You are here
Home > ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ > Από τον Ντε Σότο στον Άιντα…

Από τον Ντε Σότο στον Άιντα…

Του Αλέκου Μιχαηλίδη

Άγγελος εξάγγελος μας ήρθε από μακριά
γερμένος πάνω σ’ ένα δεκανίκι,
δεν ήξερε καθόλου μα καθόλου να μιλά
και είχε γλώσσα μόνο για να γλείφει.

Μετά τη συνάντηση με την Κριστίν Λαγκάρντ, πρόεδρο του ΔΝΤ, ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, συνέχισε να προτρέχει, να αποδεικνύει τη συμπάθειά του στο μεγάλο τουρκικό κράτος και να επαναφέρει στη μνήμη του κυπριακού λαού τις… λησμονημένες μέρες του Αλβάρο Ντε Σότο και του Αλεξάντερ Ντάουνερ.

Ο κ. Άιντα, εκμεταλλευόμενος το μομέντουμ και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, έστειλε μήνυμα υπεραισιοδοξίας προς τις Βρυξέλλες, υποστηρίζοντας ότι τα εναπομείναντα ζητήματα για τη λύση του Κυπριακού θα κλείσουν μέχρι το τέλος του 2015. Μάλιστα, ανέφερε ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα δρομολογηθεί η συγγραφή νέου συντάγματος, το οποίο θα τεθεί σε χωριστά δημοψηφίσματα τον Μάρτιο του 2016.

Εν τω μεταξύ, στο ίδιο μήνυμά του ο Άιντα έκανε λόγο για επαναξιολόγηση της διατήρησης των εγγυήσεων, πράγμα που αξιώνει η Τουρκία, αφήνοντας να διαρρεύσει, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Φιλελευθέρου, πρόθεση ικανοποίησης του τουρκικού αιτήματος για μεταβατικές περιόδους. Επομένως, δημιουργείται εύλογα κι η απορία: Πού είδε κλείσιμο των εναπομείναντων ζητημάτων ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό; Στον Ιππόλυτο;

Η αλήθεια είναι πως υπάρχει πρόβλημα, αν όχι γενικότερα με τον ΟΗΕ, σίγουρα με τους ειδικούς συμβούλους και απεσταλμένους του εκάστοτε ΓΓ. Από τον Αλβάρο Ντε Σότο, που θύμωνε με τις εμμονές των Ελληνοκυπρίων και τον Τάσσο Παπαδόπουλο, μέχρι τον αισχρό Ντάουνερ και τον μεθυσμένο Νορβηγό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, δεν βρέθηκε κάποιος να καταλάβει πως κάτι δεν πάει καλά. Οι τελευταίες απόψεις του Άιντα ξάφνιασαν ακόμα και τον ήδη υπεραισιόδοξο Πρόεδρο Αναστασιάδη, που αναφέρθηκε στις μαντικές ικανότητές του.

Τούτες οι γραμμές σημειώνονται γνωρίζοντας ήδη πως θα μας δαχτυλοδείξουν ως απορριπτικούς και γκρινιάρηδες. Δεν τρέφουμε αυταπάτες. Είναι όμως καιρός να αντιληφθούν οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ και διάφοροι αυλικοί τους πως έχουν να κάνουν με παράνομη εισβολή, με κατεχόμενη χώρα, με πρόσφυγες, με ανθρώπους, με κατοχικά στρατεύματα κι όχι με ένα ακόμα conflict. Αντί να τρέχει να εξαγγείλει τα δημοψηφίσματα ο κ. Άιντα κι αντί να ψάχνει λεφτά στο ΔΝΤ για το κόστος της λύσης (που κανένας δεν είδε), θα ήταν προτιμότερο να συλλάβει, πίσω από το ψυχρό χαμόγελό του, πως η Τουρκία ευθύνεται πλήρως για το Κυπριακό και δεν θα έπρεπε καν να προβάλλει αξιώσεις, ό,τι κι αν λένε οι δικοί μας acceptionists.

Και, εν τέλει, να υπενθυμίσουμε ότι τον Μάρτιο του 2002, ο Αλβάρο ντε Σότο, τότε ειδικός σύμβουλος του Κόφι Ανάν για το Κυπριακό, δήλωνε αισιόδοξος για λύση μέχρι τον Ιούνιο κι ούτε πως είχε να κάνει με πολίτες που ήθελαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους και να κινούνται ελεύθεροι σε κάθε γωνιά του τόπου τους. Τώρα, ο κ. Αίντα, σαν άλλος ντε Σότο, δηλώνει υπεραισιόδοξος για κλείσιμο ζητημάτων, την ώρα που η Τουρκία αξιώνει εγγυήσεις και παραμονή κατοχικών στρατευμάτων. Μα καλά, τόσα χρόνια διπλωμάτες, δεν μπορούν να διατηρήσουν μια επαφή με την πραγματικότητα ή θα φταίξουν πάλι οι μισαλλόδοξοι Ελληνοκύπριοι, επειδή δεν θα δεχτούν μια λύση που θα καθιστά την Τουρκία αιώνιο κηδεμόνα της Κύπρου;

Αμέσως καταλάβαμε τι πήγαινε να πει
και του ’παμε να φύγει μουδιασμένα,
αφού δεν είχε νέα ευχάριστα να πει,
καλύτερα να μη μας πει κανένα.

 

Top