Του Αλέκου Μιχαηλίδη
Κι από ‘κει που πρέπει να ήμασταν τώρα
μέχρι εδώ αφρίζει αυτό το κενό,
της έμπνευσης η άγρια ώρα
ο φόβος πολλών χρονών.
Φαντασία και φωνασκία
πλάι βάνε τα
στο κενό μας προχωρά η Τουρκία
τόσο άνετα.
Ενώπιον του Γενικού Εισαγγελέα, Κώστα Κληρίδη, βρίσκεται πόρισμα της Μόνιμης Κυπριακής Επιτροπής Τυποποίησης Γεωγραφικών Ονομάτων, σύμφωνα με το οποίο η Δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά, Ελληνοκύπριος επικεφαλής της οποίας είναι ο Τάκης Χατζηδημητρίου, σε πρόσφατη έκδοσή της χρησιμοποίησε τα παράνομα τουρκικά τοπωνύμια για τα κατεχόμενα χωριά μας.
Το έντυπο εκδόθηκε τον περασμένο Ιανουάριο, σύμφωνα με την εφημερίδα Φιλελεύθερος, με την οικονομική βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την υποστήριξη του United Nations Development Programme. Το έντυπο, που περιγράφει συνοπτικά το έργο που έχει επιτελέσει μέχρι σήμερα η εν λόγω Επιτροπή σε ό,τι αφορά την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, περιλαμβάνει και αριθμό παράνομων γεωγραφικών ονομάτων στις κατεχόμενες περιοχές.
Ονόματα τα οποία επιβλήθηκαν με στρατιωτική βία στην κατεχόμενη Κύπρο, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο και ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Παραβιάζουν επίσης τον περί της Διαδικασίας Τυποποίησης των Γεωγραφικών Ονομάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας Νόμο 71(1)/2013, στον οποίον περιλαμβάνεται άρθρο, με βάση το οποίο ποινικοποιείται η αλλοίωση γεωγραφικών ονομάτων και τοπωνυμίων και η παράνομη έκδοση, εισαγωγή, κυκλοφορία, προσφορά, διανομή και το εμπόριο χαρτών, βιβλίων ή άλλων εγγράφων συμβατικά η ψηφιακά αποτυπωμένων, στα οποία περιέχονται γεωγραφικά ονόματα και τοπωνύμια περιοχών της Δημοκρατίας, αποτυπωμένα διαφορετικά από αυτά που ορίζονται σύμφωνα με τις διαδικασίες που προβλέπονται στον Νόμο ή από αυτά που περιλαμβάνονται στο επίσημο Τοπωνυμικό Λεξικό, σύμφωνα με τον Ανδρέα Χατζηράφτη, πρόεδρο της Μόνιμης Κυπριακής Επιτροπής Τυποποίησης Γεωγραφικών Ονομάτων, ο οποίος, με επιστολή του στο Υπουργείο Εξωτερικών, εισηγείται να γίνει άμεσα διαμαρτυρία προς την Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά, την ΕΕ και το UNDP.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα όλες οι προσπάθειες του ψευδοκράτους για την κατοχύρωση του γλωσσικού εκτουρκισμού των κατεχόμενων περιοχών μας στον ΟΗΕ απέτυχαν. Είναι δυνατόν μια Επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, να εφαρμόζει αυτό που δεν κατάφερε τόσα χρόνια το κατοχικό καθεστώς και η κατοχική Τουρκία, στον βωμό μιας τάχα δικοινοτικής συμφιλίωσης; Ιδού η απορία.
Πάντως, η παραποίηση τοπωνυμίων της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ποινικό αδίκημα και ο Γενικός Εισαγγελέας οφείλει να προβεί στις απαιτούμενες διαδικασίες. Αυτό φυσικά δεν λύνει το ζήτημα, το οποίο εκτός από ποινικό είναι και πολιτικό, καθώς η Δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομία θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει την Κύπρο ως τη χώρα του ποτέ, θα συνεχίσει να δρα, αφελώς ή έχοντας πλήρη επίγνωση, στην υπηρεσία της κατοχής και της αλλοίωσης τελικά της πολιτισμικής μας κληρονομιάς, θεωρώντας πως έτσι βοηθά στη λύση και στην ειρήνη.
Διότι, όσο χαζοχαρούμενα κι αν αντιμετωπίζουν τα πράγματα οι τιμημένοι με το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη και επικεφαλής της Δικοινοτικής Επιτροπής, Τάκης Χατζηδημητρίου και Ali Tuncay, δεν είναι δυνατόν να παραγνωρίζουν το γεγονός ότι με τη χρησιμοποίηση του Bugukkonuk αντί της Κώμης Κεπήρ, του Bahceli αντί της Καλογραίας, του Serhatkoy αντί της Φιλιάς (η οποία κηδεύει αύριο έναν ακόμα αγνοούμενό της), του Yayla αντί του Συριανοχωριού, του Gecitkale αντί του Λευκονοίκου, του Degirmenlik αντί της Κυθρέας, του Gazikoy αντί της Αφάνειας, του Demirhan αντί του Τραχωνιού, του Camlibel αντί της Μύρτου και του Pasakoy αντί της Άσσιας, προσφέρουν απλόχερα στη δολοφονία πολιτισμικής κληρονομιάς αιώνων σε αυτό το νησί.
Είναι επομένως δυνατόν να μην ανακάλυψε κανείς (από τους τάχα ξύπνιους φορείς) το έντυπο της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά; Αλλά, φαίνεται, ήταν απασχολημένοι στο να χειροκροτούν τον Τάκη Χατζηδημητρίου για το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη. Έτσι αποκτά κανείς βραβείο σήμερα, λοιπόν: Συμβάλλοντας στη βίαιη αλλαγή τοπωνυμίων, με την ευγενή χορηγία της ΕΕ (που θέλει λύση) και την υποστήριξη του UNDP, υπηρετώντας πιστά το δόγμα της τουρκικής κατοχής. Έπρεπε να βγει το πόρισμα της Επιτροπής για να αντιληφθεί ολόκληρο κράτος το έγκλημα της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής. Αλλά πώς να το αντιληφθεί, αφού το καλό κλίμα προϋποθέτει πια και τη νομιμοποίηση του κατοχικού καθεστώτος, ακόμα και μέσω της δολοφονίας της πολιτισμικής μας κληρονομιάς, σφυρίζοντας αδιάφορα όταν (ακόμα και Ε/κ) χρησιμοποιούν τις λέξεις Alsancak, Dikmen, Karaman, Guzelyurt, Gaziler, Yeni Erenkoy και Girne αντί Καραβάς, Δίκωμο, Κάρμι, Μόρφου, Πυρόι, Γιαλούσα και Κερύνεια; Υπάρχει μεγαλύτερος εξευτελισμός;