You are here
Home > ΑΠΟΨΕΙΣ > Τα ψέματα του Ακιντζί και η δική μας «ειλικρίνεια»

Τα ψέματα του Ακιντζί και η δική μας «ειλικρίνεια»

Του Σιλουανού Νικολάου

Είναι γεγονός ότι η παρούσα πολιτική ηγεσία του τόπου μιλά και διαλαλεί για ειλικρίνεια, τόσο στις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό όσο και γενικότερα. Λυπούμαστε να παρατηρήσουμε όμως ότι η ειλικρίνεια πουθενά δεν υπάρχει, ούτε καν όταν τα ψέματα είναι εξόφθαλμα. Το χειρότερο, βέβαια, είναι όταν τα ψέματα γίνονται σε συνέδριο υψηλού επιπέδου, όπως προσφάτως στο Νταβός, και δεν αντιδρούμε με κανέναν τρόπο, ούτε καν λεκτικά.

Αναφέρομαι, βέβαια, στις δηλώσεις του κατοχικού ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος δεν δίστασε, όπως ήταν αναμενόμενο, να μας πει ακόμα ένα ψέμα, γεμάτος μένος απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία. Είπε χαρακτηριστικά ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν μπήκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση όταν η Κυπριακή Δημοκρατία εντάχθηκε. Δυστυχώς για τον κατοχικό ηγέτη, οι Τουρκοκύπριοι, επειδή είναι Κύπριοι πολίτες και επειδή έχουν διαβατήρια της ΚΔ, έχουν το δικαίωμα να ταξιδεύουν όπου θέλουν χωρίς βίζα, σε οποιανδήποτε ευρωπαϊκή χώρα, έχουν το δικαίωμα να σπουδάζουν με δίδακτρα μειωμένα σε σύγκριση με τους διεθνής φοιτητές και εν τέλει απολαμβάνουν όλα τα δικαιώματα ως Ευρωπαίοι πολίτες.

Η συνθήκη προσχώρησης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, βεβαίως, το αναφέρει ρητά στο Πρωτόκολλο 10: (Το πρωτόκολλο) αναστέλλει την κοινοτική νομοθεσία στις περιοχές όπου η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο. Η αναστολή επηρεάζει, για παράδειγμα, τελωνειακά και φορολογικά ζητήματα, αλλά όχι τα ατομικά δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, τους οποίους η ΕΕ θεωρεί πολίτες κράτους μέλους, της Κυπριακής Δημοκρατίας, παρότι μπορεί να ζουν σε περιοχές που δεν τελούν υπό κυβερνητικό έλεγχο. 

Αυτό δεν το αναφέρουμε για τον κ. Ακιντζί –αυτός ξέρει και κάνει καλά τη βρώμικη δουλειά διασφάλισης των συμφερόντων της Τουρκίας στο νησί–, αλλά για τους δικούς μας εκεί στην ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας που δεν είχαν ούτε το θάρρος αλλά ούτε και την αξιοπρέπεια να αναφέρουν του λόγου το αληθές. Ότι δηλαδή οι Τουρκοκύπριοι απολαμβάνουν τα δικαιώματα όλων των Ευρωπαίων πολιτών από το 2004, ακριβώς όπως οι κάτοικοι που ζούμε στις ελεύθερες περιοχές.

Καλά θα κάνει ο κατοχικός ηγέτης αλλά και η νόμιμη ηγεσία της Κύπρου (δυστυχώς αρχίζουν να το ξεχνάνε σιγά σιγά – βλέπε «[…] the leaders of Cyprus») να το καταλάβουν όσο πιο γρήγορα γίνεται: οι ρατσιστικές και διχοτομικές βλέψεις τους για ένα νέο απαρτχάιντ και για μια Κύπρο διαμελισμένη σε δύο συνιστώντα κρατίδια είναι τόσο ουτοπικές και τόσο αναχρονιστικές που εν μία νυκτί θα καταρρεύσουν. Κι αν κάποιοι κόπτονται και αγωνιούν για τα δικαιώματα των Τ/κ, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι με τη μετεξέλιξη ενός παράνομου καθεστώτος σε νόμιμο συνιστών κρατίδιο, η Τουρκία, εκτός του ότι θα συνεχίζει να ασκεί τον ίδιο έλεγχο που ασκεί τώρα παράνομα στις κατεχόμενες περιοχές, θα ασκεί έλεγχο νόμιμα πια και στην κεντρική εξουσία της «Κυπριακής Δημοκρατίας» μετά από τη λύση που συζητούν.

Ας προβληματιστούν με αυτό και ας μας εξηγήσουν σε κάποιες από τις αναλύσεις τους με ποιον τρόπο η διζωνική που οραματίζονται θα αποτρέπει την Τουρκία να πράξει το πιο πάνω. Αναμένουμε απαντήσεις και εξηγήσεις τεκμηριωμένες για να μπορέσει επιτέλους να γίνει μια σοβαρή κουβέντα για το κυπριακό ζήτημα, γιατί άλλο από ευσεβοποθισμούς και συναισθηματισμούς δεν ακούμε από αυτούς που προσπαθούν να μας πείσουν ότι οι συνομιλίες βαίνουν καλώς και ότι η λύση που θα έρθει θα είναι ό,τι καλύτερο για το μέλλον της νήσου μας.

Top