You are here
Home > ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ > «Ο πρώτος ιδιοκτήτης δεν θα έχει τον πρώτο λόγο»

«Ο πρώτος ιδιοκτήτης δεν θα έχει τον πρώτο λόγο»

Του Αλέκου Μιχαηλίδη

[…] Κι αν είναι κι έρθουνε χρόνια δίσεχτα,
πέσουν καιροί οργισμένοι,
κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα,
για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια.
Μη φοβηθείς το χαλασμό. Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα,
ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο,
και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα,
για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα.
Π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για να ’ρθει,
κι όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων. […]

ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ

«Ο πρώτος ιδιοκτήτης δεν θα έχει τον πρώτο λόγο. Η απόφαση θα εξαρτηθεί από τα κριτήρια και θα λάβουν υπόψη όχι μόνο τα δικαιώματα του πρώτου ιδιοκτήτη αλλά και του χρήστη», έγραφε επί λέξη στο τουίτερ ο Μουσταφά Ακιντζί και τον ευχαριστούμε που μας σκέφτεται και γράφει στα ελληνικά τις σκέψεις του και τις θέσεις του.

Ο κατοχικός ηγέτης, την ώρα που εμείς περιμένουμε το πότε θα φωτίσει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να ενημερώσει τον λαό (όχι μόνο τους πολιτικούς αρχηγούς) για τις διαπραγματεύσεις, ξεκαθαρίζει, όχι μόνο στους Τουρκοκύπριους (εξ ου και τα ελληνικά), αλλά και στους Ελληνοκύπριους, ότι ποντάρει πολλά στο περιουσιακό και ότι εμμένει στις διαχωριστικές τουρκικές θέσεις που εμποδίζουν διαχρονικά την «ελπίδα» της «λύσης».

Σχολιάζοντας έγγραφο που δημοσίευσε η τ/κ εφημερίδα Χαβαντίς αναφορικά με τις θέσεις της ε/κ πλευράς για το περιουσιακό (δεν επιβεβαιώνεται η εγκυρότητά του), ο Ακιντζί δημοσιοποίησε την επιμονή του στο ότι όλοι οι χρήστες έχουν δικαιώματα στις περιουσίες. Για το έγγραφο, που κάνει λόγο για πέντε επιλογές (1. Ο Ε/κ ιδιοκτήτης του ακινήτου μπορεί να χρησιμοποιήσει την επιλογή της αποζημίωσης και να πωλήσει το ακίνητο στον χρήστη. 2. Ο ιδιοκτήτης του ακινήτου μπορεί να επιλέξει να ανταλλάξει την περιουσία του. 3. Αν ο ιδιοκτήτης δεν θέλει να ανακτήσει την περιουσία του αμέσως, ο χρήστης θα μπορούσε να έχει μια μακροχρόνια συμφωνία μίσθωσης. 4. Αν ο ιδιοκτήτης του ακινήτου υποβάλει αίτηση για την περιουσία του αμέσως, στον χρήστη θα πρέπει να δοθεί μια εναλλακτική λύση. 5. Στον χρήστη θα πρέπει να δοθεί αποζημίωση για τα χρήματα που ξόδεψε για βελτίωση της περιουσίας), ο Ακιντζί υποστήριξε πως φαίνεται ότι πρόκειται για έγγραφο εργασίας που υποβλήθηκε από την ε/κ πλευρά, ωστόσο «δεν βρήκε την ευκαιρία να το εξετάσει λεπτομερειακώς». Ακόμα, σύμφωνα με το έγγραφο (που δεν θα σχολιάσουμε, επειδή δεν θεωρείται έγκυρο), 60.000 Ε/κ θα επιστρέψουν υπό τ/κ διοίκηση και 100.000 υπό ε/κ.

Ο κατοχικός ηγέτης δήλωσε μάλιστα πως «άλλο είναι ο πρώτος αιτητής και άλλο ποιος έχει τον πρώτο λόγο», την ώρα που η πλευρά μας συνεχίζει να χαριεντίζεται, επειδή τάχα αναγνωρίστηκε το δικαίωμα του νόμιμου ιδιοκτήτη. Ο Ακιντζί είπε επίσης πως «όσον αφορά τον πρώτο δικαιούχο, ακόμη δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία και θα είναι στο πλαίσιο των κριτηρίων που συζητούνται. Γι’ αυτό δεν τίθεται θέμα σίγουρα ότι ο πρώτος ιδιοκτήτης θα είναι αυτός που θα έχει τον πρώτο λόγο». Κατόπιν, έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο τουίτερ το δημοσίευμα με το οποίο ξεκινά το άρθρο μας.

Ο Λεμεσιανός Μουσταφά Ακιντζί θεωρεί (άλλος που ευθυγράμμισε τα άστρα) πως μια μεγάλη μερίδα των ιδιοκτητών πριν το 1974 (των προσφύγων) θα θέλει αποζημίωση, αναφέροντας πως ακόμη και εάν ο ιδιοκτήτης πει ότι θέλει πίσω την περιουσία του, αυτό δεν σημαίνει ότι αυτόματα η περιουσία θα δοθεί πίσω. Υποστήριξε επίσης πως τώρα συζητούν τα κριτήρια του περιουσιακού, για τα οποία δεν υπάρχει ακόμα ξεκάθαρη εικόνα, δηλώνοντας ότι στην ομοσπονδιακή δομή που θα δημιουργηθεί πρέπει η πλειοψηφία των περιουσιών στην τ/κ πλευρά να ανήκει στους Τ/κ.

Είναι πια βέβαιο (για όσους έχουν ακόμα σώας τας φρένας) πως ο κύριος Ακιντζί δεν είναι αυτός που όλοι πίστευαν όταν περνούσαν τα οδοφράγματα για να λάβουν μέρος στις εορταστικές εκδηλώσεις μετά τις «εκλογές» του Απρίλη. Ο κατοχικός ηγέτης, επειδή είναι πρώτα κατοχικός ηγέτης και έπειτα ο Κύπριος της καρδιάς μας, σκληραίνει τη στάση του (περισσότερο ακόμα κι από τον Έρογλου), αποδεικνύοντας πως είναι πιστός στις δομές της «ΤΔΒΚ», πως έχει ως στόχο να μετεξελίξει τον «τ/κ λαό» (και τους έποικους;) στον περιούσιο λαό της Μεσογείου, πως οι θέσεις του ταυτίζονται (πολύ λογικά) με τις διαχωριστικές θέσεις της Άγκυρας και των νεοσουλτάνων.

Όταν ο (δήθεν διαλλακτικός) ηγέτης ενός κατοχικού καθεστώτος, τη στιγμή που θα έπρεπε να εργάζεται για μια «λύση» που θα «επανενώνει» τον λαό, χρησιμοποιεί απόλυτες φράσεις τύπου «ο πρώτος ιδιοκτήτης δεν θα έχει τον πρώτο λόγο», αντιλαμβανόμαστε ότι είτε βρισκόμαστε πολύ μακριά από μια συμφωνία είτε μας δουλεύει ποικιλοτρόπως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η διαπραγματευτική ομάδα ότι τάχα προσπαθούν για το καλύτερο. Αν δεν γίνει ξεκάθαρο (ειδικά στον προκλητικό και άπληστο Ακιντζί) ότι τα θύματα (όσον αφορά το περιουσιακό στην προκειμένη περίπτωση) είναι οι πρόσφυγες και η μόνη βιώσιμη λύση είναι να επιστρέψουν όλοι στα σπίτια τους, τότε η «μετά λύση» εποχή προμηνύεται εξαιρετικά επικίνδυνη. Μέχρι τότε, ας γίνει τοις πάσι κατανοητό ότι οι συλλογισμοί μας δεν μετακινούνται στιγμή από τα χωράφια, τα σπίτια, τα πεζούλια, τις αυλές των παππούδων και των γιαγιάδων μας. Πως το πάθος για τη λευτεριά είναι δυνατότερο από οποιονδήποτε συμβιβασμό μας εμποδίζει από το να ποτίσουμε έστω για μια φορά τις λεμονιές πίσω από το αιώνιο σπίτι της γιαγιάς μας… Οίκαδε.

Top