You are here
Home > ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ > Ανασήκωσε την πλάτη κι απόσεισέ τους…

Ανασήκωσε την πλάτη κι απόσεισέ τους…

Του Αλέκου Μιχαηλίδη

Είναι ένα μεγάλο πρόβλημα ο Πενταδάκτυλος, μητέρα.
Στο κάτω κάτω το Μόρφου δεν το βλέπουμε,
στο κάτω κάτω την Κερύνεια δεν τη βλέπουμε,
την Αμμόχωστο δεν τη βλέπουμε,
όμως αυτός είν’ εκεί απέναντί μας,
όμως αυτός είναι διαρκώς εκεί απέναντί μας
και μας κοιτάζει και μας κοιτάζει μ’ έναν τρόπο
και κάθεται βραχνάς και μολύβι στο στήθος μας,
όμως αυτός είν’ εκεί απέναντί μας
και δεν μπορεί να κρυβεί σαν το Μόρφου
και δεν μπορεί να κρυβεί σαν την Κερύνεια
και σαν την Αμμόχωστο
Και λέει: «Λοιπόν;»
Και μας ρωτά: «Λοιπόν;»

ΚΩΣΤΑΣ ΜΟΝΤΗΣ

Την ώρα που Πρόεδρος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί συζητούν για να μετατρέψουν τις συναντιλήψεις τους σε συγκλίσεις (μήπως και σωθεί το κατάκοπο μομέντουμ), ένα νέο έγκλημα συντελείται εις βάρος της γης που κατέχεται παράνομα από την Τουρκία εδώ και 42 χρόνια. Και σαν να μην έφτανε αυτό, το νέο «τουρκικό» έργο εξαγγέλθηκε εδώ και πέντε χρόνια, τον Ιούνιο του 2011, από τον τότε Υπουργό Συγκοινωνιών της Τουρκίας, Μεχμέτ Σολούκ. Ως ήταν φυσικό, ουδείς αντέδρασε.

Το έργο που εμπεριέχεται σε «πρωτόκολλο συνεργασίας» Τουρκίας και ψευδοκράτους είναι η κατασκευή σήραγγας που θα περνά κάτω από τον Πενταδάκτυλο και θα ενώνει την Κερύνεια με την κατεχόμενη Λευκωσία. Σύμφωνα, λοιπόν, με την εφημερίδα Κίπρις, η κατασκευή του έργου άρχισε, αν και άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό που άρχισε είναι η εκπόνηση γεωλογικής μελέτης. Στο «πρωτόκολλο συνεργασίας» αναφέρεται και η κατασκευή αυτοκινητόδρομου μεταξύ Αμμοχώστου και Λεύκας.

Όπως σημειώνεται στην Κίπρις, ο υπεύθυνος για την κατασκευή του έργου Νιχάτ Ερντουράν δήλωσε ότι οι γεωλογικές έρευνες θα ολοκληρωθούν στους επόμενους δύο μήνες, ενώ στόχος της σήραγγας είναι να σμικρύνει την απόσταση μεταξύ Κερύνειας-Λευκωσίας, Κερύνειας-παράνομου αεροδρομίου Τύμπου και Κερύνειας-Αμμοχώστου. Η σήραγγα θα αρχίζει από την περιοχή Παχύαμμου στην Κερύνεια και θα καταλήγει στην περιοχή δεξιά της κατεχόμενης Κυθρέας, όπως αναφέρει και ο Φιλελεύθερος.

Ενώ, λοιπόν, ουρλιάζει ο εκπρόσωπος της κατοχής, Μουσταφά Ακιντζί, για τον τρίτο γύρο αδειοδότησης για έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ «η Τουρκία θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στην υφαλοκρηπίδα της», όπως διατρανώνει το τουρκικό ΥΠΕΞ, τα εγκλήματα εις βάρος της Κύπρου συνεχίζονται. Το έργο, η σήραγγα που θα πληγώσει τον Πενταδάκτυλό μας, χρηματοδοτούμενη από την Τουρκία προφανώς, μαζί με τον αγωγό νερού και τον ηλεκτρισμό, αποτελεί νέα προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων στο κατεχόμενο κομμάτι του νησιού. Και τούτο αποδεικνύει, βεβαίως, ότι η «καλή θέληση» της Άγκυρας και του ψευδοκράτους έγινε απλώς συστατικό για τα τρυπάνια που ασελγούν πάνω στη γη των μανάδων και των παιδιών μας. Πότε στη Μόρφου, πότε στην Κερύνεια, πότε στον Πενταδάκτυλο. Ως εκ τούτου, παρά να μετατραπούν οι συναντιλήψεις (;) σε συγκλίσεις (;) εν μέσω πανηγυρισμών των κυβερνώντων (ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ) για τις πλαστές προσδοκίες για «λύση», κάλλιο θα ήταν να μην αποδειχθεί ξανά πως «εδώ απάνω στα βουνά δεν δίνουν δεκάρα τσακιστή, για ό,τι έχει κερδηθεί για ό,τι έχει πια χαθεί» και να καταγγείλουν επιτέλους τις προσπάθειες των κατοχικών αρχών (Τουρκία-ψευδοκράτος) για τη χαλιναγώγηση και την καταστροφή της γης μας.

Βροντά ο Σεφέρης, μακρυγιαννέικα:

Η γης δεν έχει κρικέλια
για να την πάρουν στον ώμο και να φύγουν
μήτε μπορούν, όσο κι αν είναι διψασμένοι,
να γλυκάνουν το πέλαγο με νερό μισό δράμι.

Υ.Γ.: Πάντως, και αξίζουν συγχαρητήρια οι διοργανωτές, για τη διάσωση του Ακάμα έγινε ολόκληρη συναυλία πέραν των άλλων δράσεων. Για τον Πενταδάκτυλο; Θα γίνει κάτι ή θα τηρήσουμε πολλών ωρών σιγή επειδή δεν είναι σωστό να στεκόμαστε απέναντι από την κατοχή; Άλλωστε, «εκάμαμεν τζι εμείς πολλά».

Top