You are here
Home > ΑΠΟΨΕΙΣ > Σα βγεις στον πηγαιμό για τη Γενεύη…

Σα βγεις στον πηγαιμό για τη Γενεύη…

Του Αλέκου Μιχαηλίδη

Πάντα στον νου σου νάχεις την Ιθάκη.
Το φθάσιμον εκεί είν’ ο προορισμός σου.
Aλλά μη βιάζεις το ταξίδι διόλου.
Καλλίτερα χρόνια πολλά να διαρκέσει·
και γέρος πια ν’ αράξεις στο νησί,
πλούσιος με όσα κέρδισες στον δρόμο,
μη προσδοκώντας πλούτη να σε δώσει η Ιθάκη.

Κ.Π. Καβάφης

«Όλοι συμφώνησαν πως το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων είναι ζωτικής σημασίας στις δύο κοινότητες», αναφέρει η δήλωση του Αντόνιο Γκουτέρες που έγινε μετά το πολυδιαφημιζόμενο δείπνο της Νέας Υόρκης για να εμφανιστεί «πλήρως ικανοποιημένη» η ελληνοκυπριακή πλευρά, τονίζοντας, σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο», πως «ο στόχος του Προέδρου Αναστασιάδη επιτεύχθηκε» και «το θέμα της ασφάλειας αναδείχθηκε ένα από τα σημαντικότερα θέματα και από τη λύση του οποίου θα υπάρξει και περαιτέρω πρόοδος».

Αμ δε. «Οι ηγέτες συμφώνησαν να συνεχίσουν παράλληλα τις διακοινοτικές διαπραγματεύσεις στη Γενεύη για όλα τα άλλα εκκρεμούντα θέματα, αρχής γενομένης από το εδαφικό, το περιουσιακό, τη διακυβέρνηση και την κατανομή εξουσιών». Δηλαδή; Χωρίς όρους. Χωρίς να συζητηθεί πρώτο το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, χωρίς να κλείσει οτιδήποτε πριν τη νέα Γενεύη, στην οποία, όπως φαίνεται, έδωσε τη συγκατάθεσή του ο σκληρός και αδιάλλακτος Νίκος Αναστασιάδης. Όπως ήθελε ο Μουσταφά Ακιντζί και η Τουρκία.

Γιατί όμως τούτη η «πλήρης ικανοποίηση» της ε/κ πλευράς; Τι έγινε δεχτό από την πρόταση Αναστασιάδη; Τίποτα. «Καμιά προϋπόθεση» πριν τη νέα Γενεύη. Όλα θα συζητηθούν παράλληλα, χωρίς προτεραιότητα στις εγγυήσεις, χωρίς την Τουρκία στο εδώλιο και με τη μικρή Κυπριακή Δημοκρατία να ψάχνει (ξανά) τρόπους να απεμπλακεί από το καθεστώς της πενταμερούς διάσκεψης. Και μέσα σε όλα αυτά, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να καμαρώνει πότε σε συνεντεύξεις πότε σε δείπνα πότε σε εκδηλώσεις πότε σε εγκαίνια (έρχονται εκλογές) πως «προστατεύει» τα δικαιώματα του κυπριακού Ελληνισμού.

Κάποτε, όμως, θα πρέπει να τύχουν ανάλυσης τα δείπνα του Αναστασιάδη. Πώς ακόμα και στα δείπνα παρουσιάζεται ανεπαρκής και αφελώς συγκαταβατικός, πώς μετά από παραστάσεις αδιαλλαξίας και θυμού ηρεμεί και αποδέχεται όλα εκείνα που υποβιβάζουν το Κυπριακό, όπως θέλει η κατοχική δύναμη. Θα ξαναπάει, λοιπόν, σε νέα πενταμερή διάσκεψη, παρασέρνοντας όλα τα θύματα της εισβολής και της κατοχής, χωρίς σχέδιο απεμπλοκής και εγκλωβίζοντας τα δίκαια του λαού του σε μια συζήτηση επί παντός επιστητού που ωφελεί μόνο την κατηγορούμενη της υπόθεσης, την Τουρκία, η οποία θα υποβιβάσει και το θέμα της ασφάλειας με τη σύμφωνο γνώμη του ΟΗΕ. Και όλα τούτα, ενώ οι συνομιλητές του Αναστασιάδη δεν έδειξαν να κάνουν βήμα πίσω όσον αφορά τις παράλογες και αποικιοκρατικές γραμμές τους. Με εκείνους, όμως, με τον Ακιντζί, τον Ερντογάν, τους Τουρκοκύπριους πολιτικούς, δεν ασχολείται σοβαρά ούτε ο Άιντα ούτε ο Γκουτέρες. Εν ολίγοις, «όποιον πάρει ο Χάρος». Ή, «ας πεθάνει η Κύπρος για να ζήσει η διαδικασία». Ιδού το διακύβευμα; Ε, δεν θα πεθάνουμε…

*Στη φωτογραφία, ο κατοχικός ηγέτης είτε είναι ζαλισμένος από το τζετ λαγκ είτε φλερτάρει με κάποιο κοντινό πρόσωπο του Προέδρου Αναστασιάδη. Ούτως ή άλλως, του πήρε την αξιοπρέπεια εδώ και καιρό. Πειράζει να του πάρει και τίποτα άλλο; Ίτε…

Top