You are here
Home > ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ > Από το αυτονόητο του Λαβρόφ στην αλαζονεία του Ακιντζί

Από το αυτονόητο του Λαβρόφ στην αλαζονεία του Ακιντζί

Του Φοίβου Νικολαΐδη

Επίσκεψη στην Κύπρο αυτές τις μέρες πραγματοποιεί ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ για να συνομιλήσει με την πολιτική ηγεσία του τόπου. Σε αντίθεση με άλλους πολιτικούς που κατά καιρό έχουν επισκεφθεί την Κύπρο, ο Λαβρόφ αρνήθηκε να συναντήσει τον «ηγέτη» των Τ/κ Μουσταφά Ακιντζί στα κατεχόμενα, αφού, όπως χαρακτηριστικά έχει αναφέρει, αυτό θα μπορούσε να περάσει λάθος μηνύματα προς τα έξω. Μια κίνηση που θα μπορούσε εύκολα να ερμηνευθεί σαν μία έμμεση αναγνώριση του ψευδοκράτους από τη Ρωσία. Αυτό, δηλαδή, που πράττει εδώ κατά καιρούς ο Πρόεδρος του δικού μας κράτους, κύριος Νίκος Αναστασιάδης (όπως και ο προκάτοχός του, φυσικά), με τις επισκέψεις στα κατεχόμενα (Λήδρας, Σαλαμίνα κλπ), δεν θέλησε να το πράξει ο Ρώσος υπουργός. Αυτό κι αν αποτελεί κατάντια. Κανείς, φυσικά, δεν μπορεί να παραβλέψει το γεγονός ότι πριν από μερικές μέρες είχαμε και το περιστατικό με την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από τουρκικά πυρά, κάτι που φαίνεται να επηρεάζει δραματικά τις εξελίξεις σε αρκετούς τομείς. Ο Πρόεδρος της Ρωσίας μιλά πλέον καθαρά για στήριξη του Ερντογάν προς το Ισλαμικό Κράτος με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ίσως και αυτό το περιστατικό να επηρέασε τον Ρώσο υπουργό για να πάρει την πιο πάνω απόφαση, ίσως όμως να μην έπαιξε και κανέναν ρόλο. Στο μεταξύ, ο Λαβρόφ πρότεινε στον Ακιντζί να γίνει η συνάντηση κάπου στην Πράσινη Γραμμή και όχι στα κατεχόμενα, αλλά ο «ηγέτης» των Τ/κ αρνήθηκε, έτσι δεν θα υπάρχει συνάντηση των δύο. Πόσες υποχωρήσεις πλέον από τον κατοχικό ηγέτη; Ας κάνουμε και εμείς καμιά εις ένδειξη του θετικού κλίματος που επικρατεί.

Κατά τα άλλα, ο κύριος Ακιντζί συνεχίζει να προκαλεί με δηλώσεις τύπου «Δεν θα γίνουμε μειονότητα σε ένα ελληνικό νησί». Πλέον, πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ότι επιδίωξη της Τουρκίας και συνάμα του κατοχικού ηγέτη είναι η δημιουργία δύο ισότιμων συνιστώντων κρατιδίων με χωριστές πλειοψηφίες μέσω μιας Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Δυστυχώς, όπως φαίνεται, αυτή είναι και η επιδίωξη της δικής μας ηγεσίας. Κανείς όμως δεν ξέρει με σιγουριά τι μαγειρεύεται στις διαπραγματεύσεις, αφού λιγοστή ενημέρωση έχουμε σχετικά με αυτές. Προς το παρόν, μπροστά μας έχουμε τις ξεκάθαρες θέσεις της άλλης πλευράς, οι οποίες γίνονται γνωστές κυρίως μέσω των συχνών δηλώσεων του κατοχικού ηγέτη. Η ηγεσία μας φαίνεται πως αδυνατεί ή δεν θέλει να ενημερώνει σχετικά με τις εξελίξεις στις συνομιλίες και γι’ αυτό τηρεί σιγή ιχθύος περί του θέματος.

Ταυτόχρονα με την επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών στην Κύπρο, πραγματοποιεί την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στα κατεχόμενα ως Πρωθυπουργός της Τουρκίας ο Αχμέτ Νταβούτογλου, προβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο για ακόμα μια φορά την άμεση σχέση κατεχομένων και Τουρκίας. Εννοείται πως η ηγεσία μας αρνείται για ακόμα μια φορά να καταδικάσει έμπρακτα την παράνομη επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού, αφού, ως γνωστόν, δεν θέλει να χαλάσει το εύφορο κλίμα που επικρατεί. Εξάλλου, στις τελευταίες του δηλώσεις ο Ακιντζί συμπληρώνει πως ένα νέο σύστημα εγγυήσεων για την Κύπρο δεν μπορεί να δημιουργηθεί, εάν και εφόσον πρώτα δεν πάρει τη συγκατάθεση από την Άγκυρα.  Αυτό έρχεται ως μία ακόμη επιβεβαίωση της εξάρτησης των κατεχομένων και του ιδίου του Ακιντζί από την Τουρκία.

Η άρνηση του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας να συναντηθεί με τον Ακιντζί στα κατεχόμενα ας αποτελέσει την αρχή για μια πιο ορθή πολιτική που θα μπορεί στο τέλος να αποφέρει καρπούς και σύντομα να βρεθεί μια λύση στο Κυπριακό που να συνάδει με το ευρωπαϊκό δίκαιο και να κατοχυρώνει τα δικαιώματα όλων των πολιτών του κράτους. Λύση θέλουμε όλοι, όχι όμως διάλυση.

Top