You are here
Home > ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ > «Η διάσκεψη θα είναι υπό μορφή πενταμερούς»

«Η διάσκεψη θα είναι υπό μορφή πενταμερούς»

Του Αλέκου Μιχαηλίδη

Πέντε πάνω πέντε κάτω
στο φινάλε θα τη βρούμε.

ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ

Τι κι αν ο ΟΗΕ την αποκάλεσε «διάσκεψη για την Κύπρο»; Τι κι αν επί ένα μήνα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και οι βαστάζοι του επέμεναν να την αποκαλούν «πολυμερή διάσκεψη»; Τι κι αν ο Νίκος Τορναρίτης, σημαίνων στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος, δήλωσε σε τηλεοπτικό πάνελ πως θα παραιτηθεί από την πολιτική αν η διάσκεψη της Γενεύης θα είναι «πενταμερής»; Λίγες ώρες χρειάστηκαν για να ειπωθεί επιτέλους η αλήθεια και να αποδειχτεί περίτρανα πως την 1η Δεκεμβρίου δεν συμφωνείτο απλώς η επανέναρξη των συνομιλιών, αλλά η επανέναρξή τους με τουρκικούς όρους.

Επιστρέφοντας, λοιπόν, στο υπό υποβάθμιση Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αποφάσιζε (για μια φορά στη ζωή του) να είναι ειλικρινής. Ενώπιον των δημοσιογράφων, απέδειξε πως ουδείς ήταν έτοιμος για μια διάσκεψη στις 12 Ιανουαρίου, ότι την 1η Δεκεμβρίου προχωρούσε μόνος του, ότι ακόμα και τώρα, μια βδομάδα πριν την «πενταμερή» (τώρα μπορούμε να τη λέμε έτσι), τίποτα δεν είναι ξεκάθαρο, τίποτα δεν εγγυάται πως ο κυπριακός Ελληνισμός δεν οδηγείται στον λάκκο των λεόντων χωρίς διέξοδο και οποιοδήποτε αμυντικό όπλο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ότι συμφώνησε με τον Μουσταφά Ακιντζί σε καταρτισμό καταλόγου για διαβούλευση μεταξύ 9-11 Ιανουαρίου και ότι στις 11 του μηνός θα κατατεθούν χάρτες, μια μέρα πριν την πενταμερή διάσκεψη. Αυτό ήταν εν μέρει γνωστό. Εκείνο που δεν ήταν γνωστό είναι πως πριν τη Γενεύη, όπως φαίνεται, δεν θα είναι σχεδόν τίποτα ολοκληρωμένα συμφωνημένο. Δηλαδή, οι συνομιλίες οδεύουν ανολοκλήρωτες σε μια πενταμερή διάσκεψη και ένας Θεός ξέρει πως θα το εκμεταλλευτεί αυτό η Τουρκία, τι θα ζητήσει, τι θα απαιτήσει, για τι θα εκβιάσει. Και σαφώς, τίποτα δεν αποδεικνύει πως η παρουσία του ΠτΔ εκεί διασφαλίζει τα συμφέροντα του κυπριακού Ελληνισμού και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Εξάλλου, μια βδομάδα πριν την πενταμερή διάσκεψη της Γενεύης όλα μοιάζουν αιωρούμενα. Το αν θα είναι εκεί η ΕΕ θα αποφασιστεί, αφού προσκαλεστεί από τον ΓΓ του ΟΗΕ και το ίδιο ισχύει και για τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Το σίγουρο είναι πως ΕΕ και ΣΑ αν θα παραστούν στη διάσκεψη, θα παρίστανται σε περιφερειακό επίπεδο, άρα χωρίς ουσιαστικό ρόλο στη διαπραγμάτευση, ό,τι κι αν ειπώθηκε από τα επίσημα χείλη τον τελευταίο καιρό. Ό,τι κενές προσδοκίες είχαμε για μια διάσκεψη που πραγματικά θα έστηνε στον τοίχο την Τουρκία και θα βοηθούσε στη δίκαιη επίλυση του μεγάλου μας προβλήματος.

«Η διάσκεψη», λοιπόν, όπως ξεκαθάρισε ο Νίκος Αναστασιάδης, «θα είναι υπό μορφή πενταμερούς με παρόντες τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη». Εκείνο που πάει να γίνει στη Γενεύη, στην απουσία όρων της δικής μας πλευράς, του θύματος δηλαδή, είναι η εδραίωση της τουρκικής κυριαρχίας, όχι μόνο σε επίπεδο κατοχής αλλά και σε διεθνές πια επίπεδο. Με την ΕΕ και το ΣΑ «σε άλλο τραπέζι» η Τουρκία αναβαθμίζεται από κατοχική δύναμη σε ισότιμο συνομιλητή κι ας μην γίνεται κατανοητό από τους αποπροσανατολισμένους «επισκέπτες» του κερυνειώτικου λιμανιού. Με την «πενταμερή διάσκεψη», που συμφωνήθηκε σε εκείνο το αλήστου μνήμης δείπνο πριν ένα μήνα, η Τουρκία οδεύει ολοταχώς σε μια τουρκικών όρων διαπραγμάτευση, έχοντας έτοιμη την απάντηση σε όσα ζητήσει είτε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης είτε ο εκπρόσωπος της ε/κ κοινότητας, Νίκος Αναστασιάδης: Όλα ή τίποτα. Διότι, με την επιπόλαιη και μεταμεσονύχτια συμφωνία στη νεκρή ζώνη, απεδείχθη η επικινδυνότητα αυτών των δείπνων και δόθηκε η ευκαιρία στην τουρκική πλευρά να παίξει το παιχνίδι της πενταμερούς. Όπερ και εγένετο. Μένει να δούμε αν θα συναινέσουν κι άλλοι (αντιπολιτευόμενοι ή μη) στην υποβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και στη νομιμοποίηση της τουρκικής κατοχής σε «υπό μορφή πενταμερούς» διασκέψεις. Είτε στη Γενεύη είτε εδώ. Η Κύπρος δεν πωλείται.

Υ.Γ.: Μένει επίσης να δούμε αν ο Νίκος Τορναρίτης διαθέτει κάποιου είδους εντιμότητα. Θα παραιτηθεί από την πολιτική σκηνή, όπως υποσχέθηκε πριν μερικές μέρες, ή, αμφισβητώντας τον ίδιο τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, θα επιμείνει στη θεωρία περί «πολυμερούς διάσκεψης»; Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα.

Υ.Γ.2: Μένει, ακόμα, να δούμε αν το ΔΗΚΟ, η ΕΔΕΚ, η Συμμαχία Πολιτών, το Κίνημα  Αλληλεγγύη και το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, διατηρούν τις αλυσίδες τους. Θα τολμήσουν να γυρίσουν την πλάτη στον Πρόεδρο Αναστασιάδη ή θα αποδεχτούν να συμμετάσχουν (σε άλλο τραπέζι πάντα) στην «πενταμερή διάσκεψη» της Γενεύης; Ελπίζουμε το πρώτο. «Για τη γενιά μας, αλλά και τις γενιές που θα έρθουν μετά από εμάς».

Top