You are here
Home > ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ > Επικίνδυνοι λόγω αφέλειας

Επικίνδυνοι λόγω αφέλειας

Του Γιώργου Λαγάκου

Τα καλοκαίρια σε αυτό το νησί, ήταν πάντα καταστροφικά. Κι όσο μεγαλώνουμε, οι μαύρες εθνικές επέτειοι και καταστροφές πληθαίνουν, ενώ οι χαρακιές στο σώμα της πατρίδας μας πολλαπλασιάζονται. Φυσικά, η ζωή δεν σταματάει εδώ και όλα ακολουθούν μια γραμμική πορεία. Οφείλουμε όμως, μετά από κάθε καταστροφή να αναλογιζόμαστε και να συζητάμε τα κακώς έχοντα. Σήμερα όμως δεν θα αναλύσουμε την έλλειψη συντονισμού, τα οικονομικά προβλήματα και την έλλειψη σχεδιασμού που έφεραν την πύρινη καταστροφή. Θα σταθούμε σε ένα άλλο κομμάτι, που συνδέεται άρρηκτα με το Κυπριακό αλλά και γενικότερα με την πολιτική και κοινωνική αντίληψη που αναπτύσσεται στο νησί. Μια αντίληψη, που δυστυχώς πλέον ακροβατεί σε ένα σχοινί, φλερτάροντας με την καταστροφή.

Μόλις ανακοίνωσε η τουρκική κυβέρνηση την ετοιμότητα της να αποστείλει πτητικά μέσα πυρόσβεσης στην Κύπρο, ακούστηκαν οι «σωτήριες» φωνές: «Πρόεδρε ανέλαβε την ευθύνη σου», «Δέξου την βοήθεια», «Σώσε τον τόπο σου». Η κυβέρνηση απάντησε με τον καταλληλότερο τρόπο. Αποδέχτηκε τη βοήθεια υπο την προϋπόθεση πως τα τουρκικά πτητικά μέσα θα ενταχθούν υπό τον συντονισμό της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και όπως ήταν αναμενόμενο, ο νεοσουλτάνος, διά στόματος Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δεν το αποδέχτηκε αναφέροντας μάλιστα πως «οι Ε/Κ θέλουν να προσγειώσουμε τα αεροπλάνα μας στις περιοχές τους. Αυτό δεν θα γίνει». Οι φωνές όλων αυτών που ούρλιαζαν για τη βοήθεια που δεν δεχόμαστε από την Τουρκία έγιναν ακόμη πιο έντονες – με κάποια σχόλια να είναι τραγελαφικά. Δεν θα συζητήσουμε το ότι η Τουρκία κατέχει με την χρήση όπλων και βίας τη μισή Κυπριακή Δημοκρατία. Δεν θα συζητήσουμε το ότι καταπατά όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα στο νησί. Είμαστε υπέρμαχοι του ρεαλισμού στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τα πράγματα. Και δυστυχώς όλοι όσοι επιθυμούσαν την κάθοδο τουρκικών αεροπλάνων πυρόσβεσης στο νησί χωρίς συντονισμό, είναι τόσο επικίνδυνοι όσο όλοι αυτοί που κατά καιρούς κατηγορούν και συκοφαντούν σε σημείο που ξεπερνούν την εγκληματική αφέλεια. Και εξηγούμε:

1. Τα πτητικά μέσα πυρόσβεσης για να δράσουν απαιτείται πλήρης συντονισμός με τις επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης για το πού, πότε και πώς να επιχειρήσουν σε μια περιοχή. Άρα το να κινείται ελικόπτερο ή αεροπλάνο πυρόσβεσης άναρχα στον ουρανό και να πετάει νερό όπου κρίνει πως αυτό είναι σωστό, μάλλον θα είχε καταστροφικές συνέπειες τόσο για τις επίγειες δυνάμεις όσο και για την πυρκαγιά.
2. Τα αεροπλάνα δεν σηκώνονται σε δικό τους ελεύθερο χρόνο. Απαιτείται άδεια, συγκεκριμένη αποστολή και ενημέρωση για να μπορεί να κινείται ελεύθερα και να ακολουθεί το πτητικό του πρόγραμμα. Στην περίπτωση που ένα αεροπλάνο κινείται πάλι στο δικό του χρόνο ή χώρο χωρίς συντονισμό τότε αυξάνει το κίνδυνο για μια αεροπορική και όχι μόνο τραγωδία.
3. Τα συντονιστικά κέντρα είναι υπεύθυνα να κατευθύνουν τις ομάδες πυρόσβεσης εκεί που πρέπει και χρειάζεται δύναμη. Είναι υπεύθυνα να κάνουν καταμερισμό των δυνάμεων τους ανάλογα με την επικινδυνότητα. Το να υπάρχει μια ομάδα πυρόσβεσης που αν επιθυμεί συντονίζεται με τους υπόλοιπους, τότε για ακόμη μια φορά έχεις κάνει μια τρύπα στο νερό, την ώρα που απαιτείται πλήρης σοβαρότητα και συντονισμός.

Εν ολίγοις, οι κίνδυνοι από την κάθοδο τουρκικών μεσών πυρόσβεσης στην Κύπρο ήταν πολύ μεγάλοι, με τραγικότατες συνέπειες. Οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί και να δείχνουμε την ανάλογη σοβαρότητα. Δυστυχώς, μέσα στην προσπάθεια τους να δείξουν κάποιοι πως ήρθε ο καιρός για λύση, αντιδρούν με τέτοιο τρόπο, που δεν εκθέτει μόνο τους ίδιους αλλά και όλους εμάς. Ταυτόχρονα, η παρορμητική τους αντίληψη και η αποδοχή κάθε τουρκικής πρότασης χωρίς οποιαδήποτε δεύτερη σκέψη τους μετατρέπει και σε εν δυνάμει επικίνδυνους υπηκόους λόγω αφέλειας ή παρορμητισμού. Συνειρμικά, αναφερόμενοι σε όλα αυτά, μας έρχονται στο μυαλό κι άλλα γεγονότα. Το εξώφυλλο της εφημερίδα «Πολίτης» με τον τίτλο «Ελπίζει η Κύπρος» μετά την εκλογή Ερντογάν στην Τουρκία. Το πρόσφατο περιστατικό με τους μεθυσμένους Τ/Κ που αφού προκάλεσαν σωματοφύλακες νυκτερινού μαγαζιού στην Αγία Νάπα και αφού οι δεύτεροι τους επιτέθηκαν, αποφασίστηκε να ονομαστεί «ρατσιστική και εθνικιστική» επίθεση με διάφορους να σκίζουν τα ιμάτια τους. Δυστυχώς κινείστε στο άλλο άκρο. Σε αυτό που κατηγορείτε. Είστε έτοιμοι στο όνομα της «προοδευτικότητας» να προβείτε σε τέτοιες καταστροφικές ενέργειες που πραγματικά θα μπορούσαν να αποβούν μοιραίες και μη αναστρέψιμες. Για αυτό πατήστε φρένο.

Η ελευθερία και η δικαιοσύνη δεν κερδίζονται με ετσιθελισμούς και κινήσεις εντυπωσιασμού χωρίς νόημα. Αν επιθυμείς την ελευθερία τότε διεκδίκησε την στην ολότητα της με σοβαρότητα. Και όχι σαν κακομαθημένο παιδί που θέλει να γίνει το δικό του.

Top