You are here
Home > ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ > Οι χούλιγκαν της Δένειας και οι συγκλονισμένοι της Τεχνικής Επιτροπής

Οι χούλιγκαν της Δένειας και οι συγκλονισμένοι της Τεχνικής Επιτροπής

Του Αλέκου Μιχαηλίδη

Χωρίς Θεό, όλα επιτρέπονται.

Φ. ΝΤΟΣΤΟΓΙΕΦΣΚΙ

Είναι ηλίου φαεινότερο ότι οι «άγνωστοι» που έκαψαν μέρος του μουσουλμανικού τεμένους της Δένειας είναι ανεγκέφαλοι και ουδεμία σχέση έχουν με την πολιτική, τον πολιτισμό, την κοινωνία αυτού του τόπου. Ούτως ή άλλως, με ελάχιστη λογική σκέψη μπορεί κάποιος να κατανοήσει πως το κάψιμο του τζαμιού δεν εξυπηρετεί κάτι περισσότερο από την πρόσκαιρη εκτόνωση των τραμπούκων. Άλλωστε, θεωρούμε πως δεν «έβαλλαν αδιακρίτως» από το τέμενος Τούρκοι τρομοκράτες, όπως έγινε στις 7 Μαρτίου 1964 στην Πάφο.

Όπως ανέφερε, τότε, το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών: «Τούρκοι τρομοκράται ήρχισαν βάλλοντες αδιακρίτως από μιναρέδες και ωχυρωμένα τουρκικά κτίρια εις την περιοχή της αγοράς Κτήματος εναντίον Ελλήνων, οίτινες ευρίσκοντο εις την αγοράν κάμνοντες τα ψώνια των». Φυσικά, τον Μάρτη του 1964 υπήρχε η ανάγκη για ανταπόδοση πυρών, ακόμα και απέναντι από τον συγκεκριμένο μιναρέ. Αυτό για μια μικρή ιστορική σύγκριση.

Σήμερα, που πασχίζουμε να πείσουμε άπαντες (ασχέτως αν ο Αρχιεπίσκοπος και ο Μουφτής εργάζονται προς αντίθετη κατεύθυνση) πως το Κυπριακό δεν είναι, ασφαλώς, θρησκευτικό πρόβλημα (ούτε βέβαια δικοινοτικό) πεντέξι άμυαλοι (ελπίζουμε έφηβοι ή γέροι με άνοια) αποφάσισαν να βάλουν φωτιά στο τέμενος της Δένειας, οι κάτοικοι της οποίας επιβιώνουν τόσα χρόνια εντός της νεκρής ζώνης. Αποφάσισαν να βάλουν μπουρλότο, όχι μόνο στη στέγη του τεμένους, αλλά περισσότερο στις οποιεσδήποτε προοπτικές επανατοποθέτησης του Κυπριακού.

Βέβαια, υπάρχει και η άλλη πλευρά. Αυτή που (σωστά) απαιτεί τη σύλληψη και τιμωρία των ενόχων, αλλά με ένα περίεργο αμόκ που δεν συναντάται όταν γίνεται λόγος για τις υπό κατάρρευση κατεχόμενες εκκλησίες μας ή τα υπό σύληση κατεχόμενα κοιμητήριά μας. «Οι ένοχοι», όπως δήλωσε ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, «έχουν κάνει έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και ως εκ τούτου θα πρέπει να τιμωρηθούν με τον πιο σοβαρό τρόπο», προσθέτοντας πως «είναι προφανές ότι αυτοί που είναι υπεύθυνοι γι’ αυτή την εγκληματική πράξη δεν θέλουν να δουν το νησί μας να βιώνει ειρηνικές μέρες». Προφανές. Αλλά ποιοι το θέλουν; Οι 40.000 Τούρκοι στρατιώτες, οι Γκρίζοι Λύκοι ή αυτοί που κτίζουν πάνω στα νεκροταφεία των παππούδων μας, με την άδεια πάντα του ψευδοκράτους;

Εν πάση περιπτώσει, το τέμενος θα αναστηλωθεί «εντός της εβδομάδας» από την Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ η Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά και το UNDP θα παρέχουν εμπειρογνωμοσύνη. Ο Τάκης Χατζηδημητρίου, μάλιστα, επικεφαλής της Τεχνικής Επιτροπής, μετέβη άμεσα στο τέμενος και δήλωσε ότι «τόσα χρόνια καταβάλλουμε μια μεγάλη προσπάθεια και πάμε να δημιουργήσουμε ένα κλίμα συνεργασίας και συμπόρευσης και έρχεται μια εγκληματική ενέργεια για να καταστρέψει, όχι μόνο την προσπάθεια της Τεχνικής Επιτροπής, αλλά ολόκληρου του λαού μας». Τόσο γερά είναι τα θεμέλια της προσπάθειας του Τάκη Χατζηδημητρίου, που μια ενέργεια στη Δένεια μπορεί να την καταστρέψει.

«Είναι», όπως δήλωσε ο κ. Χατζηδημητρίου, «και για εμάς στοίχημα ότι θα γίνει και σύμβολο αντιμετώπισης εγκληματιών και εδραίωσης του αισθήματος της συνεργασίας και της συμπόρευσης και του αλληλοσεβασμού», αναφερόμενος στο τέμενος της Δένειας. Αν, κατά την ταπεινή μας άποψη, η πολιτεία ή η Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά έδειχναν την ίδια ευαισθησία για τις περισσότερες από 500 εκκλησίες μας που έχουν καταστραφεί (κάποιες ολοσχερώς) στα κατεχόμενα ή για τα τοπωνύμια και τη βίαιη αλλαγή τους (ή είναι κι αυτό στοίχημα αλληλοσεβασμού;), ίσως να μη συζητούσαμε για τον εμπρησμό σήμερα. Ίσως οι τραμπούκοι να μην είχαν την ανάγκη να εκτονωθούν πυρπολώντας μια στέγη στη Δένεια, μάλλον για να δείξουν τη «μαγκιά» τους, χωρίς σαφώς να τους δικαιολογούμε. Διότι, όσο δεν κατανοεί τη φύση του Κυπριακού ο εκπρόσωπος της κατοχής Μουσταφά Ακιντζί, που έχει το θράσος να μιλά για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας πατώντας επί 200.000 νεκρών ή ζωντανών προσφύγων, ο Τάκης Χατζηδημητρίου, που μαζί με τον Αλί Τουντζάι και το λαμπρό UNDP «νομιμοποίησαν» τα τουρκικά τοπωνύμια σε έκδοσή τους (γι’ αυτό δεν χρήζουν συλλήψεις;), το ίδιο το Προεδρικό που ψευτοαντιδρά όταν βεβηλώνονται μνημεία στα κατεχόμενα, άλλο τόσο δεν το κατανοούν οι χούλιγκαν της Δένειας, που δίνουν άλλοθι σε όσους εργάζονται για ένα νέο απαρτχάιντ (τύπου ΔΔΟ) και έναν φυλετικό διαχωρισμό στο νησί. Πόση βλακεία να αντέξει ένας τόπος που προσπαθεί ακόμα να μαζέψει τα καμένα συντρίμμια του;

Top