You are here
Home > ΑΠΟΨΕΙΣ > Το άδειο μας πρόσωπο η «ΤΔΒΚ» το εξαργυρώνει

Το άδειο μας πρόσωπο η «ΤΔΒΚ» το εξαργυρώνει

Του Αλέκου Μιχαηλίδη

Τώρα,
που μ’ έχουν κάνει ακροβάτη
πάνω σε σάπιο νήμα
και περιμένουν
και περιμένουν από κάτω
το μοιραίο μου βήμα.

ΤΡΥΠΕΣ

Για πρώτη φορά, λοιπόν, Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας συμμετέχει στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός. Για πρώτη φορά, επίσης, συμμετέχει στο Νταβός κατοχικός ηγέτης, δήθεν με την ιδιότητα εκπροσώπου κοινότητας (;), αλλά απολαμβάνοντας τα ίδια «προνόμια» με τους αναγνωρισμένους Προέδρους. Πάντως, εδώ στην κατεχόμενη Κύπρο δεν θεωρούμε και πολύ σημαντικό το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει τον ίδιο χρόνο τοποθέτησης (5 λεπτά) με τον Μουσταφά Ακιντζί ή που θα συναντήσουν κι οι δύο τον Τζο Μπάιντεν. Δεν έγινε και κάτι, ρε παιδί μου.

Ούτως ή άλλως, ο «πολυμήχανος» Έσπεν Μπαρθ Άιντα μερίμνησε ούτως ώστε, επειδή δεν πέτυχε και την πενταμερή, στη διάρκεια των εργασιών του Φόρουμ να βρεθούν στον ίδιο χώρο Μπαν Κι Μουν, Νταβούτογλου, Ακιντζί και Αναστασιάδης, όλως τυχαίως. Όλο και κάποια χειραψία θα πέσει, για να βλέπει ο κοσμάκης και να θορυβείται. Αυτό βοηθά στην επίλυση του Κυπριακού;

Τέλος πάντων, αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία δεν είναι πλέον το πού πάει ο Ακιντζί, αλλά με ποιο καθεστώς. Στήθηκε μια ολόκληρη επιχείρηση αναβάθμισης του ψευδοκράτους (ή του ίδιου του Μουσταφά;) κι εμείς παίζουμε το ίδιο παράφωνο βιολί του «σιγά τα ωά», λες και ο Μουσταφά είναι φίλος μας και θέλει το καλό μας. Προς το παρόν, γι’ αυτό που συνεχίζει να εργάζεται δεν είναι η επίλυση του Κυπριακού και η εξεύρεση μιας βιώσιμης (ας αφήσουμε το δίκαιης) λύσης, αλλά η μετατροπή της «ΤΔΒΚ» σε κράτος.

Εξ ου και η φανταστική δήλωση (που άλλαξε μετά) πως στο Νταβός «για πρώτη φορά συμμετέχει η «ΤΔΒΚ» σε επίπεδο ηγέτη», πράγμα που έκανε κατανοητό το πιο πάνω. Δεν πάει δηλαδή ο Ακιντζί για να πείσει το παγκόσμιο ότι θέλει λύση (κι ας το διαψεύσουν οι επικοινωνιολόγοι του), αλλά για να πείσει το παγκόσμιο πως είναι ηγέτης κράτους. Σ’ αυτό τον βοηθά ο ΟΗΕ κι ο κύριος Μπάιντεν, τον είχε βοηθήσει ο Κέρι, ο Χάμοντ, ο Γιούνγκερ. Όλοι, με ένα περίεργο χαμόγελο, σαν αυτό του Νίκολσον στη «Φωλιά του Κούκου». Φαντάζει πιο σώφρων ο τελευταίος, πάντως.

Εμείς τον χαβά μας, το μομέντουμ να ’ναι καλά. «Ισοβαθμίζουν» την Κυπριακή Δημοκρατία με το κατοχικό καθεστώς κι εμείς ρητορικά διερωτόμαστε: «Όταν τον βλέπουμε στην Κύπρο δεν αναβαθμίζεται και αν τον δούμε στο Νταβός, θα τον αναβαθμίσουμε;» (διά στόματος Αβέρωφ Νεοφύτου). Από τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, λοιπόν, μέχρι τον Πρόεδρο του ΑΚΕΛ κι από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη μέχρι τον τελευταίο υποψήφιο βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος, απορούν γιατί ενοχλεί που ο Ακιντζί συμμετέχει στο Φόρουμ του Νταβός. Απορούν, γιατί έχουν κόψει δεσμούς με την πραγματικότητα, γιατί διαλαλούν γεμάτοι αυτοπεποίθηση ότι το 2016 είναι έτος «λύσης» κι ούτε που περνά απ’ το μυαλουδάκι τους τι θα γίνει μετά, αν δεν έρθει ο «παράδεισος» που υπόσχονται. Δεν καταλαβαίνουν, μέσα στη χαρά τους, πως ο «συνομιλητής» μας, ενόσω συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις, αναβαθμίζει νυχθημερόν το ψευδοκράτος, θεμελιώνει την κατοχή και δρα σαν σουλτάνος με χαρέμια και φιλέτα γης. «Χάνουμε λάδια». Σε λίγο, θα χαϊδεύουμε τα άρματα του κατοχικού στρατού σαν αδέσποτα κουτάβια, σε λίγο θα δώσουμε στον Ακιντζί δωμάτιο στο Προεδρικό Μέγαρο και θα δουλεύουμε σε βάρδιες ως «ρουμ σέρβις», μήπως και τελειώσει η σαμπάνια του «τρελού βασιλιά»…

Top