You are here
Home > ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ > Δώσε θάρρος στον χωριάτη να σ’ ανέβει στο κρεβάτι

Δώσε θάρρος στον χωριάτη να σ’ ανέβει στο κρεβάτι

Του Αλέκου Μιχαηλίδη

Φαντασία και φωνασκία
πλάι βάνε τα,
στο κενό μας προχωρά η Τουρκία
τόσο άνετα…

Στις όρθιες γυναίκες του Κουρδιστάν,
που δεν αφήνουν κενό στην κατοχική Τουρκία,
που ξέρουν που πατούν και που πηγαίνουν

Η τουρκική στάση στη χθεσινή αποτυχημένη σύνοδο των Βρυξελλών ίσως να μη λέει κάτι σε όσους πιστώνουν στην Άγκυρα καλές προθέσεις (όπως πίστωναν στο Βερολίνο το 1938), αλλά θα έπρεπε να μας κάνει να συνέλθουμε για ακόμα μια φορά. Άλλωστε, είναι οφθαλμοφανές (σε όλους;) ότι η Τουρκία φέρει βαρύ μερίδιο ευθύνης για τις χαμένες ζωές προσφύγων στο Αιγαίο. Και βέβαια τα εγκλήματά της δεν παραγράφονται…

Η Τουρκία, διά στόματος Αχμέτ Νταβούτογλου, είχε ξανά παράλογες απαιτήσεις και ως εκ τούτου τίναξε τη σύνοδο στον αέρα. Επιμένει, ως η παραχαϊδεμένη της ΕΕ (αν και μη μέλος), να προβάλλει αιτήματα αποδεικνύοντας την αδηφαγία της, πατώντας κυριολεκτικά επί πτωμάτων, όπως κάνει τόσα χρόνια δηλαδή. Από τη μια, λοιπόν, ο Ερντογάν ούρλιαζε ότι δεν έχουν διατεθεί τα πρώτα 3 δισεκατομμύρια και από την άλλη ο Νταβούτογλου ζητούσε ακόμα 3 (κάποιοι κάνουν λόγο για 20).

Συγκεκριμένα όμως, ο Τούρκος πρωθυπουργός παζάρεψε στις Βρυξέλλες τη συνεργασία της Άγκυρας για το Προσφυγικό και ζήτησε τη δέσμευση όλων των κρατών μελών της ΕΕ για ξεπάγωμα πέντε διαπραγματευτικών κεφαλαίων, πράγμα για το οποίο διατηρεί βέτο η Κυπριακή Δημοκρατία. Ο κύριος Νταβούτογλου, πάντα με εκείνο το σάπιο και μη μεθυσμένο χαμόγελο, προέβαλε την Τουρκία ως τη χώρα που μπορεί να δώσει λύση στο Προσφυγικό, αλλά μόνο με τουρκικούς όρους.

Την άρση, δηλαδή, των ευρωπαϊκών θεωρήσεων διαβατηρίων για τους Τούρκους πολίτες «το αργότερο μέχρι το τέλος Ιουνίου», την παραχώρηση 3 ακόμη δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2018, την άμεση επανεισδοχή των παράνομων μεταναστών από την ΕΕ στην Τουρκία, με αντάλλαγμα όμως να υπάρξει ισόποση μετεγκατάσταση Σύρων προσφύγων σε κράτη της ΕΕ και την καταβολή από την ΕΕ του κόστους επανεισδοχής των μεταναστών προς την Τουρκία. Καθίσταται, επομένως, σαφές ότι η Τουρκία δεν συνεργάζεται αλλά εκβιάζει, ό,τι και να λένε οι δικοί μας φωστήρες της «λύσης», ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Άντρος Κυπριανού.

Εν τω μεταξύ, το Κυπριακό δεν απουσίαζε από την παράκρουση του νεοσουλτάνου Νταβούτογλου, ο οποίος άφησε άφωνους και αρκετούς από τους ηγέτες της ΕΕ, οι οποίοι «ανάγιωσαν τον κολιό και τους έβγαλε τα μάτια». Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας ανέφερε σε επαφές ότι οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης «θα πρέπει να δώσουν εγγυήσεις στην Τουρκία ότι τα κεφάλαια θα ξεπαγώσουν το 2016, ακόμη και εάν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στον “Νότο” είναι αρνητικό». Τόσο υπολογίζει τον κυπριακό λαό η Άγκυρα, ο σουλτάνος Ταγίπ Ερντογάν και ο «μεσσίας» Αχμέτ Νταβούτογλου.

Είναι πια πασιφανές ότι το τουρκικό φασιστικό καθεστώς δεν έχει την παραμικρή καλή πρόθεση να βοηθήσει χωρίς (παράλογα) ανταλλάγματα, για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα όπως το Προσφυγικό. Κι όποιος δεν το καταλαβαίνει, εθελοτυφλεί. Είναι πια πασιφανές ότι «η Τουρκία είναι έτοιμη να γίνει μέλος της ΕΕ», όπως διαλάλησε ο Αχμέτ Νταβούτογλου, σε πλήρη επικοινωνία με τον Ταγίπ Ερντογάν, ακόμα και χωρίς να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στην Κύπρο, στο Κουρδιστάν, στη Συρία, στο Αιγαίο και στο εσωτερικό της. Πώς να μην είναι, όμως, όταν ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωση στρώνει κόκκινα χαλιά στους νεοσουλτάνους, οι οποίοι δεν κατόρθωσαν να μειώσουν τις ροές προσφύγων και μεταναστών προς την Ελλάδα και οι οποίοι προχθές επιβεβαίωναν, μέσω της κατάσχεσης της Ζαμάν, ότι δεν αποτελούν ηγέτες δημοκρατικής και ελεύθερης χώρας. Προς το παρόν, η Άγκυρα «ήβρεν τζιαι κάμνει», όπως λέει ο λαός. Και το επικίνδυνο είναι ότι η ΕΕ συνεχίζει να χορεύει σε ρυθμούς τουρκικών αμανέδων, συνεχίζει να κάνει τεμενάδες στους φασίστες Ερντογάν-Νταβούτογλου, οι οποίοι, παρεμπιπτόντως, δεν δίνουν δεκάρα για την κατοχή της Κύπρου, συνεχίζουν να παραβιάζουν δικαιώματα στο νησί μας (μια χώρα-μέλος της ΕΕ), συνεχίζουν να δολοφονούν Κούρδους και Τούρκους πολίτες, συνεχίζουν να ωθούν την Τουρκία στον ολοκληρωτισμό. Κάποιοι, πάντως, σε Κύπρο και ΕΕ, θεωρούν ότι το «λαμπρό» και «συζητήσιμο» 1938 του Χίτλερ και του Γ’ Ράιχ είναι πολύ μακριά από το 2016 του Ερντογάν και του Νταβούτογλου. «Σύντροφοι, γρηγορείτε, ο παλιός κόσμος είναι πίσω σας…»

Top