You are here
Home > ΑΠΟΨΕΙΣ > «Η Μόρφου εδώ και 42 χρόνια είναι μια επαρχία της ΤΔΒΚ και έτσι θα παραμείνει»

«Η Μόρφου εδώ και 42 χρόνια είναι μια επαρχία της ΤΔΒΚ και έτσι θα παραμείνει»

Του Αλέκου Μιχαηλίδη

Όμορφη πόλη φωνές μουσικές
απέραντοι δρόμοι κλεμμένες ματιές,
ο ήλιος χρυσίζει χέρια σπαρμένα
βουνά και γιαπιά πελάγη απλωμένα.

Θα γίνεις δικιά μου πριν έρθει η νύχτα,
τα χλωμά τα φώτα πριν ρίξουν δίχτυα
θα γίνεις δικιά μου…

Μετά τις φωνασκίες του Τούρκου πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ περί εγγυήσεων και «τελευταίας ευκαιρίας», μετά τα τερτίπια των «δικών» περί Τύμπου, ήρθε ο Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν, «πρωθυπουργός» του κατοχικού καθεστώτος, να διατρανώσει ότι οι τουρκικές αξιώσεις βρίσκονται, όχι μόνο μακριά από το δίκαιο, αλλά μακριά ακόμα και από τον «έντιμο συμβιβασμό» που ζητούν οι «συνήγοροι» του ψευδοκράτους στις ελεύθερες (;) περιοχές. Εκτός κι αν είναι έτοιμοι να παραχωρήσουν και την αξιοπρέπειά τους (αν έχουν) στον βωμό του «καλού κλίματος».

Τέλος πάντων, ο Οζγκιουργκιούν, υποτίθεται δεύτερος (μετά τον φίλο Ακιντζί) τη τάξει στο ψευδοκράτος, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό ανέφερε μεταξύ άλλων πως «εάν υπάρξει συμφωνία, σε αυτή μπορεί να γίνουν διορθώσεις στα σύνορα», εμμένοντας, προφανώς, στη διαχρονική τουρκική θέση περί δύο κρατών, δύο λαών και «συνόρων» βορρά-νότου. Συνεχίζοντας, ο γενναιόδωρος «πρωθυπουργός» υποστήριξε πως «υπάρχει μια νεκρή ζώνη 128 χλμ, αυτή θα εκκενωθεί. Εκεί μπορούν να γίνουν από κοινού με κάποιον τρόπο ρυθμίσεις. Μπορούν να συζητηθούν το εδαφικό και οι ρυθμίσεις συνόρων». Δηλαδή, η μοναδική παραχώρηση των θυτών της τουρκικής εισβολής θα είναι η συζήτηση επί εδαφών που ανήκουν στην Κυπριακή Δημοκρατία και που δόθηκαν στον ΟΗΕ ως ουδέτερη ζώνη.

Σαν να μην έφτανε το παραπάνω, ο Οζγκιουργκιούν (αυτός θέλει ή δεν θέλει λύση;), ολοκληρώνοντας την «έκρηξη ειλικρίνειας» όσον αφορά τις αξιώσεις του καθεστώτος (θυμίζουμε την απορία του Μουσταφά Ακιντζί προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη: «Μα θέλετε και τη Μόρφου;»), ξεκαθάρισε: «Αλλά στους ανθρώπους μας, που εγκαταστάθηκαν εκεί, που εξασφάλισαν τα προς το ζην δεν μπορεί σίγουρα να τους πει κάποιος ‘’σήκω από εκείνα τα εδάφη και γίνε πρόσφυγας’’. Σε αυτά περιλαμβάνεται και η Μόρφου. Δεν μπορεί να γίνει κανενός είδους παζάρεμα. Στην πραγματικότητα η Μόρφου δεν μπορεί να δοθεί. Οι επενδύσεις μας στη Μόρφου θα συνεχιστούν. Η Μόρφου εδώ και 42 χρόνια είναι μια επαρχία της ΤΔΒΚ και έτσι θα παραμείνει».

Αναπαράγουμε, λοιπόν, τις δηλώσεις του «πρωθυπουργού» του ψευδοκράτους, όχι γιατί είμαστε ειδησεογραφικό πρακτορείο, αλλά για να διαφανεί (επιτέλους) ότι ακόμα και η επιστροφή των μισών, των 100.000 προσφύγων (ξέρει ο Οζγκιουργκιούν ότι εμείς είμαστε πρόσφυγες;), που (ανίερα) υπόσχεται ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, δεν τέμνεται διόλου με τις αξιώσεις των «συνομιλητών» μας. Των μελλοντικών «συνεταίρων» μας, που δεν σταματούν να αποδεικνύουν ότι εκείνο που εξυπηρετούν δεν είναι τα δικαιώματα ούτε καν των Τουρκοκυπρίων αλλά τη βουλιμία του Ερντογάν και του τουρκικού φασιστικού κράτους. Και εμείς, αντί να συνερχόμαστε από τη μέθη του «μομέντουμ», επιμένουμε να συζητάμε επί του «εδαφικού» και του «περιουσιακού» σαν να έχουν περάσει 542 χρόνια από την τουρκική εισβολή και όχι 42. Σαν να πρόκειται περί αριθμών και όχι ανθρώπων που αναγκάστηκαν να γίνουν πρόσφυγες από τη Μόρφου, την Κερύνεια, τη Λευκωσία, την Καρπασία, τη Μεσαορία, την Αμμόχωστο και που σήμερα «αναγκάζονται» να «ανέχονται» παραληρήματα ψευδοπρωθυπουργών για να μη βλάψουν τις συνομιλίες. Άραγε, όμως, δεν συμφωνούν με τον Οζγκιουργκιούν όσοι (ένθεν και ένθεν των οδοφραγμάτων), εμμέσως πλην σαφώς, «νομιμοποιούν» το κατοχικό στάτους κβο και θυμώνουν όταν υπάρχει αντίδραση για την ίδια την κατοχή; Μάλλον. Αλλιώς θα αντιλαμβάνονταν πως το Κυπριακό δεν είναι ζήτημα παζαρεμάτων και επενδύσεων. Ούτε η Μόρφου, πελώρια και ατόφια, χωρεί σε «έντιμους συμβιβασμούς» και τραπέζια ανταλλαγμάτων. Όχι στο όνομά μας τουλάχιστον…

Υ.Γ.: Γιατί δεν σκέφτεται ο ΘΟΚ, μετά την παράσταση στο αρχαίο θέατρο της Σαλαμίνας στην Αμμόχωστο, να ανεβάσει την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή και στο αρχαίο θέατρο των Σόλων στην κατεχόμενη Μόρφου, με αφηγητή κιόλας τον Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν, ο οποίος, υπό το φως των άστρων και του κατοχικού στρατού, θα αδράξει την ευκαιρία και θα γνωστοποιήσει στους «πολιτισμένους» τις επενδύσεις του ψευδοκράτους εκεί; Όλα εμείς θα τα σκεφτόμαστε; Ιδού η Ρόδος…

Top