στρατιώτης να αποχώρησε, η Τουρκία είναι ακόμη πιο προκλητική και εν τέλει φτάσαμε στο σημείο σήμερα να απειλεί με τις παραβιάσεις της σε θαλάσσιο και εναέριο χώρο την Ελλάδα και την Κύπρο.

Τόσα χρόνια, δηλαδή, το μόνο που καταφέραμε είναι την περαιτέρω αναγνώριση του ψευδοκράτους, τις εκπτώσεις στον στρατιωτικό μας εξοπλισμό για ασφάλεια του νησιού μας, την κάμψη του ηθικού των πολιτών και της πολιτικής ηγεσίας και τη διάλυση της παιδείας μας. Αυτά εφόσον τοποθετούμε πλέον το πρόβλημα ως απλώς δικοινοτικό και σκορπίζουμε ηττοπαθείς φανφάρες και στοχοποιούμε κόσμο ο οποίος αντιδρά με τον επικείμενο διζωνικό διχοτομικό συμβιβασμό.

Είναι ηλίου φαεινότερο ότι η τουρκική προπαγάνδα αλλά και ο αυτοεγκλωβισμός μας, ακόμη και στη μετά εισβολή εποχή, οδηγεί ακόμη και τον «εθνικόφρονα» ΔΗΣΥ να στηρίζει αποχή στη διδασκαλία ενός ιστορικού γεγονότος που αφορά το αίτημα της αυτοδιάθεσης ενός καταπιεσμένου λαού. Φτάνουμε, δηλαδή, στην κατάντια η ίδια η Τουρκία, που λέει ότι ευθύνη για το αίμα που κύλισε στην Κύπρο φέρει η Ένωση (βλέπε πρόσφατη συνέντευξη Τσαβούσογλου), να καθορίζει με την προπαγάνδα της απόψεις κομμάτων, απέναντι στον φόβο η κακιά Τουρκία μη στεναχωρηθεί και διακόψει την τόσο παραγωγική και ωφέλιμη για τον τόπο διαδικασία.

Συνοψίζοντας, η πρόσφατη διακοπή της διαδικασίας των συνομιλιών είναι για τον Ελληνισμό μια ευκαιρία ανασύστασης, προβληματισμού και δράσης. Είναι μια ευκαιρία να αρχίσει ο έμπρακτος αγώνας –σε όλα τα επίπεδα– αναχαίτισης του τουρκικού επεκτατισμού, απομόνωσης του ψευδοκράτους και κατάργησης της κατοχής. Είναι η στιγμή τούτος ο λαός να σταθεί επιτέλους στα δικά του πόδια και στη δική του θέληση και να αναζητήσει σοβαρούς εταίρους που θα εξυπηρετούν τα δικά του συμφέροντα αλλά και τα δίκαιά του. Είναι καιρός να αντλήσουμε δύναμη από τους θυσιασθέντες ήρωές μας και να αγωνιστούμε εμπράκτως για μια πατρίδα πραγματικά ελεύθερη και δημοκρατική, που αυτήν την πατρίδα να τη ζουν αυτοί που την ποτίζουν με τον ιδρώτα τους και να περπατούν πάνω της ελεύθεροι, διαφεντευτές της, κυρίαρχοί της, κατά τον μεγάλο ήρωα της ΕΟΚΑ Κυριάκο Μάτση.

Top