You are here
Home > ΑΠΟΨΕΙΣ > «Όποιος σας πει ότι η λύση θα είναι δίκαιη, δεν λέει την αλήθεια»

«Όποιος σας πει ότι η λύση θα είναι δίκαιη, δεν λέει την αλήθεια»

Του Αλέκου Μιχαηλίδη

Μα δεν πειράζει, καλή καρδιά,
έξω απ’ άδικο κι εβίβα, βρε παιδιά.

Το πιο πάνω δεν το είπε ούτε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ ούτε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ ούτε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών ούτε ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων ούτε κανένας εκπρόσωπος του κακού «απορριπτικού χώρου». Το πιο πάνω το είπε σε μια πρωτοφανή έκρηξη ειλικρίνειας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, όπως φαίνεται και στο βίντεο. Μάλιστα. Ο άνθρωπος που είναι δίπλα από τον Πρόεδρο σε όλη την πορεία των συνομιλιών ξεκαθάρισε ότι η «λύση», που πολλοί παρουσιάζουν ως παράδεισο, δεν θα είναι δίκαιη.

Κι όχι μόνο τούτο, αλλά ακόμα και ότι όποιος λέει το αντίθετο είναι ψεύτης. Άρα κι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης; Όλα αυτά σε προχθεσινή εκδήλωση για το Κυπριακό, δυο 24ωρα πριν την ενημέρωση της βουλής από τον Πρόεδρο και με αφορμή το βιβλίο του Κωστή Χατζηκωστή Έξι προεδρικά πορτραίτα και κατόπιν ερώτησης από το κοινό για το αν θα είναι δίκαιη η λύση του Κυπριακού.

Δεν έχει καμιά σημασία αν η «λύση» ονομάζεται «Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία» ή «Κύπρος, χώρα των θαυμάτων» τελικά. Αυτό που έχει σημασία είναι το κατά πόσον εκείνοι που διαπραγματεύονται (και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος) πιστεύουν ότι θα πετύχουν μια δίκαιη λύση για ολόκληρο τον κυπριακό λαό. Και φαίνεται ότι δεν έχουν τέτοιες ψευδαισθήσεις. «Θέλω να είμαι ειλικρινής», δήλωσε έντονα ο Νίκος Χριστοδουλίδης, «η λύση δεν θα είναι δίκαιη», για να συντρίψει τα επιχειρήματα όσων προβάλλουν τη ΔΔΟ σαν το ευτυχισμένο τέλος ενός περιπετειώδους ταξιδιού, σαν την Ιθάκη της Κύπρου.

Βέβαια, κάποιοι δεν θέλαμε «παπά» να μας πει ότι η «λύση» που αχνοφαίνεται στο ομιχλώδες τοπίο των διαπραγματεύσεων δεν θα είναι ούτε βιώσιμη ούτε δίκαιη. Άλλωστε, απλά και λαϊκά, πόσο δίκαιη θα είναι μια λύση όπου το θύμα θα συνεχίσει να προσπαθεί να επιβιώσει με νομιμοποιημένα πια τα εγκλήματα που έγιναν εις βάρος του; Πόσο δίκαιη θα είναι μια λύση όπου εδάφη θα παραμείνουν διαχωρισμένα, όπου ένας λαός θα ζει σε δύο ζώνες κι όχι μαζί (ή birlikte;), όπου η Τουρκία θα συνεχίσει να κυριαρχεί σε τμήμα του νησιού που η ίδια κατέχει παράνομα μέχρι σήμερα, όπου δεν θα επιστρέψουν όλοι οι πρόσφυγες στα σπίτια τους;

Πράγματι, «όποιος σας πει ότι η λύση θα είναι δίκαιη, δεν λέει την αλήθεια», σύμφωνα με τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Γιατί όσο διαλλακτικός κι αν παρουσιάζεται ο εκάστοτε κατοχικός ηγέτης (όχι ο Ακιντζί προφανώς), πάντα θα υπάρχει η Μόρφου και η εύφορη γη της. Όσο κι αν ευθυγραμμιστούν τα άστρα, πάντα θα υπάρχει ένας νεοσουλτάνος που θα απαιτεί «νομιμοποίηση» του εποικισμού, που θα διατάσσει «ούτε βήμα πίσω», που θα καρφώνει κρικέλια στη γη, όχι για να την πάρει και να φύγει, αλλά για να την αλυσοδέσει στο τρομακτικό άρμα της Τουρκίας. Αλλ’ όμως, εφόσον παραδέχεται (τόσο έντονα κιόλας) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πως η λύση δεν θα είναι δίκαιη, με ποιο σκεπτικό συνεχίζει να μετέχει μιας κυβέρνησης που «εργάζεται» για μια άδικη (και προφανώς μη βιώσιμη) διευθέτηση του Κυπριακού; Και παρεμπιπτόντως, υπάρχει η πεποίθηση εντός Προεδρικού πως ο λαός θα αποδεχτεί μια άδικη λύση, μια λύση που δεν θα εφαρμόζει τις τέσσερις βασικές ελευθερίες (κι όχι κάποιες απ’ αυτές), που δεν θα εφαρμόζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, που δεν θα εγγυάται την ασφάλεια και το μέλλον, που δεν θα δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους πρόσφυγες, Κερυνειώτες, Μορφίτες, Καρπασίτες, Αμμοχωστιανούς, να επιστρέψουν επιτέλους στα δικά τους σπίτια; Πλανώνται πλάνην οικτράν. Τα παιδιά μας θα γελάσουν στη Ζώδια, στο Κάρμι, στην Κώμα του Γιαλού, στο Πυρόι, στην Τύμπου, στην Ακανθού, στον Καραβά και στο Δίκωμο. Ό,τι κι αν χρειαστεί…

Top