You are here
Home > ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ > «Καμιά αρμοδιότητα ή δικαιοδοσία»

«Καμιά αρμοδιότητα ή δικαιοδοσία»

Του Αλέκου Μιχαηλίδη

Χειμώνας και κρατάει πολύ
κι η νύχτα όλο μακραίνει,
τσακάλι πέφτει στο μαντρί
και τρώει και δε χορταίνει.

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΓΚΟΥΦΑΣ

Αν «η ιστορία μας βλέπει και γελά» προς το παρόν, κάποτε θα μας γυρίσει και την πλάτη, θα πάψει να ασχολείται μαζί μας γιατί θα ’ναι σίγουρη πια πως δουλεύουμε νυχθημερόν για την… εξαφάνισή μας. Άλλωστε, ενώ πανηγυρίζουμε για τον 3ο γύρο «αδειοδότησης έρευνας υδρογονανθράκων εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας», το ψευδοκράτος συνεχίζει να υποβαθμίζει το μόνο νόμιμο κράτος εντός της Κύπρου, χωρίς μάλιστα να δέχεται την οποιανδήποτε ουσιαστική απάντηση, πέραν μεγαλόστομων ασαφειών και αερολογιών.

Η Τουρκία, λοιπόν, που ως γνωστόν θέλει «λύση» (όπως μας είπε προσφάτως και ο Άντρος Κυπριανού), κυκλοφόρησε ως επίσημο έγγραφο του ΣΑ και της ΓΣ του ΟΗΕ επιστολή του εκπροσώπου της «ΤΔΒΚ» στη Νέα Υόρκη, Μεχμέτ Ντανά, προς τον Μπαν Κι Μουν, σε απάντηση επιστολής του πρέσβη της Κύπρου Νίκου Αιμιλίου, αναφορικά με τις τουρκικές παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μάλιστα, την επιστολή Αιμιλίου χρησιμοποίησε στις παρεμβάσεις του στο ΣΑ, τόσο κατά την υιοθέτηση του ψηφίσματος της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, όσο και κατά την ενημέρωση από τον Έσπεν Μπαρθ Άιντα ο Ρώσος πρέσβης.

Ο κ. Ντανά, ακολουθώντας πιστά την τακτική του Μουσταφά Ακιντζί και της Άγκυρας, υποστηρίζει στην επιστολή του ότι οι πτήσεις αυτές έλαβαν χώρα με την πλήρη γνώση και συναίνεση των «αρχών» του «κράτους», επί των οποίων «η ε/κ διοίκηση στη νότια Κύπρο δεν έχει καμιά αρμοδιότητα ή δικαιοδοσία». Παρεμπιπτόντως, αναφέρει πως οι πτήσεις έγιναν εντός «του εναέριου χώρου της “ΤΔΒΚ”».

Συνεχίζοντας, ο κ. Ντανά, σε απάντηση αναφορών της επιστολής Αιμιλίου για τα παράνομα λιμάνια του κατοχικού καθεστώτος, διακηρύσσει ότι «αυτός ο ισχυρισμός αγνοεί τις τρέχουσες πραγματικότητες επί του εδάφους, ήτοι την παρουσία δύο ανεξαρτήτων αυτοδιοικούμενων κρατών επί της νήσου Κύπρου, έκαστο των οποίων ασκεί κυριαρχία και δικαιοδοσία εντός του αντιστοίχου εδάφους του». Παραθέτει μάλιστα απόσπασμα της περιβόητης έκθεσης του τότε (28 Μαΐου 2004) ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν προς το ΣΑ, έναν μήνα μετά την απόρριψη του σχεδίου Ανάν δηλαδή, με την οποία ζητά από τα μέλη να δώσουν ισχυρή ένδειξη στα κράτη μέλη «για να συνεργαστούν τόσο διμερώς όσο κι εντός διεθνών σωμάτων για την εξάλειψη αχρείαστων περιορισμών και φραγμών που έχουν ως αποτέλεσμα την απομόνωση των Τ/κ».

Ο εκπρόσωπος του ψευδοκράτους (κι αυτός Λεμεσιανός;) στη Νέα Υόρκη, προκλητικός σε κάθε γραμμή της επιστολής του, καλεί την ε/κ πλευρά να σταματήσει «παρόμοια αντιπαραγωγική και αναχρονιστική ρητορική, η οποία δεν αντικατοπτρίζει το κοινό όραμα και συνεργασία που εκφράστηκε από τους δύο ηγέτες και των δύο κοινοτήτων στη νήσο, από την έναρξη των συνομιλιών για τη διευθέτηση, τον Μάιο του 2015». Τόσο κοινό είναι το όραμα, που αυτοί που στελεχώνουν τους «θεσμούς» του ψευδοκράτους απαιτούν από την πλευρά μας να αποποιηθεί οποιασδήποτε «αρμοδιότητας» ή «δικαιοδοσίας» επί των κατεχομένων εδαφών.

Δεν μένει όμως μέχρι εκεί ο Μεχμέτ Ντανά στην επιστολή που έχει ημερομηνία 8 Φεβρουαρίου. «Ως οι δύο μελλοντικοί εταίροι στη νήσο Κύπρο», καταλήγει, «δεν θα πρέπει ποτέ να ξεχνούμε το γεγονός ότι η λύση του κυπριακού προβλήματος θα ασχοληθεί συνολικά με όλα τα εκκρεμή ζητήματα μεταξύ των δύο πλευρών, γι’ αυτό και θα πρέπει να εστιάσουμε τις προσπάθειές μας στην κατεύθυνση του τελικού στόχου της διευθέτησης». Προτρέπει δηλαδή τη νόμιμη αντιπροσωπία της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη να μην αντιδρά για τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου από την Τουρκία, για να μη χαλάσει το μομέντουμ των προσπαθειών για «λύση». Βέβαια, γιατί να έχουμε παράπονο όταν ολόκληρη ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας αποφεύγει να αναφερθεί στην τουρκική κατοχή, στις προκλήσεις, στη λαιμαργία τόσο της Άγκυρας όσο και του κατοχικού καθεστώτος, προκειμένου να συντηρήσει κενές προσδοκίες έναντι μιας «λύσης» που προμηνύεται άδικη και καθόλου βιώσιμη; Γιατί να έχουμε παράπονο όταν ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιμένει πως έχει κοινό όραμα με τον ηγέτη του κατοχικού καθεστώτος; Υποστηρίζει, φανταζόμαστε, την επιστολή Ντανά. Αλλιώς, πώς θα πείσει τον κόσμο για τη συναντίληψη που έχει με τον κ. Ακιντζί; Κι ας επιμένουν οι «αρχές» του ψευδοκράτους πως δεν έχουμε καμιά αρμοδιότητα ή δικαιοδοσία στην κατεχόμενη Λευκωσία, στη Μόρφου, στην Κερύνεια, στην Καρπασία και στην Αμμόχωστο, σε αέρα, γη και θάλασσα. «Άκρα σιωπή, η κλωστή μην κοπεί».

Top