You are here
Home > ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ > Η ενημέρωση αποτελεί μονόδρομο

Η ενημέρωση αποτελεί μονόδρομο

Του Γιώργου Λαγάκου

Την Τρίτη, ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί ενημέρωσε την ψευδοβουλή αναφορικά με τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Αυτή ήταν η δεύτερη ενημέρωση της ψευδοβουλής από τον Ακιντζί, ο οποίος μάλιστα αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα του να ενημερώνεται και ο κόσμος για το τι συζητείται στις διαπραγματεύσεις και πώς προχωρούμε στα επόμενα βήματα. Την ίδια στιγμή, στην ηγεσία της νόμιμης Κυπριακής Δημοκρατίας η ενημέρωση αποτελεί προνόμιο λίγων και είδος πολυτελείας. Η ωμή πραγματικότητα είναι η εξής: Θα πρέπει ο κ. Αναστασιάδης, αλλά και ο διπλωματικός και πολιτικός του περίγυρος να κατανοήσουν πως η ενημέρωση της βουλής και του κυπριακού λαού είναι επιβεβλημένη. Η λύση του Κυπριακού περνά μέσα από τη βάση. Περνάει μέσα από τη ζύμωση, τα θέλω των ανθρώπων οι οποίοι θα κληθούν να βιώσουν και να επιβιώσουν στα νέα δεδομένα και συμφωνηθέντα. Και προχωρώντας ένα βήμα παραπάνω, δεν είναι αναγκαία απλώς η ενημέρωση της βουλής. Είναι αναγκαία η εκτενής συζήτηση με οργανωμένα σύνολα εκτοπισμένων, προσφύγων και αγνοουμένων, ΜΚΟ και πολιτικών ομάδων.

Αν ο στόχος μας είναι η επίλυση του Κυπριακού, για το οποίο δεν έχω καμία αμφιβολία, τότε η ενημέρωση είναι μονόδρομος. Η ανατροφοδότηση, τόσο από τα οργανωμένα σύνολα, όσο και από ένα ρεύμα της λαϊκής βάσης που θα δηλώσει την αντίθεσή του ή την επικρότησή του σε συγκεκριμένες αποφάσεις, είναι η μόνη διαδικασία που θα μας βοηθήσει στην πάροδο του χρόνου να καταλήξουμε σε μια λύση – η οποία και θα εγκρίνεται από τον λαό. Το παράδειγμα του σχεδίου Αναν είναι το πιο τρανταχτό και, πέρα από τη συναισθηματική φόρτιση που μπορεί να προκαλεί στον καθένα, θα πρέπει να το δούμε ψυχρά. Όταν ο λαός είδε επί των πραγμάτων τις πρόνοιες του σχεδίου Ανάν και τις βασικές του αρχές, αντέδρασε μαζικά. Σε τέτοιον βαθμό, ώστε, ενώ το σχέδιο είχε τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας και των μεγάλων ευρωπαϊκών κέντρων και ενώ πολιτικά κόμματα κινούνταν προς τη στήριξη του, αναγκάστηκαν να μετατοπιστούν λόγω της δυναμικής που είχε αποκτήσει στη βάση το Όχι. Και τη δυναμική αυτήν την πήρε μέσα από τις πρόνοιες που αναφέρονταν στο σχέδιο και σε τίποτε άλλο.

Η δεύτερη απόρριψη σχεδίου λύσης θα ήταν αρκετά επώδυνη και επιζήμια για το Κυπριακό. Ο μόνος τρόπος για να μπορέσει ένα δεύτερο σχέδιο να γίνει αποδεκτό από τον λαό είναι να εκπονηθεί μέσα από τη βάση και τις ανάγκες του, μέσα από τα θέλω του και την ικανοποίηση των βασικών του ανησυχιών. Γι’ αυτό και η ενημέρωση αποτελεί μονόδρομο. Όλα τα υπόλοιπα αποτελούν προφάσεις και δικαιολογίες τις οποίες θα πληρώσουμε αργότερα. Ενημερώστε μας πριν να είναι αργά.

Top