You are here
Home > ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ > Εθνικό Συμβούλιο ή Διζωνικό Συμβούλιο;

Εθνικό Συμβούλιο ή Διζωνικό Συμβούλιο;

Του Ανδρέα Χριστοφή

Σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, προανήγγειλε την επανασύσταση του Εθνικού Συμβουλίου αλλά όπως τόνισε «μπορούν να συμμετάσχουν όσοι συμφωνούν με το πλαίσιο που θα καθορίσει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας». Μάλιστα επισήμανε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ότι δεν μπορούν να συμμετέχουν πολιτικοί σχηματισμοί – έστω και αν είναι κοινοβουλευτικά κόμματα – τα οποία διαφωνούν με τον τελικό στόχο της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας γιατί στο Εθνικό Συμβούλιο θα γίνεται συζήτηση επί των πτυχών της συγκεκριμένης μορφής λύσης!

Με αυτό το σκεπτικό δηλαδή, αποκλείονται τα μικρότερα κόμματα του κοινοβουλίου, τα οποία δεν θα έχουν δικαίωμα να εκφέρουν τις απόψεις και αντιρρήσεις τους αλλά ούτε και να έχουν έστω και μια υποτυπώδη εικόνα της πορείας των διαπραγματεύσεων. Είναι απορίας άξιο το γεγονός ότι ακόμη και σε ένα μη δεσμευτικό αλλά συμβουλευτικό θεσμό όπως είναι το Εθνικό Συμβούλιο, ο πρόεδρος Αναστασιάδης αποκλείει εκ προοιμίου και αντιδημοκρατικά, κόμματα που διαφωνούν με τη διζωνική λύση. Αν όντως ο πρόεδρος της Δημοκρατίας προχωρήσει σε ένα τέτοιου τύπου Συμβούλιο, αυτό θα έχει ξεκάθαρα διζωνικό χαρακτήρα και δεν θα προσφέρει τίποτε το ουσιαστικό αφού θα μαζεύονται όλοι οι υποστηρικτές της ΔΔΟ και θα συμφωνούν μεταξύ τους. Ας το κάνουν. Το ελπιδοφόρο από αυτή την περίπτωση είναι ότι θα επιτευχθεί – και ως αντίδραση στην προκλητική αυτή ενέργεια – η διόγκωση της λαϊκής εναντίωσης στη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία.

Εμείς πάλι τονίζουμε την ανάγκη συγκρότησης Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Ελλάδας – Κύπρου το οποίο θα χαράσσει στρατηγική και οι αποφάσεις του θα έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα για την πολιτική ηγεσία.

Top