You are here
Home > ΑΠΟΨΕΙΣ > Τι γυρεύεις στην Τουρκία, Μουσταφά;

Τι γυρεύεις στην Τουρκία, Μουσταφά;

Του Αλέκου Μιχαηλίδη

Τι γυρεύεις μες στην Κίνα, Τσάκι Τσαν;
Οι γροθιές σου εκατομμύρια τσάκισαν.
Μην ξεχνάεις πως κι εσύ ’σαι κιτρινιάρης
και το μπούμερανγκ στη μούρη θα το πάρεις.

Μ. ΡΑΣΟΥΛΗΣ

Δύο μέρες μετά την επέτειο της έναρξης του ένοπλου εθνικού απελευθερωτικού αγώνα του Κουρδιστάν και λίγες ώρες μετά την απαγόρευση της κυκλοφορίας της φιλοκουρδικής εφημερίδας Ozgur Gundem και τη σύλληψη 24 δημοσιογράφων από το φασιστικό καθεστώς Ερντογάν, ο Μουσταφά Ακιντζί (ο ειρηνοποιός) προσγειωνόταν στην Άγκυρα για να συναντηθεί με τον αρχηγό των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και φυσικά με τον νεοσουλτάνο Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Πώς συνδέονται τα παραπάνω; Υπομονή. Εκείνο που ενδιαφέρει το άρθρο είναι το τι πήγε να κάνει ο κατοχικός ηγέτης στην Άγκυρα. Όχι πως τρέφουμε κι εμείς αυταπάτες για το από ποιον «παίρνει γραμμή» ο κύριος Ακιντζί, απλώς και χάριν της συζήτησης εκφράζουμε την εξής απορία: Ο δολοφόνος των Κούρδων, ο αντιδημοκράτης, ο νεοσουλτάνος και ισλαμοφασίστας, ο «προστάτης» του ψευδοκράτους και της τουρκικής κατοχής θα αποφασίσει για την ασφάλεια του νησιού και δη για τη λύση του Κυπριακού; Και αυτό ζητά ο Μουσταφά Ακιντζί, κατόπιν δικού του αιτήματος;

Θέλουμε, λοιπόν, να αναδείξουμε μέσω αυτών των γραμμών, ότι ο φίλος του προέδρου Αναστασιάδη και ταυτόχρονα εκπρόσωπος της κατοχής, Μουσταφά Ακιντζί, δεν κάνει βήμα χωρίς την άδεια του καθεστώτος Ερντογάν, εξ ου και δεν λύνεται το Κυπριακό με γκαλά και «προπόσεις» στη νεκρή ζώνη. Εξ ου και δεν λύθηκε το πρόβλημα από τις πρώτες μέρες της «προεδρίας» του δικού μας Μουσταφά Ακιντζί. Εξ ου και αποτελούν προϊόντα παραλογισμού οι ιαχές περί τσακωμών ανάμεσα σε Άγκυρα και Ακιντζί, ενώ είναι γνωστός ο ρόλος του δεύτερου στην Κύπρο. Δεν αποτελεί έναν εκλεγμένο ηγέτη, αλλά τον εκπρόσωπο της κατοχής, όσες πολύχρωμες σημαίες κι αν υψώσει στον ουρανό της κατεχόμενης Λευκωσίας.

Ενώ, παράλληλα, τουρκικό δικαστήριο απαγόρευε την κυκλοφορία της φιλοκουρδικής εφημερίδας Ozgur Gundem, κατηγορώντας την για προπαγάνδα υπέρ του PKK, ο Μουσταφά Ακιντζί επαναλάμβανε την αξίωση για παραμονή των εγγυήσεων, επειδή αυτό απαιτεί ο «τ/κ λαός». Δυόμισι ώρες συζήτησαν Ακιντζί και Ερντογάν περί δικαιωμάτων και ασφάλειας της τ/κ πλευράς. Αν και δεν γνωρίζουμε τι πραγματικά ειπώθηκε, φανταζόμαστε ότι η ασφάλεια της τ/κ πλευράς προσκρούει στο δίκαιο και δεν συνάδει με την ασφάλεια της ε/κ πλευράς. Άλλωστε, η ίδια η τουρκική πλευρά επιμένει στη δική της «διζωνικότητα» και στα «διχοτομικά» της πάθη, αναφερόμενη σε δύο λαούς, δύο κυβερνήσεις, δύο αστυνομίες.

Όσο ψυχρή κι αν ήταν, επομένως, η υποδοχή του Ταγίπ Ερντογάν στον Μουσταφά Ακιντζί στα σκαλοπάτια του βασιλικού σαραγιού του, τόσο ζεστές είναι οι κοινές τους απόψεις στο θέμα των εγγυήσεων, χωρίς να λαμβάνουν κιόλας υπ’ όψιν τα πραγματικά θύματα αυτού του νησιού, τους Ελληνοκύπριους. Διότι, όπως φαίνεται, δεν κατέστη σαφές ούτε από τον πρόεδρο Αναστασιάδη ούτε από τη διαπραγματευτική μας ομάδα ότι δεν νοείται λύση υπό τουρκική κηδεμονία και με νόμιμη πια ομηρία της Κύπρου, ενώ υπάρχει και το προηγούμενο του σχεδίου Ανάν, το οποίο αρκετοί (κάποιοι εντός και κάποιοι εκτός Προεδρικού) θεώρησαν πανάκεια πριν δώδεκα χρόνια. Πρέπει, ωστόσο, έστω και τώρα, πριν ανακοινώσει η ίδια η ιστορία το τέλος μας, να κατανοήσουν εκείνοι που παίζουν το μέλλον των παιδιών μας λες και ψάχνουν Πόκεμον μες στα άγρια μεσάνυχτα, ότι το Κυπριακό δεν είναι ζήτημα φίλων και εχθρών, αλλά ζήτημα εισβολής και κατοχής τελεία και παύλα. Κι αν δεν το καταλαβαίνουν, να αναζητήσουν τα διδάγματα στις 15 Αυγούστου 1984, όταν οι Κούρδοι ξεκίνησαν έναν ωραίο εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα, με τη βοήθεια της δικής μας Παναγιάς και ενάντια στις οποιεσδήποτε «εγγυήσεις» του τουρκικού φασιστικού κράτους. Αλλιώς, θα καταντήσουμε μετά από χρόνια να παρακαλούμε το τ/κ συνιστών κρατίδιο για ολιγόωρο δανεισμό «φιλέτου γης», ούτως ώστε να μπορέσουμε να μνημονεύσουμε την «αλύτρωτη πατρίδα» μας. ΟΧΙ. Εμείς πλευρά διαλέξαμε προ πολλού. «Εμείς τζειαμαί, ελιές τζιαι τερατσιές πάνω στον ρότσον τους».

Top