You are here
Home > ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ > Οι Ελληνοκύπριοι είναι υπέρ της λύσης ή του «hypothetical scenario»;

Οι Ελληνοκύπριοι είναι υπέρ της λύσης ή του «hypothetical scenario»;

του Αλέκου Μιχαηλίδη

Υπέρ της λύσης και της συμφιλίωσης με τους Τουρκοκύπριους παρουσιάζονται οι Ελληνοκύπριοι, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο χθεσινό φύλλο της εφημερίδας Πολίτης και τα αποτελέσματα της οποίας συνελέχθησαν από το Πανεπιστημιακό Κέντρο Ερευνών Πεδίου του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Σε πρώτη φάση, θα ασχοληθούμε με δύο ερωτήσεις της έρευνας, καθώς θεωρούμε ότι αυτές στοιχειοθετούν μια ευρύτερη σκέψη και μια πλαστή παρουσίαση των πραγμάτων στην Κύπρο, άλλωστε όποιος θέλει μπορεί να δει ολόκληρη την έρευνα στον Πολίτη.

Ερώτηση: Θα θέλαμε να σας ζητήσουμε να σκεφτείτε ένα υποθετικό σενάριο όπου οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο ηγετών καταλήγουν σε ένα προτεινόμενο σχέδιο λύσης. Διοργανώνεται ένα δημοψήφισμα στη βάση αυτού του σχεδίου. Σε μια τέτοια περίπτωση μελλοντικού δημοψηφίσματος, πώς βλέπετε τον εαυτό σας να ψηφίζει, πώς θα τοποθετούσατε τον εαυτό σας;

Το μεγαλύτερο ποσοστό λαμβάνει η απάντηση Σίγουρα ή σχεδόν σίγουρα θα ψήφιζα ΝΑΙ με 30,48%. Ακολουθεί η απάντηση Αυτή τη στιγμή είναι το ίδιο πιθανόν να ψηφίσω ΝΑΙ ή ΟΧΙ με 22,81%, ενώ η απάντηση Αυτή τη στιγμή κλίνω προς το ΝΑΙ αλλά υπάρχει το ενδεχόμενο εκείνη την περίοδο να μετακινηθώ προς το ΟΧΙ λαμβάνει 18,20%. Στη συνέχεια, 15,79% λαμβάνει η απάντηση Αυτή τη στιγμή κλίνω προς το ΟΧΙ αλλά υπάρχει το ενδεχόμενο εκείνη την περίοδο να μετακινηθώ προς το ΝΑΙ, ενώ 12,72% λαμβάνει η απάντηση Σίγουρα ή σχεδόν σίγουρα θα ψήφιζα ΟΧΙ.

Γιατί ασχολούμαστε με την έρευνα; Εξηγούμε: Το ζήτημα δεν είναι η έρευνα ως έρευνα, αλλά η ίδια η παραπάνω ερώτηση. Ζητά, ολόκληρο Πανεπιστήμιο Κύπρου, από τους Ελληνοκύπριους να σκεφτούν ένα υποθετικό σενάριο, όπου οι διαπραγματεύσεις θα οδηγήσουν σε σχέδιο λύσης και δημοψήφισμα και να απαντήσουν τι θα ψήφιζαν. Όχι πως κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας και δεν κατανοούμε το μομέντουμ, καθώς και την αυξημένη προσπάθεια «επίλυσης» του Κυπριακού, αλλά δεν θα ήταν πιο σωστό να απαντήσει ο λαός σε κάτι πιο χειροπιαστό, παρά να παρουσιάζονται πλαστές ελπίδες και προοπτικές, μέσω μιας δημοσκόπησης γεμάτης υποθέσεις;

Ακόμα, επειδή ήδη κάποιοι άρχισαν να πανηγυρίζουν, ενώ κάποιοι άλλοι να θρηνούν, ας τους προλάβουμε από τον ενθουσιασμό ή από την αυτοκτονία: Δεν απάντησαν οι Ελληνοκύπριοι ούτε αν θα ψηφίσουν ΝΑΙ σε ένα σχέδιο λύσης παρόμοιο ή χειρότερο από το σχέδιο Ανάν (πόσο εύκολα ένα σαφέστατο ΟΧΙ του 76% γίνεται συντριπτικό ΝΑΙ;), ούτε αν θα ψηφίσουν υπέρ της ΔΔΟ, της διάλυσης ή και των δυο, ούτε φυσικά εναντίον ενός υπαρκτού κι όχι ενός υποτιθέμενου σεναρίου.

Αυτό προσπαθούμε να καταλάβουμε τόσο καιρό, εμείς που δεν βλέπουμε φάσσες στα παράθυρά μας και ευγενικότατους στρατιώτες στα κατεχόμενα: Πού βλέπουν το μομέντουμ οι acceptionists, την ώρα που ο λαός δεν έχει ιδέα σε τι συμφωνούν και σε τι διαφωνούν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί πίσω από τις κλειστές πόρτες; Ποια ήταν η ερώτηση των ερευνητών; Αν θέλουμε λύση με βάση τα ΜΟΕ, τα εγκαίνια, τις θεατρικές παραστάσεις, τις συναυλίες, τους καφέδες και τις ζιβανίες; Γιατί να ωθούν τον λαό στην άγνοια, παρά να τον ρωτήσουν τι λύση θέλει επιτέλους; Επίσης, τι σημαίνει Υπέρ της λύσης και των Τ/κ τείνουν οι Ε/κ, όπως λέει ο τίτλος του Πολίτη για την έρευνα; Ποιος είναι εναντίον της λύσης του Κυπριακού, πέραν αυτών που χτίζουν καριέρες επάνω στο πρόβλημα του τόπου; Ας μας απαντήσουν. Ή ο άλλος τίτλος που αφορά την παρακάτω ερώτηση της έρευνας: Η συμφιλίωση είναι επιλογή. Λες και οπλίσαμε τα κυνηγετικά κι ετοιμαζόμαστε να σκοτώσουμε τους Τουρκοκύπριους αμέσως μετά τη λύση.

Ερώτηση: Η πιο κάτω ερώτηση αφορά τα συναισθήματά σας απέναντι στους Τουρκοκύπριους. Παρακαλώ βαθμολογήστε την ομάδα αυτή σε ένα θερμόμετρο που μετρά από το μηδέν (0) μέχρι τους εκατό (100) βαθμούς. Όσο πιο ψηλός ο αριθμός τόσο πιο θερμά ή θετικά νιώθετε απέναντι στην ομάδα αυτή. Όσο πιο χαμηλός ο αριθμός τόσο ψυχρότερα ή αρνητικά νιώθετε. Αν δεν νιώθετε ούτε θερμά ούτε ψυχρά απέναντι στην ομάδα αυτή βαθμολογήστε την με 50.

Ούτε στην Γκουέρνικα του Πικάσο τόση τέχνη. Εδώ, το μεγαλύτερο ποσοστό έλαβε το 5, δηλαδή το μέσο (το μηδέν σημαίνει πολύ ψυχρά ή αρνητικά, το 10 σημαίνει πολύ θερμά ή θετικά). Το 5 έλαβε 31,5%, το 8 έλαβε 15,2%, το 7 11%, το 10 9,1%., το 9 8,7%, το 6 7,3%, το 0 5,9%, το 4 4,7%, το 1 2,4% και το 2-3 έλαβε 2,2%. Εδώ μάλλον θέλει ειδικό για να εξάγει συμπέρασμα.

Το πρόβλημα της δεύτερης ερώτησης είναι το ότι η ίδια η έρευνα (ή αυτοί που έφτιαξαν τις ερωτήσεις) παρουσιάζει τους Τουρκοκύπριους σαν ομάδα, συμφωνώντας ουσιαστικά με την ντε φάκτο διχοτόμηση. Παρουσιάζονται οι Τ/κ σαν κάτι εντελώς ξένο προς τους Ελληνοκύπριους, οι οποίοι θα πρέπει να σκεφτούν αν τους βλέπουν θετικά ή αρνητικά. Λες και πρόκειται για πειραματόζωα που θα μπουν σε ένα κλουβί με άλλα πειραματόζωα και θα πρέπει να συμβιώσουν. Άγνωσται αι βουλαί των ερευνητών.

Χωρίς οποιανδήποτε προκατάληψη, είναι ωφέλιμο να πούμε πως οι έρευνες αυτές είναι εντελώς προβληματικές. Οδηγούν τον κόσμο σε μια ανύπαρκτη πραγματικότητα, σε ένα υποθετικό σενάριο, για να ικανοποιηθούν όσοι βλέπουν την ελπίδα να πλανάται στην ατμόσφαιρα. Μάλλον ένα φάντασμα πλανάται, θα απαντούσε ο Κάρολος Μαρξ. Αυτό της υφιστάμενης κατάστασης, της κατοχής, η οποία δεν επιτρέπει ασαφείς και φτιαχτές έρευνες, προκειμένου να πουλά ο Πολίτης της Κυριακής. Αν δεν γίνεται κατανοητή η επικινδυνότητα των υποτιθέμενων σεναρίων, τότε κάποιοι δεν πατούν καλά στη γη σε αυτόν τον τόπο. Και αυτοί δεν είμαστε εμείς, που προσπαθούμε να τους χαλάσουμε τη γιορτή (;).

Είναι, λοιπόν, αναγκαίο να τελειώσουν τα ψέματα. Το δημοψήφισμα στο οποίο θα κληθούμε να απαντήσουμε δεν θα λέει ΝΑΙ ή ΟΧΙ στη λύση (όπως άλλωστε δεν έλεγε το 2004), αλλά θα εμπεριέχει ένα σχέδιο λύσης, που θα πρέπει να δεχτεί ή όχι ο κυπριακός Ελληνισμός. Τα υπόλοιπα, οι χαριεντισμοί ότι άλλαξαν γνώμη και είναι έτοιμοι να πουν ΝΑΙ οι κακοί και απορριπτικοί Ελληνοκύπριοι είναι κουραφέξαλα και το μόνο που πετυχαίνουν είναι να στρέφουν αλλού την προσοχή της κοινής γνώμης. Αν συνεχίσουν, κάποιοι, που παρουσιάζονται ως ερευνητές, να προσπαθούν να θάψουν την αλήθεια, να ενταφιάσουν τις πραγματικές παραμέτρους του Κυπριακού (και σίγουρα η συμφιλίωση με τους Τ/κ δεν είναι μία από αυτές), αν συνεχίσουν να διατηρούν σιωπή για τους πρόσφυγες (πέραν αυτών που «επέστρεφαν» με το σχέδιο Ανάν), για τους έποικους, για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για την ασφάλεια, για τις εγγυήσεις, θα προκαλέσουν μια λογικότατη έκρηξη των Ελληνοκυπρίων, οι οποίοι, σαν μια θεότητα που λύει τον πανικό της και διαστέλλεται ξεσπώντας, θα γυρίσουν την πλάτη σε όσους καταργούν την πράσινη γραμμή με δυο καφέδες και δυο ζιβανίες ή σε όσους αντιμετωπίζουν το πρόβλημα ως ζήτημα ζευγαριού που βρίσκεται σε διάσταση λόγω ασυμφωνίας χαρακτήρων. Ας το ξανασκεφτούν, πριν να είναι πολύ αργά.

Top