You are here
Home > ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ > Η ορολογία του κοινού ανακοινωθέντος Αναστασιάδη-Έρογλου

Η ορολογία του κοινού ανακοινωθέντος Αναστασιάδη-Έρογλου

του Στέλιου Γερολέμου

Μελετώντας τις βασικές ορολογίες που χρησιμοποιούνται γενικότερα μέσα στο κοινό ανακοινωθέν – και όχι μόνο – εντοπίζω μια έννοια η οποία μπορεί να «μεταφραστεί» κατ’ουσίαν με δύο τρόπους. Θα προσπαθήσω όσο μπορώ να ερμηνεύσω βάσει της δικής μου αντίληψης και θεώρησης, τη μία εκ των δύο «μεταφράσεων». Η σχετική έννοια καταγράφεται ως εξής «συνιστώντα κρατίδια», τα οποία διαπιστώνω – πάντα λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα της γλώσσας – ότι ισοδυναμούν εξίσου με τα «ιδρυτικά κρατίδια».

Επιπλέον, αυτό μπορεί να γίνει επίσης αντιληπτό από την ορολογία στην οποία αναφέρεται το κοινό ανακοινωθέν στην τουρκική γλώσσα, η οποία μεταφράζεται αντίστοιχα στην ελληνική ως «ιδρυτικές πολιτείες ή κράτη». Έτσι λοιπόν καταλαβαίνουμε ότι οι δύο πολιτείες/κρατίδια που ήδη προϋπάρχουν, θα συνιστούν/ιδρύουν/εγκαθιδρύουν/συγκροτούν το νέο καθεστώς του ομόσπονδου κράτους. Άρα ουσιαστικά, εννοούμε τη διάσπαση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε δύο μεμονωμένες κρατικές μονάδες ή οντότητες, που εκ των πραγμάτων μετουσιώνονται στις ελεύθερες περιοχές, δηλαδή την Κυπριακή Δημοκρατία η οποία διοικείται από τους Έλληνες, και τα κατεχόμενα, δηλαδή το ψευδοκράτος/«ΤΔΒΚ» αντιστοίχως.

Ως εκ τούτου, δεν διασφαλίζεται η συνέχεια της Κ.Δ αλλά ουσιαστικά θα πρόκειται για κατάργησή της, και στη συνέχεια εγκαθίδρυσης ενός νέου καθεστώτος, και κατ’επέκταση κράτους υπό μορφή ομοσπονδίας επί δύο ζωνών, οι οποίες παραπέμπουν σε πλήρη επί του εδάφους κυριαρχία. Αναγνωρίζουμε δε, τις προϋπάρχουσες κρατικές δομές του ψευδοκράτους, και αυτόματα το αναβαθμίζουμε σε ισότιμο συνιδρυτικό κρατίδιο απλά αλλάζοντας την επωνυμία του από «ΤΔΒΚ» σε Τουρκοκυπριακή Συνιστώσα Πολιτεία.

Εκτός των άλλων, ταυτόχρονα υποβαθμίζουμε την κρατική μας οντότητα σε απλή Ελληνοκυπριακή Συνιστώσα Πολιτεία, που ως ισότιμο μέλος θα συνιδρύει το νέο ομόσπονδο κράτος. Δεν μπορούμε να παραλείψουμε βέβαια, ότι πρόκειται για διαδικαστική αναγνώριση των τετελεσμένων της κατοχής, που θα δημιουργεί παράγωγο δίκαιο μέσω της παρανομίας, και θα συνεπάγεται αντικατάσταση της νόμιμης και διεθνώς αναγνωρισμένης  Κ.Δ με ένα εντελώς ξένο καθεστώς το οποίο θα εκπηγάζει ισότιμα από τα δύο προϋπάρχοντα  συνιστώντα ή ιδρυτικά κρατίδια που ήδη προανέφερα.

Ωστόσο, αυτή η απλή και σύντομη ανάλυση των ορολογιών δεν μπορεί να θεωρηθεί νομική, ούτε καν πολιτική. Εντούτοις, ερμηνεύεται μέσω της απλής αντίληψης της γλώσσας και των λέξεων, όπου εξάλλου η λέξη, είναι μία «συμπυκνωμένη συνείδηση».

Top