You are here
Home > ΕΠΕΤΕΙΑΚΑ > Ήταν πράγματι ένας πόλεμος, κύριε Ακιντζί;

Ήταν πράγματι ένας πόλεμος, κύριε Ακιντζί;

του Αλέκου Μιχαηλίδη

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ακόμα και εμείς που αναφερόμαστε στην επιχείρηση ως “ειρηνική επιχείρηση” (Peace Operation) θεωρούμε ότι ήταν πράγματι ένας πόλεμος. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι πολεμικές συνθήκες ήταν δύσκολες και σκληρές. Κάποιοι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι έχασαν τους συγγενείς τους, σπίτια χάθηκαν και οικογένειες διασκορπίστηκαν. Επιπλέον, χιλιάδες από εμάς έπρεπε να αντιμετωπίσουμε το τραύμα της προσφυγιάς».

Το πιο πάνω αποτελεί κομμάτι μηνύματος του Μουσταφά Ακιντζί που μεταδόθηκε από το παράνομο Bayrak στα κατεχόμενα για τη 41η επέτειο της τουρκικής εισβολής. Με αφορμή αυτό σημειώνονται αυτές οι γραμμές, κι όχι επειδή πέσαμε από τα σύννεφα επειδή ο Ακιντζί χαλά το μομέντουμ της λύσης του Κυπριακού.

Ήταν πράγματι ένας πόλεμος, αναφέρει ο «ηγέτης» των Τουρκοκυπρίων. Ήταν; Είναι πολύ μεγάλη η διαφορά ενός πολέμου μεταξύ δύο κρατών από την παράνομη εισβολή μίας χώρας σε μία άλλη και αυτό θα έπρεπε να το ξέρει ο Λεμεσιανός Ακιντζί. Όχι, δεν περιμέναμε να πει πως η Τουρκία έκανε εισβολή στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου 1974, άλλωστε εργοδότης του είναι ο Ταγίπ Ερντογάν, που καταφθάνει από στιγμή σε στιγμή για να γιορτάσει την «ειρηνική επιχείρηση». Μπορούσε, όμως, να το αποφύγει. Με εποικοδομητική ασάφεια έφτασε να καταχειροκροτείται από τους Ελληνοκύπριους, ας συνέχιζε έτσι.

Δεν μπορούσε όμως. Θα τον κατηγορούσαν για λιποταξία, για απώλεια ελέγχου και συνείδησης, για «ελληνοφιλία» και άκρατο ενθουσιασμό. Ασχέτως ότι εκλέγηκε για να δείξει καλό πρόσωπο το ψευδοκράτος στις προσπάθειες για λύση, δεν μπορεί να τα παραδεχτεί όλα η Τουρκία. Μόνο η πλευρά μας μπορεί. Όπως ο υπουργός Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Σωκράτης Χάσικος, που σήμερα το πρωί σε εκδήλωση για τα θύματα της εισβολής μίλησε για «βίαιο διαχωρισμό» της πατρίδας μας. Αυτό έγινε, δεν έκανε απόβαση η Τουρκία στο Πέντε Μίλι.

Ο Ακιντζί, λοιπόν, επιμένει στον ίδιο λόγο με τους προκατόχους του. Λιγότερο μαξιμαλιστής, αλλά σταθερός δημαγωγός, κρύβει την αλήθεια και παίρνει θέση θύματος. Θα μας πείτε, ακόμα και Ελληνοκύπριοι μιλούν για «peace operation», ο Ακιντζί θα ντραπεί; Ναι, αν θέλει να πείσει ότι όντως είναι «Κύπριος», θα πρέπει να ντραπεί.

Αλλά, αύριο, που θα στέκεται περήφανος δίπλα στον Πρόεδρο της Τουρκίας και θα αγναντεύει τα πολεμικά αεροσκάφη να πετούν πάνω από τα κατεχόμενα εδάφη μας, δεν θα ντραπεί. Μεθαύριο πάλι, θα γυρίσει τον διακόπτη στις ομιλίες περί «εταίρων», «διαλόγου», «κοινού μέλλοντος» και πάει λέγοντας. Σήμερα και αύριο, όμως, θα χαμογελά και θα χαιρετά τη σημαία του ψευδοκράτους, πανηγυρίζοντας για την τουρκική εισβολή.

Κι εμείς, αμέριμνοι και μαστουρωμένοι, θα βλέπουμε άλλον Ακιντζί. Θα γράφουμε πάλι πως είπε ότι έγινε πόλεμος, πολύ καλός ο Ακιντζί. Σάμπως κι έγινε πόλεμος. Οι πρόσφυγες δεν έτρεχαν με τα παιδιά τους αγκαλιά για να γλυτώσουν από τον εισβολέα, ανταπέδιδαν πυρά, άλλες εικόνες μάς δείχνουν. Οι αγνοούμενοι, οι εκτοπισμένοι, οι πρόσφυγες, οι νεκροί είναι παράπλευρες απώλειες ενός πολέμου. Όχι, κύριε Ακιντζί, μία δύναμη, μία «μητέρα πατρίδα» εισέβαλε στις 20 Ιουλίου 1974, η άλλη μετρούσε τις πρόσφατες πληγές της προδοσίας. Κι όταν συναντήσετε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, πείτε του έστω πως έγινε πόλεμος, γιατί αυτός προσπαθεί να μας πείσει πως το Κυπριακό είναι θέμα ασυμφωνίας χαρακτήρων. Κύριε Ακιντζί, η Τουρκία εισέβαλε και κατέχει το 37% των εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν έγινε κανένας πόλεμος.

Top