You are here
Home > ΑΠΟΨΕΙΣ > Κύπρος αύριο με όρους του χθες;

Κύπρος αύριο με όρους του χθες;

του Ανδρέα Χριστοφή

Παρευρέθηκα στην εκδήλωση που διοργάνωσε στις 22 Ιουνίου η πλατφόρμα «Κύπρος αύριο» με θέμα «Στάσεις και απόψεις Ε/κ και Τ/κ αναφορικά με την επίλυση του κυπριακού: 10 χρόνια ερευνών.» Τα πορίσματα της έρευνας ήταν χρήσιμα για το πως αμφότεροι αντιμετωπίζουμε ορισμένα ζητήματα. Ήταν προφανές ότι τόσο οι ομιλητές ( Αλέξανδρος Λόρδος, Χάρης Ψάλτης, Κωνσταντίνος Οδυσσέως, Στέφανος Στεφάνου και Νίκος Τορναρίτης) όσο και οι παρευρισκόμενοι, κινούνταν στο χώρο της αποδοχής της ομοσπονδιακής λύσης σε ενδεχόμενο δημοψήφισμα. Κανένα πρόβλημα. Άλλωστε δημοκρατία έχουμε.

Αν και το θέμα ήταν πολύ συγκεκριμένο, πήρε βαθιά πολιτικές διαστάσεις με αποτέλεσμα να συζητείται ο τρόπος με τον οποίο θα πρέπει να προσεγγιστούν οι Ε/κ ώστε να πειστούν να αποδεχθούν μια τέτοια λύση. Και μόνο μια τέτοια πρακτική είναι ένδειξη ήττας από την μεριά τους. Γιατί στόχος δεν θα πρέπει να είναι ο εξαναγκασμός ουσιαστικά του κόσμου αλλά η σωστή ενημέρωση του.

Αυτό που δεν μου άρεσε ήταν η στάση τόσο του κ.Τορναρίτη όσο και του κ.Στεφάνου σε παρατήρηση-υπόδειξη παρευρισκομένου για τη χρήση της φράσης «οδυνηρός συμβιβασμός». Οι δύο πολιτικοί συμφώνησαν με τον παρευρισκόμενο ότι η συγκεκριμένη φράση επιφορτίζει και προϊδεάζει αρνητικά τον κόσμο με αποτέλεσμα να είναι πιο δύσκολο να πει ναι σε ενδεχόμενο δημοψήφισμα. Τόσο ο κ.Τορναρίτης όσο και ο κ.Στεφάνου πρότειναν τον όρο δημιουργικός συμβιβασμός. Δηλαδή να αλλάξουμε το όνομα για να φαίνεται πιο προσιτό αλλά η ουσία να παραμείνει ως έχει. Μήπως αυτό όμως δεν είναι εσκεμμένη αποσιώπηση της πραγματικότητας; Μήπως δεν είναι ξεκάθαρος εμπαιγμός του λαού; Και αυτό λέγεται από ανθρώπους που προσπαθούν με ήπιο και δημοκρατικό τρόπο να μας πείσουν για την αναγκαιότητα της ομοσπονδιακής λύσης. Δεν είναι παράλογο;

Αυτό το «να φαίνεται διαφορετικά» το είδαμε και στις 16 Αυγούστου 1974, όταν οι Άγγλοι πρότειναν η λύση να ονομαστεί ομοσπονδία γιατι η διχοτόμηση δεν έχει καλό όνομα διεθνώς!

Αυτό το είδαμε και στα έγγραφα Ντάουνερ όταν ο κ.Αναστασιάδης πρότεινε στον Ντάουνερ στις 13 Μαρτίου 2009 τα εξής: «Το επόμενο σχέδιο που θα παρουσιαστεί θα πρέπει να φαίνεται, τονίζω το να φαίνεται και όχι να είναι καλύτερο από το προηγούμενο «must look better than the last»!

Μάλλον αυτή είναι η Κύπρος της αποσιώπησης, του εμπαιγμού, της κοροϊδίας, της ανηθικότητας. Η Κύπρος του χθες.

Top