You are here
Home > ΕΠΕΤΕΙΑΚΑ > 15 Νοεμβρίου 1983: Στο κενό μας προχωρά η Τουρκία

15 Νοεμβρίου 1983: Στο κενό μας προχωρά η Τουρκία

 

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, επισκέπτεται αυτές τις ώρες την κατεχόμενη Κύπρο για να γιορτάσει, μαζί με τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, την 32η επέτειο ανακήρυξης του κατοχικού καθεστώτος, του ψευδοκράτους.

Στις 15 Νοεμβρίου του 1983, ο Ραούφ Ντενκτάς ανακήρυξε, κατά παράβαση του καταστατικού χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, την «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου», για να προσθέσει ακόμα μια πληγή στο κορμί της πατρίδας μας. 9 μόλις χρόνια μετά την εισβολή και 4 μετά τις συμφωνίες Κυπριανού-Ντενκτάς περί λύσης βασισμένης στη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, ο τότε κατοχικός ηγέτης, σε άρρηκτη συνεργασία με την Τουρκία, μεγιστοποίησε τα τετελεσμένα της εισβολής του 1974 και περιέπλεξε ακόμα περισσότερο την ντε φάκτο κατάσταση.

Σήμερα, 41 χρόνια μετά την παράνομη τουρκική εισβολή και 32 μετά την ανακήρυξη του ψευδοκράτους, το οποίο είναι πλήρως εξαρτώμενο από την κατοχική Τουρκία, βρισκόμαστε ενώπιον μιας επικίνδυνης κατάστασης. Ενώ είναι γνωστό τοις πάσι ότι η οποιαδήποτε αναγνώριση της «ΤΔΒΚ» θα αποτελέσει ταφόπλακα στις οποιεσδήποτε προσπάθειες για βιώσιμη λύση του Κυπριακού, η κυβέρνηση υποβιβάζει το Κυπριακό σε πρόβλημα κοινοτήτων, μετατρέπει τον κατοχικό ηγέτη σε ηγέτη κράτους, ενώ διαπραγματεύεται ένα σχέδιο το οποίο θα νομιμοποιήσει την υφιστάμενη κατοχή, αναβαθμίζοντας ουσιαστικά το ψευδοκράτος σε τουρκοκυπριακή συνιστώσα πολιτεία και υποβαθμίζοντας την Κυπριακή Δημοκρατία σε ελληνοκυπριακή συνιστώσα πολιτεία.

Και όλα αυτά, ενώ οι εκάστοτε κατοχικοί ηγέτες, από τον Ραούφ Ντενκτάς μέχρι τον Μουσταφά Ακιντζί, δεν λειτουργούν σαν ηγέτες της τ/κ κοινότητας, αλλά σαν αγάδες της περιοχής, προκαλώντας με τις απαιτήσεις και τις δηλώσεις τους. Θα πρέπει επομένως να διερωτηθούμε τι σημαίνει Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία για εμάς, για τη διεθνή κοινότητα, για το ψευδοκράτος, για την Τουρκία. Θα πρέπει να διερωτηθούμε αν η έμμεση ή άμεση αναγνώριση του ψευδοκράτους οδηγεί στη νομιμοποίηση της εισβολής και όχι σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, σε ένα ειρηνικό και ασφαλές μέλλον με ζωντανή την Κυπριακή Δημοκρατία.

Σήμερα, που για μια ακόμα χρονιά θα εορταστεί λαμπρά η ανακήρυξη του ψευδοκράτους, που κτίστηκε στις πληγές των αγνοουμένων, των προσφύγων, στις κλεμμένες περιουσίες μας, πάνω στα πτώματα των θυμάτων της εισβολής, οφείλουμε να σκεφτούμε τι δουλειά έχει ο κύριος Νταβούτογλου στο νησί μας. Τι δουλειά έχουν τα ακροβατικά και οι φρεγάτες, την ώρα που, υποτίθεται, Αναστασιάδης και Ακιντζί συνομιλούν για να βρεθεί μια λύση στο πρόβλημα εισβολής και κατοχής που ταλανίζει τον τόπο και τον λαό. Αν δεν αντιληφθούμε, επομένως, πως το άνοιγμα των οδοφραγμάτων, οι διαπραγματεύσεις με τον τρόπο που γίνονται, τα δείπνα, τα θέατρα, τα ΜΟΕ προσθέτουν τετελεσμένα και θυματοποιούν τους θύτες της εισβολής, τότε είμαστε καταδικασμένοι να συζητάμε για μια μη βιώσιμη λύση, όπου η Τουρκία θα παραμείνει κυρίαρχη στον βορρά και θα κερδίσει τη συγκυριαρχία στον νότο. Εμείς δεν θα το επιτρέψουμε. Είμαστε όλοι πρόσφυγες.

ΤΟ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΣ ΣΑΣ Η ΜΙΣΗ ΜΑΣ ΠΑΤΡΙΔΑ

ΕΞΩ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΗΣΙ

ΤΟΥΡΚΟΙ-ΒΡΕΤΑΝΟΙ-ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ

ΟΧΙ ΣΤΑ ΝΕΟΣΟΥΛΤΑΝΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΕΡΝΤΟΓΑΝ-ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ

ΤΕΡΜΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ – ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Top