You are here
Home > ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ > Ήταν σκληρός, τον έλεγαν Γιαννάκη και ήθελε να ταξιδεύει μέσω Τύμπου…

Ήταν σκληρός, τον έλεγαν Γιαννάκη και ήθελε να ταξιδεύει μέσω Τύμπου…

Του Αλέκου Μιχαηλίδη

Μάθε πως απ’ την Αθήνα, πεισματάρα μου,
δεν μπορείς να κάνεις βήμα, παιχνιδιάρα μου,
και πως δεν ψηφώ τον Χάρο κι αν μου φύγεις πως μπορώ
αερόπλανο να πάρω να ’ρθω πάλι να σε βρω.

ΠΑΝΟΣ ΤΟΥΝΤΑΣ

Αν ο Γιαννάκης Κασουλίδης παρουσιαζόταν όσο σκληρός παρουσιάστηκε στην κόντρα με τον Νικόλα Παπαδόπουλο και σε όσα αφορούσαν την κατοχή, την εξωτερική πολιτική, την Κυπριακή Δημοκρατία, την Τουρκία, ίσως να μπορούσαμε να νιώθαμε λίγη περηφάνια για τον Υπουργό Εξωτερικών αυτού του κράτους. Όμως, κατά το παράδειγμα του Προέδρου Αναστασιάδη, ο Ιωάννης (πια) Κασουλίδης επιλέγει την εμφυλιοπολεμική ρητορική παρά τον αγώνα στο εξωτερικό (ΥΠΕΞ είναι, όχι μόνο στέλεχος του ΔΗΣΥ και αποτυχημένος υποψήφιος Πρόεδρος) για τα δίκαια αυτού του τόπου.

Διαχρονικά, βέβαια, ο κ. Κασουλίδης, από όποιο πόστο κι αν «υπηρετεί» αυτόν τον δύσμοιρο τόπο, προτιμά να επιτίθεται στους συμπατριώτες του και όχι μόνο σε πολιτικούς αντιπάλους. Όπως τότε, επί σχεδίου Ανάν, που απειλούσε ολόκληρο τον λαό ότι αν δεν το υπερψήφιζε, θα ζούσε μια δεύτερη μικρασιατική καταστροφή. Αν απλώς απειλούσε ή το ευχόταν κιόλας, είναι άλλη κουβέντα. Είπαμε ΟΧΙ, δεύτερη μικρασιατική καταστροφή δεν βιώσαμε.

Πάντως, ο Υπουργός Εξωτερικών δεν φαίνεται να κατανοεί ότι οι δηλώσεις του μπάζουν και, εκτός από τον ίδιο, ρεζιλεύουν και ολόκληρη την Κυπριακή Δημοκρατία. «Με τις πτήσεις μου στις Βρυξέλλες έχω πρόβλημα. Γιατί να μην πετώ μέσω του Ερτζιάν έπειτα που θα διασφαλιστεί η νομιμοποίηση των πτήσεων; Από ό,τι κατάλαβα από εκεί είναι πιο γρήγορη η μετακίνηση», δήλωνε τον Μάη του 2015 στην εφημερίδα Μιλλιέτ ο Ευρωπαίος Ιωάννης Κασουλίδης και θύμιζε τον θυμωμένο Γιαννάκη του 2004, που ηττημένος έχανε τα λόγια του.

Σήμερα, έναν χρόνο μετά, και ενώ Κύπρου απούσας η Ευρώπη ετοιμάζεται να καταργήσει τις βίζες για τους Τούρκους υπηκόους σε κράτη-μέλη της, εμείς χαριεντιζόμαστε που θα καταργηθεί και για εμάς, για να πηγαίνουμε πιο εύκολα στην όμορφη Τουρκία του Ερντογάν. Αυτό που δεν καταλαβαίνει ούτε ο Γιαννάκης Κασουλίδης ούτε προφανώς η υπόλοιπη κυβέρνηση είναι ότι με την κατάργηση της βίζας γίνεται δυνατή η διέλευση εποίκων (πολιτών της Τουρκικής Δημοκρατίας δηλαδή) στις ελεύθερες περιοχές. Φυσικά, όταν τονίζονται αυτά, γίνεται λόγος για «εξωφρενικά πράγματα», «νηπιαγωγεία» και ανθρώπους που δεν θέλουν λύση. Άρα όσοι σκέφτονται πως η λογική της κατάργησης της βίζας μπάζει, δεν θέλουν λύση του Κυπριακού.

Εδώ έφτασε ο Γιαννάκης Κασουλίδης, Υπουργός Εξωτερικών (υπενθυμίζεται) της Κυπριακής Δημοκρατίας. Να αραδιάζει διδαχές περί σοβαρότητας και μη εντός Κύπρου, σαν ένας απλός κομματικός υπάλληλος, την ώρα που στην Τουρκία τρίβουν τα χέρια τους για την υπόκλιση ολόκληρης της Ευρώπης στο νεοοθωμανικό τους καθεστώς. Φυσικά, έρχονται εκλογές. Και είναι ώρα να καταπολεμηθούν οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί, ό,τι κι αν πρέπει να θυσιαστεί. Κι ας συνεχίζει η Τουρκία να προχωρά στο κενό μας, ας συνεχίζει να απολαμβάνει οφέλη «κράτους-μέλους» αλλά και μη κράτους-μέλους, ας συνεχίζει να απαιτεί γην και ύδωρ για να σταματήσει να πνίγει προσφυγόπουλα στο Αιγαίο. Ούτως ή άλλως, ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν θέλει τίποτε άλλο παρά να προκαλεί προεκλογικές συζητήσεις, καθώς και να απολαμβάνει γρήγορες μετακινήσεις μέσω «Ερτζιάν». Εκεί, όπου ανάμεσα σε αεροπλάνα χωρών που δήθεν δεν αναγνωρίζουν το ψευδοκράτος, εξαιτίας της «καλής δουλειάς» της κυπριακής κυβέρνησης και του ΥΠΕΞ, κείτεται και το γκρεμισμένο σπίτι του αδερφού μας. Τουλάχιστον, η ψυχή στέκεται καλά. Και αρνείται να αποδεχτεί τη μετριότητα του Ιωάννη ή Γιαννάκη Κασουλίδη…

Top