You are here
Home > ΑΠΟΨΕΙΣ > Μαϊάμι της Μεσογείου η Κύπρος που οι εμπόροι τη μισούνε…

Μαϊάμι της Μεσογείου η Κύπρος που οι εμπόροι τη μισούνε…

Του Αλέκου Μιχαηλίδη

[…] Ενώ εμείς το μόνο που διαθέτουμε είναι οι καλύβες και τα πεζούλια μας.
Αυτά, αντίθετα από το κεφάλαιο που τρέχει, όπου βρει κέρδη,
δεν μπορούν να κινηθούν και παραμένουν μέσα στη χώρα που κατοικούμε. […]

ΑΡΗΣ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗΣ (Ο λόγος στη Λαμία)

Στον απόηχο της δήλωσης του Μουσταφά Ακιντζί περί Μόρφου και σχεδίου Ανάν (δεν δικαιούται, λέει, η ε/κ πλευρά να αποδέχεται επιλεκτικά σημεία από τη στιγμή που απέρριψε το σχέδιο), διαβάσαμε είδηση της Hurriyet, στην οποίαν αναφέρεται συμφωνία Τούρκων και Τουρκοκύπριων εργολάβων για την ανοικοδόμηση των Βαρωσίων μετά την επίλυση του Κυπριακού. Και τώρα τι θα γενούμε χωρίς επενδύσεις, η πόλη-φάντασμα ήταν μια κάποια λύσις, θα ειρωνευόταν ο Καβάφης όσους ετοιμάστηκαν να κτίσουν ξενοδοχεία μετά την οποιανδήποτε «λύση».

Υπό τον τίτλο «Εκστρατεία για την πόλη-φάντασμα των Βαρωσίων», λοιπόν, η εφημερίδα σημειώνει ότι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Εργολάβων Τουρκίας (ΤΜΒ) υπέγραψαν πρωτόκολλο συνεργασίας με τους ομολόγους τους στην «ΤΔΒΚ». Υπογραμμίζεται επίσης πως οι Τ/κ εργολάβοι (ΚΤΙΜΒ) με τον σύνδεσμο Ε/κ εργολάβων (ΟΣΕΟΚ) αξιολόγησαν τη δυνατότητα συνεργασίας στον κατασκευαστικό τομέα πριν δυο μήνες.

Το πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ ΤΜΒ και ΚΤΙΜΒ υπεγράφη την περασμένη εβδομάδα μεταξύ του Προέδρου και του ΓΓ από την Τουρκία, Μιτχάτ Γιενιγκούν και Χαλούκ Μπουγιουκμπάς και του Τ/κ προέδρου του συνδέσμου εργολάβων του ψευδοκράτους, Τζαφέρ Γκουρτζαφέρ. Μάλιστα, την αντιπροσωπεία Τούρκων και Τ/κ εργολάβων δέχθηκαν ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, και ο λεγόμενος πρωθυπουργός, Καλιοντζού, ενώ στην υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας ήταν παρόντες ο «υπουργός οικονομικών», Μπιρικίμ Οζτούρκ, και ο «υπουργός εργασίας», Ασίμ Ακάνσοϊ, όπως αναφέρει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Όλα τα πιο πάνω σημειώνονται όχι γιατί θεωρούμε σώφρον να συζητάμε επί μη αναγνωρισμένων συμφωνιών, αλλά για να θυμίσουμε τις περιβόητες «δωροδοκίες» του ΚΕΒΕ και της ΟΕΒ, τις αλησμόνητες δηλώσεις περί Χονγκ Κονγκ, οικονομικής έκρηξης, θέσεων εργασίας, ανάπτυξης και όλα τα συναφή. Σημειώνονται για να θυμίσουμε πως κάποιοι, ακόμα και πριν 1-2 βδομάδες έγραφαν περί μετατροπής σε Σιγκαπούρη ή Ελβετία και υψηλού βιοτικού επιπέδου, λες κι αυτό θα μας κάνει να αποδεχτούμε την όποια «λύση». Ίσως το «Μαϊάμι της Μεσογείου», που χρησιμοποιεί η Hurriyet, να βρίσκεται πιο κοντά στην πραγματικότητα, αφού όμως κατακρεουργηθούν οι Ινδιάνοι της περιοχής, δηλαδή οι Ελληνοκύπριοι.

Είναι, πάντως, εξοργιστικό το γεγονός ότι ο Ακιντζί (ενώ τάχα εργάζεται νυχθημερόν για τη «λύση») «εξελίσσει» το ψευδοκράτος του, αλλά και εγκαθιδρύει ακόμα παραπάνω την τουρκική παρουσία στο νησί. Είναι όμως ακόμα πιο εξοργιστικό που οι δικοί μας ταγοί (από τον Πρόεδρο μέχρι τους εργολάβους) δεν λένε κουβέντα, διότι, φαίνεται, επένδυσαν στη «δωροδοκία» των Ελληνοκυπρίων, ειδικά διά μέσου της αμμοχωστοποίησης του Κυπριακού. Δεν κατάλαβαν πως τα ένστικτα επιβίωσης του λαού είναι δυνατότερα από παντός είδους «ππαράδες», ό,τι και να λένε οι παντογνώστες που αλωνίζουν ψυχαγωγικές εκπομπές της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Εκτός, βέβαια, του ότι Τούρκοι και Τ/κ εργολάβοι «κρέμασαν» εν μία νυκτί διάφορους Ε/κ επιχειρηματίες, που περιμένουν, εδώ και καιρό, με ακονισμένα τα νύχια, να κατασπαράξουν το πληγωμένο οικόπεδο που λέγεται Βαρώσι. Ακόμα να κατανοήσουν, και οι μεν και οι δε, ότι τα λεφτά, τα υψηλά βιοτικά επίπεδα, τα πλούτη, τα μεγαλεία, οι εκρήξεις, τα Χονγκ Κονγκ, οι Σιγκαπούρες είναι φούμαρα μπροστά στο πάθος για τη λευτεριά, την πραγματική και ολοκληρωτική λευτεριά, χωρίς κατοχές, χωρίς επενδύσεις, χωρίς «εργολάβους», χωρίς μεγαλογαιοκτήμονες και τσιφλικάδες, που θεωρούν πως «η γης έχει κρικέλια για να την πάρουν στον ώμο και να φύγουν»…

Comments are closed.

Top