You are here
Home > ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ > Ο αγγελιοφόρος Μπάιντεν και οι εγγυήσεις μέσω ΕΕ

Ο αγγελιοφόρος Μπάιντεν και οι εγγυήσεις μέσω ΕΕ

Του Αλέκου Μιχαηλίδη

Ο πρόεδρος με το σαξόφωνο
κουφάθηκε απ’ το ψέμα
που του ’πε η κουκουβάγια
και δύο σύμβουλοι
απ’ το Μπέρκλεϋ
που διαδήλωναν στο Φράουλες και Αίμα
δίχως ρίσκο
δίχως τύψη
τα φλεγόμενα σκεπάρνια του να ρίξει
αφού
τους σοφούς του Πενταγώνου αγνοήσανε
την κοινή γνώμη απατήσανε
που όταν μάθει λεπτομέρειες θα φρίξει…

Δ. ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ

Αν και πλανάται στην ατμόσφαιρα μια υποτιθέμενη ικανοποίηση για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, η τουρκική κυβέρνηση φαίνεται να πιέζει για περαιτέρω «εξέλιξη», σύμφωνα με τις τελευταίες κινήσεις της. Τώρα, το πώς θέλει να «εξελιχθεί» η διαδικασία και ποια «λύση» θέλει είναι άλλου παπά ευαγγέλιο. Ούτως ή άλλως, όσοι συντηρούν το «μομέντουμ» (και τον Ακιντζί) δεν φαίνεται να κόπτονται για το περιεχόμενο μιας επικείμενης συμφωνίας. Τώρα θα αρχίσουν να πανηγυρίζουν για «εγγυήσεις μέσω ΕΕ», χωρίς να γνωρίζουν καν τι σημαίνει αυτό.

Μετά τα μηνύματα από τη λαμπρή επίσκεψη του Άντρου Κυπριανού στην Πόλη, όπου διαφάνηκε η επιπολαιότητα με την οποίαν οι ηγεσίες μας αντιμετωπίζουν προσκλήσεις ή προκλήσεις, μαθαίνουμε ότι η Άγκυρα, σύμφωνα με τη Χουριέτ, ζήτησε από τον Αμερικανό αντιπρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, να ασκήσει πίεση στην ε/κ πλευρά για να επιτευχθεί «λύση» τον Μάρτιο. Το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας αναφέρει ότι ναι μεν Μπάιντεν και Άγκυρα εξέφρασαν ικανοποίηση για τις εξελίξεις, εν τούτοις η τουρκική πλευρά υποστήριξε πως υπάρχουν μηνύματα για καθυστέρηση σε κάποια κρίσιμα σημεία των διαπραγματεύσεων «λόγω ζητημάτων εσωτερικής πολιτικής εντός της ε/κ πλευράς».

Φανταζόμαστε ότι ο κύριος Μπάιντεν δεν διαφώνησε, αλλά αυτό είναι μια άλλη κουβέντα. Η τουρκική κυβέρνηση –ή, μάλλον, το τουρκικό καθεστώς– καθιστά σαφές ότι δεν θέλει λύση στο Κυπριακό, ό,τι κι αν υποστηρίζουν οι κύκλοι που θεωρούν μελλοντικό εταίρο μας την κατοχική δύναμη. Η Άγκυρα καθιστά σαφές ότι θεωρεί δίκαιες τις απαιτήσεις της, γι’ αυτό επιθυμεί μια λύση (τύπου ΔΔΟ) που θα την εδραιώνει ως κυρίαρχο στον βορρά και συγκυρίαρχο στον νότο. Γι’ αυτό επιχειρεί να πείσει τη διεθνή κοινότητα ότι οι Ε/κ δεν θέλουν λύση, ότι σε αυτούς οφείλεται η καθυστέρηση, ότι είναι αδιάλλακτοι, όπως απέδειξαν το 2004.

Το κακό της όλης υπόθεσης είναι πως οι μεγάλες δυνάμεις, οι ΗΠΑ στην προκειμένη περίπτωση, ακολουθούν τις βουλές της τουρκικής κυβέρνησης. Συντηρούν την ψευδαίσθηση ότι οι κακοί Ελληνοκύπριοι θέλουν να έχουν όμηρους τους καημένους Τουρκοκύπριους, γι’ αυτό δεν θέλουν εγγυήσεις, γι’ αυτό δεν επιθυμούν παραμονή εποίκων, γι’ αυτό δεν συμφωνούν με πληθυσμιακές και περιουσιακές πλειοψηφίες, γι’ αυτό ψήφισαν ΟΧΙ το 2004. Αγνοούν παντελώς το γεγονός ότι η Κύπρος είναι ημικατεχόμενη, ότι το ψευδοκράτος είναι παράνομο, ότι η Τουρκία ευθύνεται για τη μη λύση του Κυπριακού. Αγνοούν το γεγονός ότι η Τουρκία, με ή χωρίς εγγυήσεις (διότι φαίνεται να συζητά το εν λόγω κεφάλαιο), θέλει να παραμείνει εσαεί στο νησί, όσο κι αν χασκογελούν οι «εγγυητές της ΔΔΟ».

Ειλικρινά, δεν γνωρίζουμε αν ο κύριος Μπάιντεν θα πιέσει την ε/κ πλευρά για λύση τον Μάρτιο, όπως απαιτεί η Άγκυρα. Ούτε γνωρίζουμε τι είπαν με τον κύριο Νταβούτογλου πίσω από τις κλειστές πόρτες. Αυτό που γνωρίζουμε είναι πως αυτή που πρέπει να υποχωρήσει είναι η Τουρκία. Αυτή διατηρεί κατοχικό στρατό στο νησί, αυτή έκανε εισβολή πριν 42 χρόνια, αυτή ακόμα έχει σε ομηρία τόσες χιλιάδες Τουρκοκύπριους. Αν είναι τόσο δυσνόητο, λυπούμαστε, όμως οι παραφιλολογίες πρέπει κάποτε να τελειώσουν. Η Τουρκία δεν θέλει λύση του Κυπριακού, κάτι το οποίο δεν έχει να κάνει μόνο με τις εγγυήσεις. Αν ήθελε, θα αποχωρούσε οικειοθελώς από το 37% των εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Θα αναγνώριζε το μόνο νόμιμο κράτος στο νησί και θα σταματούσε τις προκλήσεις και τον εποικισμό. Οπότε αυτήν πρέπει να πιέσει ο Τζο Μπάιντεν και όχι τους Ελληνοκύπριους, που προσπαθούν να επιβιώσουν εδώ και χρόνια υπό τη συνεχή απειλή του τουρκικού καθεστώτος. Που γνωρίζουν πως λύση είναι η καθολική λευτεριά των κατεχόμενων χωριών τους και όχι η τουρκικής επινόησης Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, η νομιμοποίηση της εισβολής, η αναβάθμιση του ψευδοκράτους και η αιώνια τουρκική κυριαρχία στο νησί, με ή χωρίς «εγγυήσεις», μέσω ή όχι της ΕΕ. Πόσο πιο απλά να το πούμε;

Υ.Γ. Όσο για τη σημειολογία, ψάχνοντας στο διαδίκτυο δεν βρήκαμε ούτε μια φωτογραφία από τη συνάντηση Μπάιντεν-Νταβούτογλου, όπου στο φόντο να «παρακολουθεί» άγρυπνος ο Κεμάλ Ατατούρκ. Σύμφωνα με άλλες φωτογραφίες, ο Άντρος Κυπριανού δεν είχε καμιά αντίρρηση να προβάλει (;) τα αιτήματα του κυπριακού Ελληνισμού παρέα με τον πατέρα του τουρκικού κράτους.

Top