You are here
Home > ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ > Ο ππεζεβέγκης που τα ‘σιει στην πούγκα…

Ο ππεζεβέγκης που τα ‘σιει στην πούγκα…

του Τάσσου Ελευθερίου

Όλες αυτές οι αμπελοφιλοσοφίες που ακούμε τόσο καιρό, από πολιτικούς και μη, περί οικονομικής έκρηξης μετά τη λύση του Κυπριακού, παρουσιάστηκαν την προηγούμενη βδομάδα σε εκδήλωση των εμποροβιομηχανικών επιμελητηρίων Ε/κ και Τ/κ στο Λήδρα Πάλας.

Με επίσημους ομιλητές τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακιντζί, καθώς και με γνωστούς και μη εξαιρετέους καλεσμένους (βλ. Δημήτρης Χριστόφιας, Νίκος Τορναρίτης). επιχειρήθηκε ξανά να παρουσιαστεί το Κυπριακό ως κάτι άλλο από αυτό που είναι, αυτή τη φορά ως βατήρας για την οικονομική ανάκαμψη του τόπου.

Έκαναν, δηλαδή, την εκδήλωση για να πουν σε ένα λαό προσφύγων ότι 20 χρόνια μετά τη λύση θα διπλασιαστεί το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν της Κύπρου, θα βελτιωθεί το επενδυτικό κλίμα, θα υπάρξει προώθηση σε διεθνείς αγορές, θα ενθαρρυνθούν οι τομείς της οικονομίας, θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και θα αντιμετωπιστεί δραστικά η ανεργεία, θα αυξηθεί ο τουρισμός, θα αναπτυχθούν έργα υποδομής και έργα ανοικοδόμησης, όπως στα Βαρώσια, καθώς και θα αναπτυχθεί ο τομέας ναυτιλίας με τη χρήση τουρκικών λιμανιών τα οποία θα ανοίξουν για τα υπό κυπριακή σημαία πλοία μετά τη λύση του Κυπριακού.

Αυτά είχαν να πουν (κυρίως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης) σε έναν τόπο που κατέχεται παράνομα εδώ και 41 χρόνια, σε έναν λαό που θέλει να ξέρει, όχι αν θα βρει δουλειά μετά τη λύση, αλλά αν θα έχει ασφάλεια, αν θα έχει την Κερύνεια, αν θα επιβιώσει και αν θα τον αφήσουν να χτίσει το μέλλον του μόνος του.

Κι αν επιθυμούν να συζητούν για τα λεφτά, παρά για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για τους πρόφυγες, για τους έποικους, για τις εγγυήσεις, ας ψάξουν το κόστος της λύσης (βλ. Σχέδιο Ανάν). Μιας λύσης που, όπως φαίνεται, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη διχοτόμηση και μετά, ούτε οι επενδύσεις, ούτε οι μετοχές, ούτε οι διεθνείς αγορές θα μπορέσουν να σώσουν τον τόπο.

Οπότε, να σκέφτονται δις και τρις πως θα πείσουν τον κόσμο να στηρίξει τις προσπάθειες για λύση, διότι οι φανφάρες περί ανάπτυξης και ανάκαμψης, ενδιαφέρουν μόνο τους επιχειρηματίες. Αν το σάλτο μορτάλε τους, λοιπόν, είναι να δωροδοκήσουν τον κυπριακό ελληνισμό για να δεχτεί τη ΔΔΟ (ή τη διχοτόμηση) τότε δεν έχουν την παραμικρή ιδέα της ιστορίας αυτού του τόπου. Και πριν τσουγκρίσουν ξανά τα ποτήρια με τις σαμπάνιες τους σε δεξιώσεις εκατομμυρίων ας δουν τι θα κάνουν με τα πραγματικά διακυβεύματα, με τις πραγματικές ανησυχίες για την συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή της μισής Κύπρου…

Top