You are here
Home > ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ > …και ο Κασουλίδης το βιολί του!

…και ο Κασουλίδης το βιολί του!

Του Γιώργου Τάττη

Σε ένα παράλληλο σύμπαν που όλα θα βαίναν καλώς, ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν θα υιοθετούσε πάγιες θέσεις της Τουρκίας. Αυτό που είναι ακόμη πιο εξοργιστικό είναι και ο τρόπος που προσπαθούν να τις περάσουν στον Κυπριακό λαό. Ύπουλος, προβοκατόρικος, με μία ηλίθια τακτική που μόνο οι αδαείς μπορούν να χάψουν. Ενόσω μιλάει για τις διαπραγματεύσεις και για τις υποτιθέμενες συγκλίσεις και αποκλίσεις, που ακόμη δεν καταλάβαμε γιατί εξακολουθούν να εμπαίζουν τον κόσμο, αφού γι ‘αυτούς όλα θα μετατραπούν σε συγκλίσεις όταν έρθει το σωστό “timing”, «ρίχνει» ενώπιων όλων στην συνάντησή του στις ΗΠΑ και το ενεργειακό, λέγοντας ότι «η όποια ανακάλυψη φυσικού αερίου θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και την ευημερία του συνόλου του Κυπριακού λαού» και «θα περιλαμβάνει τις χρηματικές εγγυήσεις για χρηματοδότηση του κόστους των αποζημιώσεων από τη λύση». Σε ένα συρφετό από αποκαλύψεις και δηλώσεις, μπαίνει κι αυτό το τεράστιας σημασίας ζήτημα με έναν υπόγειο τρόπο για να μην προκαλέσει αντιδράσεις, που όπως θα πούμε και παρακάτω, περιλαμβάνει ένα σωρό από νοήματα και αντιλήψεις.

 Ακολούθως, εμμέσως πλην σαφώς, δηλώνει ότι κατανοεί που ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ θέλει πάση θυσία να λύσει το πρόβλημα πριν την λήξη της θητείας του, λες και οι ζωές μας είναι ένα προσωπικό στοίχημα κάποιου γραβατωμένου  δήθεν ειρηνιστή, που θεωρεί ότι ειρήνη είναι να επικροτεί την υποτιθέμενη καλή στάση της Τουρκίας και του Ερντογάν στις συνομιλίες για το Κυπριακό. Παράλληλα, παραδόξως για κάποιους δήθεν ειρηνιστές, θιασώτες των εκ θεμελίων εξουσιαστικών και ιεραρχικών συνομιλιών, σύσσωμος ο δημοκρατικός κόσμος, από τον «νεκρό» Μοχάμεντ Άλι, μέχρι τους Κούρδους επαναστάτες και τους Ευρωπαίους επικριτές της επιθετικής πολιτικής της Άγκυρας, εναντιώνονται στην ηγεμονική στάση των Τούρκων και τους στέλνουν εκεί που τους αξίζει. Από τον κ. Κασουλίδη και τους υποστηρικτές του, αριστερούς και δεξιούς εδώ στο νησί, δεν περιμέναμε και τίποτα καλύτερο. Έχει δηλώσει αισχρότητες και αισχρότητες, και απορούμε ακόμη πως ένας ο οποίος υποστήριξε ξεδιάντροπα την κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας  -όχι ότι οι άλλοι δεν το κάνουν, τουλάχιστον όμως με πιο διακριτικό τρόπο – είναι σε μία τόσο κομβικής φύσεως θέση.

Επί της ουσίας, ο Υπουργός Εξωτερικών μας είπε ότι εμείς θα πληρώσουμε την παράνομη εισβολή. Μας κλέψανε τα σπίτια, τις περιουσίες μας, τη συλλογική μας μνήμη και ιστορία, και τώρα θα κληθούμε να τους πληρώσουμε κι από πάνω, με τους πόρους που δικαιωματικά ανήκουν στη νόμιμη Κυπριακή Δημοκρατία και στους νόμιμους πολίτες της. Αυτό δεν ήταν και ο σκοπός τους εξάλλου, έτσι; Και όχι, το «νόμιμο», δεν είναι σχετικό. Ας ανατρέξουν στις συμφωνίες και στις νομοθεσίες που οι ίδιοι επικαλούνται και θα δουν ποιοι είναι οι νόμιμοι σε αυτόν εδώ τον πονεμένο τόπο. Συμπερασματικά, ενώ μία σοβαρή εξωτερική πολιτική θα επιδίωκε να καταδείξει το λογικό, που δεν είναι άλλο από την ανάδειξη της φύσης του προβλήματος ως παράνομη εισβολή και κατοχή από ένα κράτος που δεν έχει καμία ιστορική σχέση με τον τόπο, και να επιδιώξει την αποζημίωση από τον αληθινό υπαίτιο που δεν είναι άλλος από την Τουρκία (και αυτό πλέον φαίνεται περίεργο με την λογική της και καλά «πολιτικής ορθότητας» και ως εκ τούτου, της αποδοχής της μοίρας μας ως μόνιμους επαίτες), έρχεται να αλλάξει η ίδια την κυρίαρχη και αποδεχτή από όλους (πλην της Τουρκίας) ιστορική αφήγηση για το πρόβλημα. Εξωφρενικό; Μόνο αν ξέρεις τι σου γίνεται και δεν είσαι εξαρτημένος από πάσης φύσεως ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς και πολιτικές, εις βάρος πάντα του τόπου και του λαού του.

Επίσης, αυτό δεν είναι κάτι το οποίο δεν έχει τη δική του εσωτερική λογική. Ποια είναι; Το ότι το κύριο μέλημα είναι οι αποζημιώσεις και όχι ο επαναπατρισμός των προσφύγων. Το περιουσιακό είναι το κακό αγκάθι που καταστρέφει το μομέντουμ. Θα μείνει να συζητηθεί στο τέλος προφανώς, αφού αποδεχτούν οι «εγκληματίες» Ε/κ τη μοίρα τους, που τους θέλει να πληρώνουν τις αποζημιώσεις. Μετά, δεν θα μένει και τίποτα να συζητηθεί, όταν όλα καταλαγιάσουν και πάρουν την τροπή τους. Οι πρόσφυγες, δεν θα μπορούν να ανακτήσουν τις περιουσίες τους και θα κληθούν να πληρώσουν για τις χαμένες τους περιουσίες. Αυτό μήπως δεν είναι και η ουσία της λύσης Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας; Μόνο έτσι θα παραμείνει το Τ/κ κρατίδιο πληθυσμιακά Τουρκοκυπριακό (και Τουρκικό, με τους εποίκους που θα παραμείνουν). Όταν δεν επιστρέψουν οι πρόσφυγες πίσω στα σπίτια και στα χωριά τους. Τώρα, μάθαμε (όχι πως δεν το γνωρίζαμε) και κάτι καινούργιο. Ότι θα πληρώσουμε και τα σπασμένα.

Το ζήτημα τώρα είναι άλλο. Εμείς, ερωτηθήκαμε για αυτό; Εμείς, δεν έχουμε δικαίωμα να διαλέξουμε εάν προτιθέμεθα να παραχωρήσουμε τον φυσικό μας πλούτο στην Τουρκία ουσιαστικά, αλλά και στην Ευρώπη; Ακόμη και οι ψηφοφόροι του Δημοκρατικού Συναγερμού, δεν είδαν καμία τέτοια προεκλογική πρόταση. Όπως δεν είδαν φυσικά και για το κούρεμα των καταθέσεων. Η δημοκρατία τους νοσεί. Κανένας δεν εξουσιοδότησε τον Κασουλίδη να κλέβει αυτά που δικαιωματικά μας ανήκουν. Κανένας δεν εξουσιοδότησε τον Αναστασιάδη να χαριεντίζεται με τον φίλο του τον Μουσταφά και τον Ταγίπ, σε συναντήσεις με τους ΟΗΕδες. Εξού και η ψεύτικη «οργή» του την επομένη των βουλευτικών εκλογών, όπου και ο κόσμος τους τιμώρησε. Τώρα, δεν έγινε κάτι για να τον εξοργίσει;

Top