You are here
Home > ΑΠΟΨΕΙΣ > «Ομάδα στήριξης για λύση του Κυπριακού»

«Ομάδα στήριξης για λύση του Κυπριακού»

Του Αλέκου Μιχαηλίδη

Αχ Ευρώπη, αχ Ευρώπη,
εσύ μας μάρανες, εσύ μας μάρανες.
Μας τη φέραν οι βάρβαροι
μας θαμπώσαν με δώρα,
με χαντρούλες πολύχρωμες
και κουτιά κόκα κόλα.

ΤΖΙΜΗΣ ΠΑΝΟΥΣΗΣ

Και ενώ διαβάζαμε χθες ότι η Κομισιόν μετονόμασε την «ομάδα δράσης για την τ/κ κοινότητα» (Task Force for Turkish Cypriot Community) σε «ομάδα στήριξης για τη λύση του Κυπριακού» (Cyprus Settlement Support), εφόσον προσδοκά ότι το 2016 θα είναι το έτος «λύσης», σήμερα μαθαίνουμε ότι επιμένει στο άνοιγμα των ενταξιακών κεφαλαίων 23 και 24, γιατί τάχα θα συμβάλει ουσιωδώς στο να ανανεωθεί η δέσμευση της Τουρκίας για μεταρρυθμίσεις στους τομείς των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών, κατά τον Ευρωπαίο Επίτροπο, αρμόδιο για θέματα διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν.

Επειδή, λοιπόν, οι Βρυξέλλες δρουν σύμφωνα με όσα λαμβάνουν ως ενημέρωση από τον φλύαρο Έσπεν Μπαρθ Άιντα (κάποιοι περίμεναν «λύση» τον περασμένο Μάρτιο), σήμερα είναι καταδικασμένες (αν όχι υποχρεωμένες) να δέχονται τις πιέσεις της Άγκυρας και ενός ψεύτικου κράτους στην κατεχόμενη Κύπρο για να απαλειφθεί η αναφορά σε «μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας» από την έκθεση προόδου της Τουρκίας (ψηφίστηκε σήμερα στο Στρασβούργο). Συνεργός της τουρκικής πλευράς είναι η λαλίστατη ομάδα των «Πρασίνων», ενώ οι Τουρκοκύπριοι Ταλάτ, Ντενκτάς, Οζγκιουργκιούν και Οζιγκίτ, με επιστολή τους, ζήτησαν τη διαγραφή του επίμαχου σημείου γιατί «θα προκαλέσει πολύ καυτές συζητήσεις στην Κύπρο».

Φαίνεται όμως ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν) και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πείθονται συλλήβδην από τον εκπρόσωπο της κατοχής, Μουσταφά Ακιντζί, και τους νεοσουλτάνους Ερντογάν και Νταβούτογλου, οι οποίοι επιμένουν να αναφέρονται στο σχέδιο Ανάν και το 2004. Πείθονται ότι οι Ελληνοκύπριοι ευθύνονται όχι μόνο για τη δήθεν απομόνωση των Τουρκοκυπρίων, μα και για τη στασιμότητα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας. Λες και δεν είναι σοβαρό πρόβλημα το Κυπριακό και είναι θεμιτό να ανοίγονται κεφάλαια με 43.000 Τούρκους στρατιώτες σε έδαφος κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πείθονται, μάλλον, οι Ευρωπαίοι, πως Λευκωσία και Βερολίνο είναι συγκοινωνούντα δοχεία, εφόσον το λέει κι ο Ακιντζί: «Εσείς», δήλωσε στο ίδρυμα Friedrich Ebert στο Βερολίνο, «27 χρόνια πριν καταφέρατε να γκρεμίσετε αυτό το τείχος, εμείς ανοίξαμε κάποιες τρύπες στο τείχος στη Λευκωσία».

Κι ύστερα, κάθεται ένα «Κολέγιο Επιτρόπων» της Κομισιόν και θεωρεί πως θα στηρίξει τις προσπάθειες για «λύση» του Κυπριακού. Μα πώς να τις στηρίξει, όταν αγνοεί επιδεικτικά το ίδιο το πρόβλημα; Όταν αγνοεί την αλήθεια της Κύπρου, όταν αγνοεί πως το Κυπριακό δεν είναι ζήτημα τείχους (όπως διαλαλεί σε επίσημες επισκέψεις ο κατοχικός ηγέτης), ούτε στα μυαλά ούτε πουθενά, μα ζήτημα εισβολής και κατοχής; Ολόκληρη Κομισιόν χαϊδεύει την Άγκυρα, θεωρεί πως μέχρι το τέλος του 2016 θα υπάρξει διευθέτηση στο νησί και διατρανώνει ότι κτίζει «ομάδα στήριξης για λύση του Κυπριακού». Κι ούτε πως τα δείγματα γραφής της είναι η συντήρηση της τουρκικής επιθετικότητας, η παραπλάνηση των υπόλοιπων Ευρωπαίων αναφορικά με το Κυπριακό και η δουλικότητα μπροστά στον νεοφασίστα Ταγίπ Ερντογάν και τον Αχμέτ Νταβούτογλου. Ούτε πως Κομισιόν, Γιούνκερ και ΕΚ (ό,τι κι αν ψηφίστηκε σήμερα) επίτηδες αδυνατούν να κατανοήσουν την πληγή της Κύπρου και των κατοίκων της, προσφύγων και μη. Προτιμούν να ζουν με το ψέμα για ένα δεύτερο Βερολίνο στη Λευκωσία, μήπως και εξοργιστεί ο Μουσταφά Ακιντζί και διακόψει τις κατά καιρούς περιοδείες του, μάλλον για το Νόμπελ Ειρήνης. Μέχρι τότε, Ε/κ, Τ/κ, Κομισιόν και ΕΚ, θα συνεχίσουν να χειροκροτούν έξαλλα τις τρύπες που άνοιξαν Αναστασιάδης και Ακιντζί στο τείχος της κατοχής. Ποιας κατοχής; Memento mori…

Υ.Γ. Πριν λίγο, η Τουρκία απέρριψε την έκθεση προόδου όπως ψηφίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κυρίως εξαιτίας της αναφοράς στην Αρμενική Γενοκτονία. Η Τουρκία. Αυτή που θα εκδημοκρατιστεί, που θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι τόσων λαών και ανθρώπων, που θα βοηθήσει για να λυθεί το Κυπριακό λες και είναι τρίτη χώρα στην όλη υπόθεση. Αυτή την οποία επισκέπτονται οι ηγέτες μας, καμαρώνουν για τα κατορθώματά τους και νομίζουν ότι εκεί τους λαμβάνουν υπόψιν. Καληνύχτα Ευρώπη…

Top